ביהמ"ש קבע: ראיקוביץ' יוכל לשחק מול ב"ש
שעתיים וחצי לפני משחק העונה (20:55), החליט בית המשפט המחוזי להוציא צו מניעה לעונש ההרחקה של שוער מכבי ת"א. הדיון הבא בתיק ייערך לא לפני ה-10 ביוני - אחרי סיום העונה. ההתאחדות תערער לעליון: "פגיעה בשוויוניות ובאוטוריטה של בית הדין"
הפעם זה סופי. פרדראג ראיקוביץ' ישחק הערב (ב', 20:55) במשחק העונה נגד הפועל באר שבע לאחר שבית המשפט המחוזי קיבל את טענות קבוצתו מכבי תל-אביב. כזכור, רק אתמול הוציא בית המשפט צו עיכוב במעמד צד אחד להחלטה להרחיק את ראיקוביץ' משלושה משחקים, ובדיון דחוף שביקשה ההתאחדות לכדורגל החליט השופט איתן אורנשטיין להוציא צו מניעה לביצועו לפחות עד ה-10 ביוני, אחר סיומה של עונת 2015/16. ההתאחדות תערער לביהמ"ש העליון.
"במכלול השיקולים האמורים ותוך שאני מודע לכך שבית המשפט אינו נוטה ככלל להתערב בהחלטות של מוסדות השיפוט הפנימי של ההתאחדות, באתי לידי מסקנה שהתקיימו נסיבות מיוחדות במקרה זה שמצדיקות היעתרות לבקשה הזמנית. כל זאת מבלי לקבוע מסמרות לגופם של דברים, שילובנו במסגרת התיק העיקרי", כתב השופט אורנשטיין בהחלטתו.
הצוות המשפטי של מכבי תל אביב ניסה בכל דרך אפשרית להימנע מרוע הגזירה. זה התחיל בניסיונות חוזרים לדחות את הדיון בבית הדין של ההתאחדות לכדורגל. לאחר שהוחלט להרחיק את השוער שכלל לא היה בדיון, משלושה משחקים, עתרו אנשי האלופה לבית המשפט המחוזי על כך שראיקוביץ' לא זכה לייצוג משפטי. העתירה התקבלה ונקבע דיון ליום רביעי מה שאפשר לראיקוביץ' לשחק מול באר שבע. אלא שנותרה עוד סצינה אחת בתסריט, ההתאחדות ביקשה להקדים את הדיון ושעות ספורות לפני משחק העונה סימנו אנשי האלופה ניצחון במגרש המשפטי.
עוד לפני פתיחת הדיון זעם השופט איתן אורנשטיין על נציגי מכבי, משום שהשוער עצמו לא הופיע לדיון: "למה ראיקוביץ' לא הגיע? לא מעניין אותו הדיון?". עו"ד מורן מאירי, שמייצג את הצהובים, השיב: "אם נביא אותו הוא לא יוכל לשחק, זה מייתר את הדיון". השופט הגיב: "הוא חייב להגיע, זה לא מקובל עליי". בשלב הזה ענה מאירי כי ייעשה ניסיון להביאו מבית המלון שבו הוא נמצא, אך הוא לא הגיע. בסיום הדיון אמר פרקליט ההתאחדות, יוחאי הורביץ: "לנו חשובה מערכת עצמאית של בתי הדין, שהליגה תהיה שוויונית ולא תהיה התייחסות ספציפית למועדון או שחקן. נחכה להחלטה".
השופט פנה לקראת סוף הדיון להורביץ ואמר לו: "יש עוד משחקים לשחק. אני לא אוהד אף אחת מהקבוצות וער לחשיבות המשחק הערב, אבל השאלה היא מה הלחץ? אתם גוף ממלכתי ולא צד בעניין".
הורביץ טען בתגובה: "חלק מהעניין כאן הוא שוויוניות והגינות. לכן העונש צריך להגיע מיד לאחר המקרה. אם ראיקוביץ' ישחק, תהיה כאן פגיעה בשוויוניות ובהגינות. הוא לא הגיע לבית הדין, לא הגיע לבית המשפט, אבל עושים הכל כדי שהוא יוכל לשחק הערב. ככה לא מנהלים הליגה. התוצאה לא תהיה טובה".
