"חייבים להמשיך להילחם להחזרת רכוש היהודים"
קמפיין חדש קורא לחתום על עצומה במטרה ללחוץ על ממשלות אירופה להחזיר רכוש שהחרימו הנאצים והקומוניסטים מיהודים בימי מלחמת העולם השנייה. קולט אביטל, מזכ"ל הארגון היהודי להשבת הרכוש מעריכה את הסכום במיליארדי אירו. אנה טראו, ניצולת שואה: "מחכים שנזדקן ונמות"
עשרות שנים חלפו מאז שהסתיימה מלחמת העולם השנייה, אך בכל מובן ואופן - הפצעים רחוקים מלהגליד. כך גם בנוגע לרכושם של יהודים שברחו מבתיהם במדינות שכבשו הגרמנים, או שנספו במהלך השואה. את כספם ואת רכושם קשה מאוד לתבוע בחזרה. קולט אביטל, מזכ"לית הארגון היהודי להשבת הרכוש, סיפרה באולפן ynet כי ההערכות לגבי שוויו של הרכוש שעדיין לא הושב לבעליו נאמד במיליארדי אירו. קמפיין ברשתות החברתיות קורא לישראלים ויהודים בכל העולם לחתום על עצומה במטרה ללחוץ על ממשלות אירופה לפעול בנושא ולעשות צדק עם הניצולים ובני ביתם.
שרדו את הזוועות: אלה מדליקי המשואות ביום השואה
פחות מעשור לאחר תום מלחמת העולם השנייה, בשנת 1951, מייד עם הצהרת הממשל הגרמני שקרא להשבת הרכוש היהודי, התאגדו ארגונים שונים והקימו את ועדת התביעות לניהול המשא ומתן מולם. אך לעומת הפיצויים שהגיעו מגרמניה, במדינות מזרח אירופה והבלקן התמונה שונה לחלוטין.
סיפורה של אנה טראו, ניצולת שואה ילידת רומניה הוא אחד מיני רבים. לאולפן ynet היא סיפרה: "אבא שלי היה חייט ועבד קשה. הוא עבד עם אנשים חשובים ברומניה וקנה את הדירה שנלקחה ממנו". אף שבית המשפט ברומניה פסק לטובתה, היא טרם קיבלה זכאות לבעלות על הבית או לפיצוי תמורתו. "כל פעם אמרו שאין כסף. לא הצלחתי לשכנע אותם". בצער הוסיפה: "להגיד לך את האמת? הם מחכים שהזקנים יילכו".
לדברי אביטל, "בפולין למשל, רק בוורשה מחצית הרכוש היה שייך ליהודים. אבל הפולנים לא מחזירים רכוש. אני יודעת שברומניה מחכים עדיין 50 אלף תיקים של פונים והתיקים עוד לא טופלו. אנחנו מדברים על אלפי פריטים, על אנשים בגיל מאוד מבוגר שהרכוש הזה יכול לשנות לגמרי את השנים האחרונות שנותרו להם".
באמצעות העצומה שהשיקו, מבקשים כעת לשנות את המצב במהירות האפשרית: "זו קריאה לציבור, 47 מדינות חתמו על 'הצהרת טרזין', והתחייבו להחזיר את הרכוש. זה מה שאנחנו חייבים לעשות", אמרה אביטל. "אנחנו לא זכאים ולא רשאים לוותר על רכושם של אנשים. אנחנו חייבים להמשיך להילחם".
נחליאל דיסון, מנכ"ל ההארגון היהודי להשבת הרכוש בישראל, לא אופטימי: "מי שרוצה היום להחזיר את הרכוש שלו מהמדינות האלו צריך עורך דין טוב", אמר. "מדובר בעשרות אלפי ניצולים שנמצאים במצב הזה. בכמה מדינות היה הליך של השבת רכוש לאנשים פרטיים וברובן התהליך הזה הסתיים לאחר חלון הזדמנויות שניתן. במדינות אלו ניתן להגיש תביעות פרטניות בבית המשפט וחלק קטן מהם גם צלחו".
"הבעיה שלנו היא במדינות אחרות כמו פולין למשל, שממנה ציבור הניצולים הגדול ביותר אך לא היה תהליך כזה עבור אנשים פרטיים. בבתי משפט ההתנהלות היא רגילה ודורשת מסמכים שלרבים מהם אבדו. סרביה וקרואטיה למשל החתימו את הניצולים שרצו לעזוב את שטחיהם על כתב ויתור על רכושם. אנחנו כמובן טוענים שזה לא כתב ויתור חוקי משום שלא הייתה להם ברירה".
הארגון מתכוון גם להתמודד עם רכוש ללא יורשים: "אותן מדינות טוענות שכמו כל אדם שנפטר ואין לו יורשים, כך גם בקרב הנספים - הרכוש נשאר בידי המדינה. אנחנו טוענים שהנסיבות הן לא רגילות והם נרצחו בגלל היותם יהודים ולכן העם היהודי צריך לקבל אותו".
על העצומה ניתן לחתום כאן והיא מסומנת ברשתות החברתיות בהאשטג HolocaustJustice#