שתף קטע נבחר

מדריך - כל זכויות ניצולי השואה העדכניות

"זו החובה המוסרית שלנו לוודא שהניצולים מקבלים וממשים את כל הזכויות שמגיעות להם בחוק". לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, ריכזה עמותת המתנדבים "אביב לניצולי השואה" את כל העדכונים שבוצעו בשנה האחרונה – מיום השואה 2015 – בתחום זכויות הניצולים. כל הקישורים לפניכם

"זכויות ניצולי השואה הם עניין דינמי ומשתנה, וניצולי שואה רבים לא מודעים לכך", אומרת עו"ד אביבה סילברמן, מייסדת ומנכ"לית עמותת "אביב לניצולי השואה" הפועלת על ידי מתנדבים, "לעיתים קרובות ישנם עדכונים לזכויות הקיימות – תכניות חדשות נפתחות, רשימת הגטאות לפי החוק הגרמני מתרחבת, החלטות מנהליות מכירות באוכלוסיות חדשות – אך המידע על השינויים הללו לא מגיע לרוב הניצולים".

 

לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, ריכזה עמותת "אביב לניצולי השואה" את כל העדכונים שבוצעו בשנה האחרונה – מיום השואה 2015 – בתחום זכויות הניצולים. "מיצוי זכויות יכול להוות את ההבדל בין עוני לחיים בכבוד וברווחה" אומרת עו"ד סילברמן, " זו החובה המוסרית שלנו לוודא שהניצולים מקבלים וממשים את כל הזכויות שמגיעות להם בחוק".

 

החלטה מנהלית להעניק קצבה לניצולי שואה יוצאי גרמניה

ניצולי שואה יוצאי גרמניה, שהיו בעבר תושבי קבע בגרמניה, לא יכלו עד לפני מספר חודשים לקבל קצבה לפי חוק נכי רדיפות הנאצים. באוגוסט 2015 חתם שר האוצר על החלטה מנהלית שביטלה את המגבלה שמנעה מניצולים אלו לקבל קצבה חודשית מהאוצר.

 

הניצולים שזכאים לקצבה הם ניצולי שואה שברחו מגרמניה החל משנת 1933 ואילך או שהו בגרמניה בתקופת המלחמה, שעלו לארץ עד 1.10.1953 3. ושלא מקבל כבר קצבה המוגדרת כקצבת בריאות, בשל הרדיפות.

 

החלטה מנהלית לגבי יוצאי מרוקו, אלג'יר ועיראק

לפני כחצי שנה חתם שר האוצר על החלטה מנהלית מיטיבה המכירה בסבלן של קבוצות שחוו התנכלויות אנטישמיות וגזעניות בתקופת מלחמת העולם השנייה, ואינן זכאיות לתגמולים חודשיים מישראל או ממדינות אחרות.

 


"מיצוי זכויות יכול להוות את ההבדל בין עוני לחיים בכבוד וברווחה". צילומים: בני לפיד

 

לפי ההחלטה הנ"ל זכאים לקבל מענק הטבות שנתי בסך 3,600 שקלים ופטור מלא ברכישת תרופות מרשם הכלולות בסל שירותי הבריאות: יוצאי מרוקו ויוצאי אלג'יריה, שסבלו הגבלות בתחומי חיים שונים במסגרת שלטון וישי, ויוצאי עיראק שחוו את אירועי הפרהוד. המועד האחרון להגשת הבקשה לקבלת מענק עבור שנת 2015 הוארך עד ליום 30.6.2016.

 

  • לבקשה למענק ליוצאי מרוקו/אלג'יר לחץ כאן
  • לבקשה מענק ליוצאי עיראק שחוו את הפרהוד לחץ כאן

 

עו"ד סילברמן מדגישה כי "אין צורך בפניה או תשלום לעו"ד כדי להגיש את הבקשה. מי שבכל זאת פנה לעו"ד, ועוה"ד מבקש שכר טרחה - יש לשים לב שמדובר בהחלטה מנהלית ששכר הטרחה עבור הגשתה הוגבל בחוק". לפרטים נוספים לגבי הגבלת שכר טרחה ניתן לפנות לסיוע המשפטי במשרד המשפטים בטלפון 1-700-700-60-44 (שלוחה 4).

