שתף קטע נבחר

 

מהומות בקזחסטן: אחרי 30 שנה כס הנשיא רועד

מחאה נדירה ב"ארצו של בוראט": חוק אדמות חדש מוציא כבר שבוע מפגינים לרחובות, אבל יש הסבורים שהמחאה היא על תסכול רחב הרבה יותר. הנשיא הכל-יכול נזרבייב הזהיר את אזרחיו: "אתם רוצים שנהפוך לאוקראינה?"

נשיא קזחסטן נורסולטן נזרבייב מתמודד בימים אלה עם גל הפגנות הולך וגובר נגד השינויים ששלטונו עומד לבצע בכל הקשור לבעלות על אדמות – מחאה נדירה במדינה שבה הוא שולט כבר 27 שנה.

 

באירוע שנערך שלשום בעיר אלמטי לרגל 1 במאי, חג הפועלים, הזהיר נזרבייב את אזרחיו שלא יגררו את המדינה לסדרת אירועים כמו זו שהובילה את אוקראינה למלחמה לפני שנתיים, בעקבות הדחת ויקטור ינוקוביץ' הפרו-רוסי לטובת ממשלה פרו-מערבית.

הנשיא נזרבייב, השבוע באלמטי. "כשאין אחדות, יש הרג" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא נזרבייב, השבוע באלמטי. "כשאין אחדות, יש הרג"(צילום: רויטרס)

"אוקראינה, הכלכלה השנייה בגודלה מבין מדינות האיחוד הסובייטי לשעבר, היא היום כלכלה שגודלה חצי מזה של קזחסטן", אמר נזרבייב. "כיוון שאין אחדות ואין תחושת מטרה, אנשים עסוקים בדברים אחרים: מלחמה, הרג, התקוטטות".

 

אף שההפגנות קטנות יחסית, מדובר באתגר נדיר לנזרבייב בן ה-75, שמנהיג את המדינה העשירה בנפט שבמרכז אסיה מאז 1989, תוך ששלטונו אינו מגלה סובלנות רבה לגילויים של פלגנות והתנגדות לו.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ההפגנות נכנסו שלשום לשבוע השני שלהן. הן החלו בעקבות החשש שהרפורמות יאפשרו לאזרחים זרים להשתלט על אדמות חקלאיות, אולם יש פרשנים שסבורים כי קזחים רבים משתתפים בהפגנות כדי להביע חוסר שביעות רצון כללי מהשלטונות. צניחת מחירי הנפט בעולם גם פגעה בכלכלתה של קזחסטן.

 

שינוי מקיף עומד להיכנס לתוקף ב-1 ביולי בקזחסטן, ובמסגרתו תוכל הממשלה למכור אדמות חקלאיות למשקיעים שיגישו הצעות משותפות, כל עוד הן של תושבים קזחים, ולהשכיר אותן לאזרחים זרים לתקופה של עד 25 שנה. בעבר יכלה הממשלה להשכיר את האדמות האלה לתקופה של עד עשר שנים בלבד.

 

מתנגדי החוק החדש, שהפגינו לראשונה בעיר אטיראו ביום ראשון שעבר, רואים בשינוי סכנה לביטחון הלאומי, במיוחד אחרי שהממשלה הודיעה על כמה הסכמים לביצוע פרויקטים חקלאיים עם סין השכנה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפגנות נערכו בכמה ערים במהלך השבוע שעבר, למרות אזהרות מצד נזרבייב ומצד משרד התובע הכללי שהמארגנים ייענשו. ביום ראשון השבוע אמרו פעילים פוליטיים כי עשרות בני אדם יצאו להפגין בקיזילורדה, בירת מחוז בדרום קזחסטן. בסרטון שפורסם באינטרנט נראו מפגינים מתעמתים עם שוטרים שהיו חמושים באמצעים לפיזור הפגנות, בכיכר שבה נערכו החגיגות הרשמיות לציון חג הפועלים.

 

בסרטון אחר נראו שוטרים צועדים יחד לעבר קבוצת מפגינים ואז רודפים אחריהם לאורך הרחוב. דובר המשטרה המקומית אמר שנגד כמה בני אדם הוגשו כתבי אישום

בגין התפרעות, משום שההפגנה שקיימו לא קיבלה היתר מהרשויות.

 

בעיר ז'נאוזן, שם אירעו עימותים קטלניים בין עובדי נפט שובתים לבין המשטרה ב-2011, הפגינו ברחובות עשרות בני אדם ושרו את ההמנון הלאומי בכיכר המרכזית של העיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נורסולטן נזרבייב. על הכיסא מאז 1989
צילום: רויטרס
מומלצים