שתף קטע נבחר
 

השיטות שיעזרו לך להתאושש מניתוח קיסרי

בקשי כרית נוספת, אל תחששי לקחת משככי כאבים בימים הראשונים, הקפידי על שתייה מרובה וברגע שאפשר תתחילי לזוז וללכת. כל מה שצריך לדעת כדי לעבור ניתוח קיסרי בדרך הכי פחות כואבת

לפני 12 שנים (בגיל 26), ילדתי את בתי הראשונה. בעלי ואני הגענו לחדר לידה עם האמונה שלידה זה דבר טבעי, שאין צורך ללמוד אותו ושגוף האישה יודע מה לעשות. האמנו שצפויה לנו לידה רגילה וטובה. סירבנו לקרוא, ללמוד, לשאול שאלות בכדי לא להתבלבל, והיינו שלמים עם החלטתנו. חוסר הידע הביא אותי לניתוח קיסרי בחירום.

 

הלידה הראשונה היתה טראומטית! מאז ילדתי שלוש פעמים נוספות. את כל ארבעת ילדיי ילדתי בניתוחים קיסרים בחירום, ומלידה ללידה הבנתי מהי הדרך להפוך את הניתוח הקיסרי הקר והמנוכר ללידה קיסרית שזכורה לי כחוויה חיובית של ממש.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הנה מידע חשוב שיעזור גם לנשים המיועדות מראש לניתוח וגם לנשים שמעוניינות להיערך למקרה שיבהילו אותן לקיסרי בחירום:

 

הכנה בבית לקראת ניתוח קיסרי:

1. מידע טכני על הניתוח: היולדת נכנסת לבד לחדר לצורכי הכנה. ההכנה כוללת הרדמה, השכבה על מיטה והצבת פרגוד מול הפנים. מכניסים את הבעל כשהוא כבר מוכן לתנאים סטרילים. הבעל אמור לעמוד לצד ראשה של אשתו ולא לראות את הניתוח המתרחש מעבר לפרגוד. אחרי שהבעל נכנס נכנסים המנתחים (לפחות שנים). בחדר נמצאים גם רופא מרדים שמפקח עם מדדי הגוף וכן אחות מיילדת שקולטת את התינוק עם צאתו. מי מורשה להכנס איתך? בניתוח חירום בדרך כלל לא מאפשרים לבעל להיכנס. בניתוח שמוזמן מראש - מורשה כניסה למלווה אחד לבחירת היולדת כמו בן זוג/אמא. יש אפשרות לבקש מצוות בית החולים אישור למקרים אחרים. ההרדמה היא חלקית ולא הרדמה מלאה למעט מקרים חריגים. משך הניתוח כ-20 דקות. ניתוח לא יוכל להתקיים אלא אם היולדת או מי מטעמה חותמים על הסכמה.

 

2. דאגי לעצמך לרשת נגד הידבקויות פנימיות בניתוחים הראשונים: זוהי רשת אותה מניח המנתח על האזור בו בוצע הניתוח. הרשת נספגת לאחר מספר ימים, ובעצם משמשת חוצץ בין הרחם לבין איברי הבטן האחרים, וכך מונעות הידבקויות. בררי האם המנתח שלך משתמש בה, ואם לא - תקני אותה לעצמך בבית מרקחת פרטי (חלק מקופות החולים אף נותנות החזרים), תביאי איתך ליום הניתוח ותבקשי מראש שישלבו לך אותה בניתוח. כ-50% מהנשים מדווחות על הידבקויות, שלעיתים אינן מורגשות או משפיעות, אך הן משפיעות על אופן הלידות בהמשך.

 

3. הכירי את המנתח מראש: רוב הסיכויים שתוכלי לברר מראש מי המנתח, להיפגש איתו ולומר לו מה חשוב לך שיהיה בחדר הניתוח. למשל אם חשוב לך להניק. אם את רוצה זמן בונדינג עם התינוק עליך למשך שעתיים או אם חשוב לך שיורידו קצת את הפרגוד ממש לפני שהתינוק יוצא בכדי שתראי אותו ברגע יציאתו. יש ביטוחים רפואיים שמעניקים לך זכות לבחור מנתח פרטי ואותו בטוח תוכלי להכיר לפני. קל יותר להיכנס לניתוח כשאת מכירה את המנתח.

 

טיפים רגע לפני הכניסה לניתוח:

1. תתייחדי עם העובר: לפני הכניסה לחדר הניתוח, לדקה או שתיים, עצמי עיניים, נשמי, תתחברי אל העובר שלך, דברי איתו, תסבירי שעוד מעט תפגשו.

 

2. כנסי לחדר הניתוח בחיוך: צרי אווירה טובה עם הצוות. בקשי מהרופא שיתריע בפנייך דקה לפני שהוא מוציא את התינוק בכדי שתוכלי לעצום עיניים, להתרכז, ולהתכונן ללידה, לדמיין שהוא יוצא ממך ולברך אותו מיד כשהוא נולד.