 

תגמול מוגדל לניצולי שואה עם הכנסות נמוכות

הרשות לזכויות ניצולי השואה עדכנה במהלך שנת 2015 את מדרגות ה"תגמול לפי הכנסה" וה"תגמול המוגדל לפי הכנסה", לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, וזאת רטרואקטיבית מיום 1.10.14.

 

תגמול זה ניתן לניצולי שואה מעל לדרגת נכות מסוימת, המשתכרים מתחת לתקרות שנקבעו ומשמעות העדכון היא שהתגמול גדל. כמו כן ייתכן כי ניצולים שנדחו בעבר ולא הוכרו כזכאים לקבלת תגמול/ תגמול מוגדל, בשל הכנסות מעל לתקרה שהייתה, ובעקבות עדכון המדרגות יוכלו לקבל הכרה.

 

עדכון בגובה התגמולים מהרשות לזכויות ניצולי השואה

התגמולים החודשיים המשולמים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, חוק נכי המלחמה בנאצים וחוק הטבות לניצולי שואה (הכוונה למקבלי קרן סעיף 2 ויוצאי מחנות וגטאות), עודכנו רטרואקטיבית מיום 1.10.14. העדכון נעשה אוטומטית ומתייחס לחלק מניצולי השואה המקבלים קצבה חודשית מהרשות. "משרד האוצר משלם את הקצבאות לפי שיטת המדרגות או לפי שיטה לינארית, והוא מחויב לשלם אוטומטית לפי הגבוה מבין שתי האפשרויות" מזכירה סילברמן.

 

הכרה בערים נוספות בבולגריה וברומניה לצורך חוק הגטאות הגרמני

לרשימת הגטאות לפיה קובעים הגרמנים זכאות לפיצויים על עבודה בגטו הוספו רבות מערי בולגריה וערים ספורות מרומניה. לפיכך מומלץ למי שהיה בערים אלו, ועבד במהלך התקופה בה הוכרה העיר כגטו - להגיש בקשות לקבלת פיצויים על עבודה בגטו.

 


הצוות המשפטי של עמותת אביב לניצולי השואה

 

יש שני סוגי פיצויים על עבודה בגטו: פיצוי חד פעמי בסך 2,000 יורו מקרן הגטאות הגרמנית ורנטה סוציאלית קבועה על עבודה בגטו. בנוסף, כל מי שעבד בגטו ללא כפיה, גם לתקופה קצרה, יכול להגיש בקשה להכרה לפי חוק הגטאות הגרמני.

 

"ההכרה מזכה בתשלומים רטרואקטיביים משנת 1997, שיכולים להגיע לאלפי ואף עשרות אלפי יורו, לצד קצבה שנעה בין סכומים של עשרות יורו ועד ל-300 יורו כל חודש", מסבירה סילברמן, "בשנה האחרונה סייעה העמותה ל-20 ניצולי שואה לקבל תשלומים רטרואקטיביים של עשרות אלפי יורו כל אחד, ובסך כולל של כ- 2.5 מיליון שקלים".

 

  • לרשימת הגטאות המלאה של הגרמנים לעניין הרנטה הסוציאלית מעודכנת ל -10.12.15 לחץ כאן.
  • להסבר נוסף על הרנטה הסוציאלית על עבודה בגטו לחץ כאן.

 

בנוסף, מי שהיה בערים אלו בתקופת הגטו ואינו מקבל ממדינת ישראל קצבה חודשית, עשוי להיות זכאי לה. ההכרה בשהות בגטו גם עשויה להגדיל את אחוזי הנכות למי שכבר מוכר ברשות לזכויות ניצולי השואה ובנוסף, מי שהיה בערים אלו בתקופת הגטו ונולד משנת 1928 ואילך, עשוי להיות זכאי למענק ילדות אבודה מוועידת התביעות. למידע על מענק ילדות אבודה - לחץ כאן

 

הכרה בדמנציה (שיטיון):

ניצולי שואה הסובלים מדמנציה ומוכרים כ"מעגל ראשון", כלומר שהו במחנות השמדה, מחנות ריכוז וגטאות, או שחיו בחיי סתר או בזהות בדויה באזור שנכבש או סופח בידי גרמניה, זכאים לכך שיכירו בחלק מהדמנציה כקשורה לרדיפות, ובהתאם לכך להגדלת הקצבה החודשית לחץ כאן להורדת בקשה לדוגמא להכרה בשיטיון.