בשלב הזה עו"ד מאירי התערב ואמר: "איזה נזק היה נגרם אם היה הדיון ברביעי? נזק תקשורתי בלבד. צריך לאפשר לו לשחק הערב".
כך נראה המשך הדיון
השופט: "הסנקציה אינה חמורה, אין עליה אפילו זכות ערעור".
מאירי: "כתב האישום טוען שהמעשה התבצע בנסיבות מחמירות. לא העמידו אותו לדין על דחיפה. יש לו קשיי שפה, הוא נמצא פחות משנה בישראל".
השופט: "זה נכון לגבי זרים אחרים. ראיקוביץ' רק הכחיש אירוע ולא נתן גרסה לביה"ד משמעתי בהתאחדות".
מאירי: "ביקשנו זכות ייצוג, פעמיים. ביקשנו עיכוב לדיון, החלטת הדיין לא היתה מנומקת. אח"כ הגשנו ערעור על החלטת הביניים. כשיש פגיעה בכללי הצדק, בית המשפט מתערב. זכות הטיעון נפגעת במקרה הזה לפחות ארבע פעמים. זאת סוג של סתימת פה, לכן הגשנו את העתירה".
השופט: "זה התקנון שהוסמך על ידי חוק הספורט, הרציונל הוא שההחלטות יתקבלו מהר, אחרת מה עשינו?".
פרקליט ההתאחדות, יוחאי הורביץ: "אין זכות ערעור מבחינת התקנון".
השופט: "החלטת הדיין לאי עיכוב אילמת. איך ניתן פה שיקול דעת? אי אפשר לחיות עם תגובה אילמת של הדיין. במקרים אחרים הוא נתן החלטות מפורטות. איך הוא עומד בפני ביקורת?".
בשלב הזה השופט ביקר את ההתאחדות על כך שהדיין לא הסביר מדוע יש צורך לעכב את הדיון. הורביץ הציג הסבר מפורט שהיה מקובל על השופט והוסיף: "התמונה לא חד צדדית. דיין רואה ראיות, אין חריגה מהתקנון".
השופט: "ראיקוביץ' הגיש ערעור לבית הדין העליון. למה לא חיכה הדיין להתאחדות?".
מאירי: "הוא ביקש לבטל ביצוע ולעבור לעליון, מה הלחץ? מדובר ב-24 שעות".
הורביץ: "זה היה לפני ערב החג. חוץ מזה גם אין זכות ייצוג על-פי התקנון. בסעיף 9 ג' בהחלטת בית הדין אין זכות ערעור".
השופט: "זה נראה לכם חוקתי, שאין ערעור?".
הורביץ: "ההחלטה היא לא על זכות ערעור. הסמכות להמציא ראיות או חקירות היא רק של בית הדין".
השופט: "נאשם שלא מכיר שפה, שנמצא רק כמה חודשים - דיין לא צריך להתחשב בזה?".
הורביץ: "הוא יכול היה לקבל מתורגמן שיכול היה לסייע לו. השחקן הגיש מכתב באנגלית שנוסח על ידי מכבי. הוא הגיש כתב הגנה ואין גרסה עובדתית שסותרת את זה".
השופט: "יש החלטה של הדיין על היעדר ייצוג".
מאירי: "ביהמ"ש עליון קבע תנאים מינימליים. יש קושי של הנאשם לייצג עצמו".
הורביץ: "רוב הבקשות לייצוג מסורבות".
השופט: "מתורגמן זה לא תחליף. הוא צעיר, לא מכיר את ההווי".
הורביץ: "זה שרכשו אותו בשלושה מיליוני יורו לא מזכה אותו בשום דבר. זה לא נאס"א, מדובר כאן בדחיפה של מאמן. יש דו"ח שופט. על פי תקנון ההתאחדות ראיקוביץ' לא הגיע. איך יש טענות כשהוא לא הגיע? דמו לא כחול יותר ולא אדום יותר".
