בלייבור תוקפים בחזרה: "אנטישמיות? הכפשות"
המנהיג קורבין מעדיף להתחמק משאלות העיתונאים, בת בריתו טוענת כי מדובר ב"הכפשות" לפני הבחירות המקומיות. שגריר ישראל בלונדון תקף את הקשר בין קורבין לחמאס. דו"ח חדש: זינוק במספר פשעי השנאה בבריטניה
רגע לפני הבחירות המקומיות החשובות בבריטניה, נמשכת סערת האנטישמיות במפלגת האופוזיציה המרכזית: דו"ח חדש מראה על זינוק במספר פשעי השנאה בבריטניה, אבל בת ברית קרובה של מנהיג מפלגת הלייבור ג'רמי קורבין הכחישה כי יש למפלגתה בעיית אנטישמיות - וטענה כי מדובר ב"הכפשות". קורבין, בינתיים, ניסה להתחמק משאלות העיתונאים - ולא ממש הצליח. צפו בסרטון בתחילת הכתבה.
"זו הכפשה לומר שללייבור יש בעיית אנטישמיות", אמרה אבוט, שרת הצללים לפיתוח בינלאומי. "אני מתייחסת לאנטישמיות ברצינות רבה, וכך גם המפלגה. לכן כל אחת ואחת - 12 בסך הכול - של ההאשמות באנטישמיות מאז שג'רמי נבחר למנהיג הסתיימו בהשעיה".
שגריר ישראל בלונדון, מארק רגב, האשים במרומז בראיון ל-BBC את קורבין בקשריו לחמאס: "היו יותר מדי אנשים בצד הזה של הפוליטיקה שאימצו לחיקם את חמאס ואת חיזבאללה. שני הארגונים הללו הם ארגונים אנטישמיים. רק צריך לקרוא את אמנת חמאס. זה נראה כאילו האמנה נלקחה מהפרוטוקולים של זקני ציון. אבל רבים מהפוליטיקאים הפרוגרסיביים חיבקו את חמאס - ארגון הומופובי, שונא נשים, אנטישמי. איך זה מסתדר?"
קורבין עצמו העדיף לא לענות לשאלות העיתונאים, אבל סרטון התחמקות שלו הפך לוויראלי. בעת שכתב "סקי ניוז" שאל אותו בנוגע לסערת האנטישמיות, קורבין לא השיב וניסה להיכנס לבניין - אבל לא הצליח לפתוח את הדלת.
מה שהחל את המהומה הייתה חשיפת ציוצים משת 2014 של חברת הלייבור, נז שאה, שפרסמה פוסט ובו הציעה להעתיק את מדינת ישראל לארה"ב וכך לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, תוך שהיא מוסיפה הערות ציניות נגד ישראל. בעקבות החשיפה היא התפטרה מאחד מתפקידיה - יועצת לשר האוצר של ממשלת הצללים של הלייבור.
בפוסט שיתפה שאה תמונה שבה נראית הצורה של מפת ישראל גזורה ומוטמעת בתוך שטח ארה"ב. לתמונה מתלווה הכיתוב "הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני – לעשות לישראל רילוקיישן לארה"ב". בתמונה נכתב עוד שהאמריקנים אוהבים את הישראלים ושעלות המהלך תהיה פחותה מאשר העלות של שלוש שנות סיוע ביטחוני אמריקני לישראל – ולכן הוא כדאי. מאוחר יותר התנצלה על דבריה.
לדבריה התווספו אלה של חבר אחר בלייבור, קן ליווינגסטון, שהפתיע כאשר אמר כי דבריה של שאה אינם אנטישמיים: "לא, זה לא אנטישמי. בואו נזכור שכאשר היטלר זכה בבחירות ב-1932, המדיניות שלו הייתה שיהודים צריכים לעבור לישראל. הוא תמך בציונות. זה היה לפני שהוא השתגע וסיים עם הריגת 6 מיליון יהודים". אחר כך אמר בראיון ל"סקיי ניוז" כי נקב ב"עובדות היסטוריות".
ועל רקע הסערה והציטוטים השונים של חברים בלייבור שהובילו לכותרות ענק בעיתונות הבריטית - פורסם דו"ח חדש, שלפיו מספר פשעי השנאה בבריטניה זינק בשנה האחרונה. לפי הדו"ח, נמנו 1,000 מקרי תקיפה אנטישימיים - עלייה של 25% ביחס לשנה שלפני כן. מספר המתקפות האלימות נגד יהודים זינק ב-50% ובמקביל חלה ירידה מדאיגה במספר התיקים בנושא שהובילו לכתבי אישום.
גדעון פלטר, יו"ר הארגון נגד אנטישמיות בבריטניה שפרסם את הדו"ח, אמר כי "הנתונים צריכים להדליק נורה אדומה אל מול האחראים לאכיפת החוק". באחד המקרים הקשים שפורסם בד"ח, אספסוף שצעק "מוות ליהודים" פרץ לבית כנסת בסטמפורד היל שבצפון לונדון, ניפץ שמשות ותקף את המתפללים.