שתף קטע נבחר

 

בנק ישראל: הוראות חדשות להגברת התחרות בענף האשראי

הוראה חדשה שפרסם בנק ישראל מסדירה את הכללים העיקריים לפעילות סליקת עסקאות בכרטיסי אשראי. ההנחיות מעניקות, בין היתר, הקלות בחלק מדרישות ההון שהוטלו עד היום על החברות, וכן כללים להבטחת פעילות הוגנת של חברות האשראי מול בתי העסק

הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל פרסם היום את הנוסח הסופי של ההוראה המסדירה את פעילות הסליקה בכרטיסי חיוב בישראל.

 

סליקה היא למעשה פורמט העברת התשלום בין הקונה למוכר. הסולק הוא הגוף הפיננסי שבאמצעותו בית העסק מקבל את התשלום. הסולק פונה לחברה שהנפיקה את כרטיס האשראי (הבנק או חברת כרטיסי האשראי) ומעביר ממנה את התשלום לבית העסק. תמורת הפעולה גובה הסולק עמלה (עמלת סליקה).

 

לעיתים הסולק הוא גם המנפיק בעצמו, ולעיתים מדובר בשתי חברות שונות. במקרה כזה הסולק משלם למנפיק עמלה הנקראת "עמלה צולבת" והיא גלומה בעמלת הסליקה שנגבית מבית העסק.

 

ההוראה החדשה מסדירה את הכללים העיקריים לפעילות סליקת עסקאות בכרטיסי חיוב והיא מקלה בחלק מהדרישות הרגולטוריות שהוטלו עד היום על חברות כרטיסי האשראי וסולקים. בכלל זה היא קובעת הקלות משמעותיות בדרישות ההון מסולקים, ו"מיישרת" קו עם רגולציה שאומצה בנושא זה באירופה .

 

כמו כן, ההוראה מגדירה את הפרטים שיכלול הסכם סליקה בין סולק לבית עסק ואת דרכי השינוי של תנאים אלו, לרבות מחיר השירות. ההוראה מאפשרת לסולקים להשכיר או למכור נקודות קצה - מסופים (POS) לבתי העסק במטרה לקדם את המעבר של השוק לטכנולוגיות מתקדמות (EMV ועסקאות ללא מגע- contactless).

 

לדברי הפיקוח על הבנקים, ההוראה יוצרת מדרגה פיקוחית חדשה בתוך הפיקוח על הבנקים, מקלה יותר לעומת הבנקים, במונחי דרישות ההון. הדרישות המקלות יקלו על כניסת סולקים חדשים לתחום הסליקה, וגם יקלו על חברות כרטיסי האשראי במתן אשראי למשקי בית ועסקים קטנים. כמו כן, ההוראה תתרום לקידום הרמה הטכנולוגית של שוק התשלומים בישראל.

 

נזכיר כי בחודש נובמבר האחרון, פרסם בנק ישראל טיוטת הוראות שמטרתה להקל על כניסת סולקים חדשים לענף. יש לציין כי במהלך השבועות הקרובים צפוי הפיקוח על הבנקים לפרסם את הנוסח הסופי גם בנושא זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים