שתף קטע נבחר

"שדרות של טורקיה" מחפשת פתרון לרקטות

רקטות של דאעש ממשיכות ליפול כל יום על העיר קיליס שבגבול סוריה, אבל שם אין צופרי אזעקה, אין מקלטים, אין חדרים ממוגנים - וגם למחות על זה אסור: המשטרה מפזרת מפגינים בתותחי מים. ארדואן הודף הביקורת: "דרשנו אזור בטוח בסוריה, העולם לא רצה". תושבים מספרים: הילדים מרטיבים בלילה

 

 

בעיר קיליס שבטורקיה הקניות בשוק נמשכות, ילדים הולכים לבתי הספר, אבל האווירה לא כשהייתה - היא מתוחה מאוד. הרקטה הבאה שיירה דאעש מצדו הסורי של הגבול הסמוך יכולה ליפול בכל רגע, ולגדוע חיים. בניגוד לנהוג במחוזותינו, לתושבים לא תהיה שום התרעה לפני הפיצוץ: בקיליס אין צופרי אזעקה. גם מקלטים אין בה, אפילו לא חדרים ממוגנים, ועל "כיפת ברזל" אין מה לדבר.

 

18 בני אדם נהרגו כבר ויותר מ-60 נפצעו מירי הרקטות של דאעש מאז שהחל באמצע ינואר השנה. בפרק הזמן הזה נורו לעבר קיליס לפחות 41 רקטות. בשבועות האחרונים קצב הירי רק גובר, ורקטות מתפוצצות בעיר בממוצע אחת ליום או יומיים. רק אתמול התפוצצו שם ארבע רקטות ושמונה בני אדם נפצעו. רקטה אחת נפלה בחצר בית בשכונת בסבלר, ואחר התפוצצה במגרש חניה. הערב, מעט לפני 20:00 (שעון ישראל), התפוצצו שם עוד שתי רקטות.

הרס אחרי התפוצצות רקטה ברחובות קיליס (צילום: AP) (צילום: AP)
הרס אחרי התפוצצות רקטה ברחובות קיליס(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
הלוויית גבר שנהרג מפגיעת רקטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלוויית גבר שנהרג מפגיעת רקטה(צילום: AFP)

בשבועיים האחרונים נראה שטורקיה מגבירה את המאמצים שלה לחסל את איום הרקטות, אבל למרות פעילות צבאית נרחבת, היא מגלה שזה לא נפסק. רק היום הודיע צבא טורקיה שבהפגזות שלו ובהתקפות מל"טים של הקואליציה הבינלאומית שמובילה ארה"ב בסוריה, חוסלו 63 מחבלים והושמדו משגרי רקטות רבים. אבל הודעות דומות נמסרו גם בשבוע שעבר, והדבר לא מנע את המשך הירי וההרג.

 

בקיליס דיווחו כבר בחודש שעבר על ילדים חרדים שלא ישנים בלילה ועל תושבים שמסתגרים בבתים, כאילו הגגות החדירים יצילו אותם מהרקטות ומטילי הקטיושה שנופלים עליהם מהשמיים. עכשיו העדויות על תופעות פוסט טראומטיות אצל הילדים והנוער מתרבות: בהלה מכל רעש, בכי חסר שליטה, השתתקות פתאומית והרטבה בלילה במיטה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המשטרה מפזרת מפגינים בעזרת זרנוקי מים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המשטרה מפזרת מפגינים בעזרת זרנוקי מים(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

השבוע ביקרה בקיליס משלחת של חברי פרלמנט ממפלגת העם הרפובליקנית שבאופוזיציה כדי להפנות זרקור למתרחש שם. אחר כך הם הציגו דו"ח חמור שחיברו על המתחולל בעיר. ראש העיר קיליס אמר להם שחוץ מלכרוז ולפרסם הנחיות לקראת נפילת רקטות, הוא לא יכול לעשות דבר מול האיום: "אני לא סופרמן, ולא יכול למנוע את הירי". אנשי האופוזיציה האשימו את ממשלת טורקיה כי היא מסתירה מידע, ודרשו ממנה להעניק לעיר מעמד של "יישוב קו עימות" וליצור רצועת ביטחון בתוך סוריה כדי להרחיק את הרקטות מטווח פגיעה. רצועה כזו תצטרך להיעשות בעומק של 20 קילומטר לפחות מעבר לגבול.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הרעיון של הקמת רצועת ביטחון אינו חדש, והנשיא רג'פ טאיפ ארדואן מאשים את הקהילה הבינלאומית כי היא זו שמונעת אותו. לדברי לשכתו טורקיה דרשה מהכוחות הבינלאומיים ליצור "אזור בטוח" בעומק טורקיה כבר לפני שנתיים, אך זו לא נעתרה. מלבד ירי תותחים לעבר משגרי הרקטות ויציאה לגיחות הפצצה בעומק סוריה, לפי שעה אין לארדואן ולראש הממשלה אחמט דבוטאולו פתרון לבעיה. אולי כדי להפחית את התחושה שטורקיה מותקפת בכוונה תחילה ואינה מגיבה באופן תקיף מספיק, טענה בשבוע שעבר לשכת ארדואן שבהתחשב בכאוס השורר בטורקיה, ייתכן שחלק מהרקטות הן תוצאה של ירי תועה.

 

לא רק טורקים נפגעים מירי הרקטות של דאעש מסוריה. באזור קיליס מתארחים יותר ממאה אלף פליטים סורים, והם מרגישים שהמלחמה רודפת אחריהם גם לארצם החדשה. בחודש שעבר הרגה אחת הרקטות שנורו ארבעה ילדים, אחים פליטים שנמלטו עם אמם מסוריה אחרי שאביהם נהרג במלחמה.

 

בינתיים נראה שסבלנותם של התושבים הולכת ופוקעת. דיווחים על מחאות בקיליס נגד הרשויות הופיעו כבר בחודש שעבר, ובשבועיים האחרונים תושבים שיצאו להפגין נגד שלטונות טורקיה ואזלת היד שלהם מול ירי הרקטות – פוזרו על-ידי שוטרים בעזרת תותחי מים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אחרי נפילת רקטה בקיליס
צילום: AP
מומלצים