שופט: "היה צריך להפעיל שיקול דעת. חלק מהזרים נמצאים כאן ארבע שנים וחלק פחות משנה. מפריע שאין דו"ח ערעור, אפילו על דו"ח חניה יש אפשרות לערער. לא אוהב את זה כי שללתם זכות חוקתית ממדרגה ראשונה".
בבקשתה של ההתאחדות הבוקר לדיון הדחוף נכתב בין היתר: "בקשת מכבי מתבססת על תזה האומרת שאילו היו מאפשרים להם לבצע חקירה נגדית, ניתן היה להוכיח את חפותו של השחקן. כלומר, השחקן לא מבקש רק זכות ייצוג, אלא מבקש להכתיב לבית הדין אילו ראיות יוגשו ואיך לנהל את הדיון. על פי הוראות תקנוני ההתאחדות, לא נתונה לו זכות ערעור. למרות זאת הוא החליט בכל זאת לערער על ההחלטה דה פקטו, אך בצורה עקיפה באמצעות הגשת בקשה זאת שלכל הפחות תאפשר דחיית ביצוע העונש של השחקן".
כזכור, אחרי ההחלטה הדרמטית להעניק לסרבי אישור לשחק, הגישה ההתאחדות לכדורגל בקשה לביטול הצו. "ההתאחדות לכדורגל הגישה הלילה לבית המשפט המחוזי בקשה דחופה לביטול צו עיכוב ביצוע", נאמר בהודעת ההתאחדות, אותה ייצגו בדיון עו"ד יוחאי הורוביץ ויניב פרימן. "כמו כן, בקשה לעיון מחדש בהחלטה ולבטלה או לחילופין בקשה להקדמת מועד הדיון שנקבע ליום רביעי הקרוב כבר להיום".
בראיון מיוחד לאולפן ynet ספורט, השופט בדימוס, אמנון סטרשנוב, התייחס גם הוא להחלטת בית המשפט המחוזי מאתמול. "אני חושב שההתערבות הזאת מיותרת ומרחיקת לכת במידה די משמעותית", סיפר שטרשנוב. "סעיף 11 לחוק הספורט קובע שהסמכות הבלעדית לדון ולהחליט בעניינים הקשורים לפעילות במסגרת ההתאחדות היא מוסדות השיפוט הפנימיים".
"ברוב המקרים שאני מכיר לא מוכרת לי התערבות של בית משפט", המשיך השופט בדימוס. "אני מודה בעוונותיי שאני פעם אחת כשופט מחוזי התערבתי בהחלטות בית הדין העליון, אבל זה היה קשור לאלי טביב בזמנו ולשאלה עקרונית האם הוא יכול לנהל או להחזיק קבוצה, חרף הרשעותיו בעבירות פליליות".
כזכור, ראיקוביץ' הושעה משלושה משחקים לאחר שדחף את מאמן סכנין יוסי אבוקסיס, והורשע בבית הדין של ההתאחדות לכדורגל בהתנהגות בלתי הולמת בנסיבות מחמירות. הצהובים פנו לבית משפט אזרחי בנושא, בין השאר בגלל שלטענתם השוער לא זכה לייצוג הולם.
השופט איתן אורנשטיין החליט לקבל את הבקשה והעניק צו מניעה ארעי שנכנס לתוקף מיידי על ביצוע העונש. ההתאחדות, שזעמה על ההחלטה שהתקבלה במעמד צד אחד, התבקשה עוד אתמול להגיש את תגובתה לנושא.
מדובר בהמשך ישיר ליחסים המתוחים בין מכבי להתאחדות שהחלו במכתב הדרישה של המועדון, בו הצהובים ביקשו לא לזמן את שחקני הקבוצה למחנה האימונים של הנבחרת בחודש הבא. בכל מקרה, דניאל ליפשיץ, שוערה המחליף של מכבי ת"א, כבר בכוננות.