 

3. התכונני להתרת ידיים בכדי לגעת בתינוק: בכל ניתוח בטן קושרים את הידיים של המנותחת בכדי להגן על השדה הניתוחי. דעי שיש לך אפשרות לבקש להתיר את הידיים בגמר הניתוח בכדי לגעת בתינוק.

 

טיפים לימים הראשונים שלאחר ניתוח קיסרי (בבית החולים):

1. בחדר ההתאוששות (שעתיים אחרי הניתוח): אם לא ממש כואב בצלקת אז אל תבקשי תוספת של חומר נגד כאבים כי הוא מאריך את זמנך במחלקה של ההתאוששות ועדיין לא יתנו לך להגיע למחלקה.

 

2. במחלקה: עוד לפני שמעברים אותך למיטה במחלקה הקפידי לבקש לקבל משהו נגד כאבים. תמתיני כעשרים דקות ורק אז תסכימי לעבור למיטה של המחלקה. הסיבה היא שמשכך כאבים יעבוד טוב יותר במצבך המאוזן כרגע, מאשר אם כבר תטולטלי למיטת המחלקה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

3. משככי כאבים: אל תפחדי לקחת משככי כאבים. דעי שהגוף שלך עבר טראומה גדולה. זה לא עוד כאב ראש או בטן רגיל. בימים הקרובים את צפויה להתמודד עם שני סוגי כאבים - גם של הניתוח וגם של התכווצויות הרחם. בימים הראשונים שאחרי הניתוח הקפידי לא לסבול. אפשר לקחת כדור אפילו כדרך קבע לפני כל הנקה בכדי להימנע מהסבל של ההתכווצויות ברחם. אלו לא הימים להיות גיבורה ולסבול.

 

4. תזוזות: אחרי ניתוח בטן כל תזוזה ולו הקטנה ביותר תכאב לך. לכן מיד כשאת מגיעה למחלקה בקשי כרית נוספת. הכרית תעזור לך "לתפוס את הבטן" ותפחית כאבים כשאת משתעלת או מכחכחת בגרונך.

 

5. טיפול בתינוק לאחר הניתוח: הכרית הנוספת תעזור לך לא לזוז תזוזות מיותרות כשאת מטפלת בתינוק. כך תוכלי להניק אותו כשהוא שכוב על הכרית לידך או על בירכייך.

 

בקשי כרית נוספת כדי שיהיה לך נוח  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בקשי כרית נוספת כדי שיהיה לך נוח (צילום: shutterstock)

6. הביאי איתך כרית חמה מהבית: היא תעזור לך לכאבי הגב ולצוואר תפוס מההנקה, עטפי אותה היטב, יתכן שהיא היא גם תנעם לך על הצלקת.

 

7. הביאי איתך לבית החולים ספריי להחלמת הצלקת: חשוב שזה יהיה חומר בספריי כי יהיה לך קשה לגעת בצלקת. התחילי להתיז כבר החל מהמקלחת הראשונה. ככל שתתיזי יותר פעמים כך הצלקת תחלים מהם יותר (אפשרי בכל שעה). העדיפי שימוש בחומרים טבעיים, שכוללים לבדנר או אלוורה.

 

8. הקפידי על שתיה מרובה: חש לשתות הרבה כדי למלא את הקטטר שמחובר אליך אחרי הניתוח, כי רק כשהוא יתמלא יסכימו להוציא לך אותו. המים עוזרים ליציאות הראשונות ולא תצטרכי ללחוץ על הבטן בכדי להצליח. זה בריא להנקה ובריא לשלווה הפנימית שלך.

 

9. תחתונים גבוהים: מומלץ שיעברו את הקו של הצלקת (קו הביקיני) ולא ילחצו לך על הבטן התחתונה. ניתן להשתמש גם בתחתוני סבתא מכותנה וגם בתחתוני רשת. יש נשים שמעידות שתחתוני הרשת נתפסים להן בסיכות של הניתוח. הביאי איתך את שתי האפשרויות כדי שתוכלי לבחור.

 

10. הליכה עוזרת להחלמה: עשי מאמצים לקום, מיד כשמאפשרים לך. אפילו אם זה לקום מהמיטה אל הכיסא שלידך, אפילו אם רק חמישה צעדים - דעי שעשית את הטוב ביותר לזירוז ההחלמה שלך.

 

11. אורחים: דאגי שלבית החולים יבואו רק אנשים עם אנרגיות טובות שעושים לך טוב, ורק מי שיכול לעזור לך. 

 

12. טיפים להנקה: דעי שלגוף שעבר ניתוח לפני שהתחילו צירים, לוקח יותר זמן להבין שהתינוק יצא ממנו ועליו לייצר חלב. קחי בחשבון שיתכן שיהיו כמה שעות שהגוף שלך יהיה ללא הקולסטרום והחלב. תוכלי לעזור לגוף ולגרות אותו להתחיל לייצר את החלב על ידי לחיצות על הפטמות או עם אצבעותייך. אפשרויות נוספות הן עם התינוק בחדר הניתוח או לשאוב לכמה דקות. התינוק ישמח לינוק לשם המציצה, ואל תתרגשי אם לא יוצא החלב.

