קירות בתים בפולין עשויים מצבות יהודיות: "יש עוד מה לעשות"
אנשי עמותת "ממעמקים" נחרדו לגלות בביקורם האחרון בפולין מצבות שמהן בנויים בתי מגורים: "זה לא רק מקום שצריך לנסוע אליו רק כדי לראות את מחנות ההשמדה. יש עדיין דברים שאפשר לעשות"
זכרון היהודים באירופה לא שייך רק לניצולי שואה, ופולין היא לא רק מקום שצריך לנסוע אליו כדי לראות את מחנות ההשמדה. זה המסר שמבקש להעביר ג'וני דניאלס, יו"ר עמותת מ"ממעמקים", שפועלת להנצחת זכרון השואה. בסיור שערכו בפולין רק לפני שבוע נחרדו אנשי העמותה לגלות קירות בתים רבים שעשויים ממצבות קברי יהודים. מי שתיעד את המצבות שהפכו לקירות הוא אברהם גרנט, נשיא העמותה.
דניאלס סיפר כי המצבות נחשפו בעיירה בשם פיליצה. לדבריו, "נתקלנו בדברים דומים בעבר, אבל במצב כזה אף פעם לא נתקלנו. צריך להבין שבפולין לבד, לפני המלחמה, היו 1,300 בתי קברות של יהודים. היום יש אולי 40. כך שיותר מאלף בתי עלמין פשוט הושמדו ואז הפולנים לקחו את המצבות והשתמשו בהן לכל מה שאפשר לחשוב - בתים, שירותים, כל דבר. אנחנו מצאנו אותן למשל בגן החיות בוורשה, בכל מקום. מצב שבו השתמשו בהן לבנייה כמו שאנחנו רואים כאן, לבית, הוא באמת חריג וכואב".
לדבריו, העלאת הנושא למודעות הציבור "זו בעצם החשיבות של מה שאנחנו עושים, להעביר את המסר לדורות הבאים, להראות שיש עוד במה לעסוק. כל מה שחשבנו ואנחנו חושבים שקשור לדור של השואה והדורות שלפניו, עוד חי וקיים. זה לא רק מקום שצריך לנסוע אליו ולראות בו את מחנות ההשמדה, יש עדיין דברים שאפשר לעשות וחשוב שנעשה אותם. הרי אנחנו הדור האחרון שמחובר לניצולי שואה. הילדים שלנו כבר לא ידברו עם ניצולים. עלינו להמשיך להעביר את המסר שלהם".
הוא סיפר כי פעילות העמותה החלה לפני כשנתיים ואז גילו שגן החיות בוורשה עשוי מצבות מקברי יהודים. "כל דבר שאנחנו יכולים לחשוב עליו - עשוי ממצבות. אבל נושא המצבות מאפשר להיכנס ולהביא גם חומר ודברים הרבה יותר משמעותיים לזכרון השואה".
דניאלס הוסיף כי המוסדות הפולניים משתפים פעולה עם אנשיו, "הממשל החדש אפילו עוזר לנו. אנחנו מאוד מרוצים משיתוף הפעולה עם ממשלת פולין, וחייבים לציין שמדובר הרי כבר בנכדים של אלה שגנבו את המצבות, או שעשו מה שעשו. ולרוב הם מוכנים ואפילו פונים אלינו שנבוא וניקח אותן, נציל אותן ונחזיר אותן להיכן שצריך".