פריצת דרך בחקר הסרטן: נתגלו הגנים הגורמים לסרטן שד
חוקרים שבדקו את המערך הגנטי במאות חולות סרטן שד הצליחו למפות את כלל הגנים הגורמים להתפתחות סרטן שד. החוקרים: התקדמות משמעותית למניעה וריפוי סרטן
התקדמות משמעותית בחקר הסרטן: חוקרים שבדקו את המערך הגנטי בקרב מאות חולות סרטן שד הצליחו למצוא שורת קידודים גנטיים המובילים לייצור גידולים סרטניים. התגלית החדשה עשויה להוביל לייצור שורת תרופות חדשה שתרפא ואף תמנע כליל את היווצרות הסרטן. הממצאים הדרמטיים פורסמו בגליון החדש של כתב העת המדעי Nature.
צוות החוקרים הבינלאומי שבראשו מדעני המכון לחקר הסרטן בקיימבריג', בחן את כלל 3 מיליון הקידודים במערך הגנטי של כל אחת מ-560 חולות בסרטן שד. החוקרים מצאו 93 גנים המסוגלים לגרום להיווצרות גידולים, אם יעברו מוטציה, כלומר עיוות גנטי.
החוקרים הסבירו כי בתחילת העשור הקודם, הצליח עולם המדע לזהות גנים אחדים הגורמים להיווצרות סרטן בשעה שהם עוברים מוטציה, אולם כעת ההתקדמות ביכולת הטכנולוגית, איפשרה לסרוק את המערך הגנטי של האדם בשלמותו, ולזהות את כלל הגנים המסרטנים.
פרופ' מייק סטרטון, ראש צוות החוקרים, אמר: "הממצאים החדשים עשויים להוביל לפיתוחן של תרופות חדשות שיתמקדו ישירות במוטציות הגנטיות".
ד"ר סרנה ניק סינאל, חוקר נוסף בצוות המדענים, אמר: "בעתיד, נוכל ליצור פרופיל אישי של כל חולה סרטן, וסיכויי ההצלחה יהיו גבוהים הרבה יותר כשהתרופות יהיו ממוקדות כנגד הגנים הפגומים".
אופטימיות רבה בעולם הרפואה
"כל גילוי של גן חדש נותן אופטימיות רבה בעולם הרפואה", אומרת הד"ר אירנה קוצ'וק, מומחית לאונקולוגיה מהמרכז הרפואי מאיר, "כבר היום אנחנו מכירים עשרות גנים המעלים את הסיכון לסרטן או גורמים ישירות למחלה".
"הניסויים בטיפולים גנטיים נמצאים אמנם רק בחיתוליהם, אבל כבר היום למידע הגנטי יש ערך רב", מוסיפה ד"ר קוצ'וק, "גילויים של גנים מאפשר לנו לזהות מבעוד מועט את החולים הפוטנציאליים, להגביר את המעקב הרפואי שלהם, ואף לתת להם טיפול שימנע את התפתחות הגידול. יש לכך משמעות אדירה בהישרדות החולים, ותקווה גדולה מאוד לאלה שעלולים ללקות בסרטן – ואינם יודעים זאת".
המחלה הממאירה השכיחה בישראל
סרטן השד הוא המחלה הממארת השכיחה בישראל. גושים בשד הם תופעה נפוצה אבל אצל מרבית הנשים (80%) הגושים הינם השפירים הינם כיסיות או כפי שהן מוכרים בשם - ציסטות. אלו הם שקיקי נוזל שמקורם בבלוטות המייצרות את החלב.
סוג שכיח נוסף של גושים שפירים בשד הוא הפיברואדנומה (FIBROADENOMA), המורכב מריקמה סיבית - בלוטית.
אם מגלים גוש בשד, אין לדחות את הביקור אצל הרופא. כל ממצא בשד מחייב בדיקה וחשוב לא לדחותה. ברוב המקרים, כאמור, אין מדובר בגידול ממאיר, אך במידה וכן, גילוי מוקדם הוא המפתח לריפוי. אגב, גם גברים עשויים לפתח סרטן שד, אולם השכיחות אצלם קטנה פי 100 מזו שאצל הנשים.
הסימנים שחשוב לא להתעלם מהם
ב-90 אחוז מן המקרים הסימן הראשון לסרטן הוא מישוש גוש בשד, אולם ישנם סימנים אחרים אליהם יש לשים לב. יש לחפש אחר שינויים במבנה השד, ובמיוחד אחר גושים, או תופעות אחרות, שלא הורגשו או נראו קודם לכן:
בשד
- שינוי בצורה או בגודל.
- ורידים מורחבים או בולטים.
- גוש.
- שקע או בליטה בעור.
- גירוד עקשני שאינו חולף.
- אי נוחות או כאבים (תופעה שאינה סימן שכיח).
בפטמה
- הפרשה דמית או שקופה.
- פריחה על הפטמה או מסביב לה.
- פטמה ששקעה פנימה לאחרונה.
- גוש.
בזרוע
- נפיחות בזרוע העליונה.
- נפיחות בבית-השחי.
- כ-70% מהגידולים מופיעים בחלק החיצוני העליון של השד, הכולל גם את אזור בית השחי, אך כמובן יש לבדוק ביסודיות את כל אזור השד.