 

13. הקפידי לשמור על מצב רוח מרומם: דעי שזו הדרך שהתינוק שלך בחר להגיע לעולם, גופך לא בגד בך. תהיי שמחה על כך. ברכי אותו על כל מה שהוא, ככה זה היה צריך לקרות, ויש לנו הרבה מה להודות לקדמה ולרפואה שהצליחה לעזור לך להביא את תינוקך לעולם.

 

טיפים להתאקלמות לאחר ניתוח קיסרי (בבית):

1. שלבי התאוששות הגוף מהניתוח: לאחר 4-7 ימים מוציאים לך את הסיכות ומיד תחושי הקלה באי הנוחות ובכאבים (למרות שהן לא כואבות על הגוף).

אחרי השבוע הראשון תוכלי להתרכז בהחלמה ופחות בכאב. ההתאוששות מהירה יותר ככל שתקדימי ללכת על הרגלים. זה נשמע פרדוקס אבל מי שנשארת במיטה לא מתאוששת כל כך מהר. מדובר על הליכות קטנות, אפילו כמה צעדים מהחדר למטבח, מהבית למכולת, לטיפת החלב.

 

2. אל תפחדי ממשכבי כאבים: גם אם ביום-יום את לא מאלה שלוקחות תרופות - הגוף שלך עבר ניתוח, והוא זקוק לזמן החלמה. אל תאיצי בו, ואם כואב, קחי משכך כאבים.

 

3. כשאת מרימה את התינוק הקפידי להרים אותו רק כשאת מכופפת ברכיים, ובגב זקוף.

 

4. כרית: סדרי לך במיטה כרית עבה קצת, מתחת לכרית הרגילה, שתתמוך בך בלילה, וכשאת מנסה להתיישב.

 

5. תנוחות מומלצות בחודשיים הראשונים של ההתאוששות בבית: משכב לידה קיסרית נמשך לפחות שישה שבועות. במהלכו אל תאמצי את שרירי הבטן ותני לגופך מנוחה. התכופפי מהברכיים ולא מהבטן. בכדי שתוכלי להיות עצמאית כדאי לנעול כפכפים. תנוחות שכיבה מומלצות - חצי שכיבה על גבי כרית גדולה. כך יותר קל לקום. אם כבר נשכבת על כל הגב - קומי דרך הצד. מומלץ יותר לשבת ופחות לשכב.

 

6. התארגנות להנקה: זכרי שבימים אלו אינך ניידת וזריזה, ולכן כדאי שתארגני לך מראש פינת הנקה או סלסלת הנקה בה יש סמארטפון/שלט טלוויזיה/ספר/מגזין (או כל הארבעה), בקבוק מים, קופסה סגורה (למניעת התייבשות) ובה שקדים, חמוצית, צימוקים ועוד/חטיף אנרגיה (עדיף בלי הרבה סוכר), כרית הנקה או כרית נוספת עליה תוכל לנוח היד שלך שאוחזת בתינוק, ופחות לאמץ את שרירי הבטן.

 

7. מקלחת: בקשי עזרה לסבן ולנגב את הברכיים/הרגליים.

 

8. טיפול בצלקת: בכל פעם שאת מסיימת שירותים או מקלחת רססי עם החומר לטיפול בצלקת, מינימום ארבע פעמים ביום. אל תטרחי במיוחד להוריד בגדים ולרסס, אלא הצמידי את הריסוס לפעמים שאת ממילא ללא בגדים (מקלחת ושירותים). שימי לב שאזור הצלקת יישאר יבש, שהצלקת תשאר סגורה ושלא יהיו ממנה הפרשות. השאירי אותה להתאוורר ללא תחבושות, ומתחת לבגדים.

 

אם הצלקת אדומה או מגרדת (ללא הפרשה) התיזי עליה טלק טבעי. בקיץ כשמזיעים יש לספוג ממנה את הזיעה בעדינות עם טישו/מגבת. משך הטיפול בצלקת מינימום שלושה שבועות, ועד שתראי את ההחלמה - כשהצבע חוזר לצבע העור, כשהיא מתכווצת ופחות מציקה. הצלקת נמצאת מתחת לקו הבקיני כלומר מוסתרת הרבה מתחת לתחתונים. המשיכי ללבוש את התחתונים הגבוהים בכדי שלא ילחצו לך על הצלקת.

 

9. דימומים נרתיקיים: הדימומים אמורים להסתיים לאחר משכב הלידה. הצטיידי במגן תחתון עבה שנוח לך.

 

10. עזרה: נשמי עמוק כל הזמן ובקשי עזרה. תזכרי שהתקופה הזו היא זמנית ועוברת, ולא כל הזמן את תהיי עם פליטות עלייך והר כביסה מסביבך. זו התקופה לבקש עזרה מכל מי שיכול ורוצה, ואף לשכור עזרה בתשלום אם צריך.

 

הריון, שלב אחר שלב. צפו:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הכותבת היא דולה, מומחית ללידות קיסריות ולמניעתן






 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תפחדי לקחת משככי כאבים
צילום: shutterstock
מומלצים