 

מדובר בתוספת שיכולה להגיע לאלפי שקלים ולסייע במימון ההוצאות הרבות (לחץ כאן לדוגמא לבקשה להשתתפות בהוצאות הרפואיות למוכרים בדמנציה). לעניין זה, מחלת השיטיון כוללת גם אנשים החולים באלצהיימר, גם אנשים החולים משיטיון של פרקינסון וכן משיטיון הנובע מפגיעה בכלי הדם במוח.

 

הטבות נוספת מהרשות לזכויות ניצולי השואה

ניצול שואה אזרח ותושב ישראל, שמקבל קצבה מקרן סעיף 2 של ועידת התביעות (960 יורו אחת לשלושה חודשים), זכאי בנוסף לקבל תגמולים והטבות ממשרד האוצר. מדובר בהטבות רבות כמו הבראה, הנחה בארנונה, אפשרות להגיש בקשות להחמרה במצב והכרה במחלות נוספות וכן אפשרות לקבל הכרה בתגמול / תגמול מוגדל לפי הכנסה. לפירוט ההטבות ראה כאן .

 

עדכון מועד הגשת הבקשה למענק 2,000 שקלים למקבלי קצבה מחו"ל

ניצולי שואה המקבלים קצבה בשל נרדפותם ממדינת חוץ (ואינם מקבלים תשלום כלשהו ממשרד האוצר), ושהכנסתם החודשית אינה עולה על 9,090 שקלים, זכאים למענק בסך 2,000 שקלים מהרשות לזכויות ניצולי השואה ממשרד האוצר. מועד הגשת הבקשה הוארך בשנה ויש להגיש את הבקשה לקבלת המענק עד ליום 31.12.2016. לטופס הבקשה למענק לחץ כאן .

 

החלטה מנהלית לגבי עובדי כפייה

ניצול שואה שהועסק על פי צו שלטוני מחייב בעבודות כפיה במשך תקופה רצופה ומשמעותית, והיה זכאי לתגמולים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים אילו עלה לארץ עד 1.10.53 – יהיה זכאי, על פי החלטה מנהלית חדשה, לקבל קצבה חודשית וסיוע בשווי התגמולים וההטבות הניתנים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, כל זאת בתנאי שאינו מקבל כבר קצבה.

 

"מועד הזכאות לתגמולים לעובדי הכפייה יהיה ממועד מתן ההחלטה, כלומר מ- 12/2015, או ממועד הגשת התביעה לרשות, המאוחר מבין השניים – ולכן רצוי להזדרז ולהגיש בקשה" ממליצה עו"ד סילברמן. לטופס בקשה - לחץ כאן .

 

קצבה חודשית לניצולי שואה יוצאי פולין

החל מ- 4/2015 מאפשר החוק הפולני תשלום קצבה חודשית גם לניצולי שואה שהיו אזרחי פולין בתקופת השואה והמתגוררים כיום מחוץ לפולין (למשל בישראל). מדובר בתשלום חודשי על סך 95 יורו לחודש. עו"ד סילברמן מציינת כי "גם ווטרנים אזרחי פולין עשויים להיות זכאים לקצבה זו, וכן, ייתכן כי גם מי שגורש/ ברח לבריה"מ, אבל לא נכלא, עשוי להיות זכאי לקצבה מופחתת מהפולנים". מומלץ לפעול על פי הנחיות המשרד לאזרחים ותיקים.

להורדת טופס בקשה בפולנית או באנגלית לחץ כאן

את טופס הבקשה והמסמכים הנלווים יש לשלוח ישירות, בדואר רשום, לפי הכתובת:

Office for war Veterans and victims of Oppression,

2/4 Wspolna St. 00-926 Warsaw, Poland

 

סיעוד קצר מועד מהקרן לרווחה ועדכון בתקרת הכנסה

ניצול שואה שמשתחרר מאשפוז (אפילו יומי) בבית חולים, והכנסתו החודשית האישית אינה עולה על 9,090 שקלים ברוטו ליחיד, זכאי ל-50 שעות סיעוד מהקרן לרווחה במהלך חודשיים לאחר השחרור, וזאת במידה והוא לא מוכר על ידי חוק סיעוד.

 

לאחרונה, הרשות לזכויות ניצולי השואה אישרה לא לכלול את ההכנסות מרנטה או תגמולים שמקבל ניצול השואה, לצורך תחשיב הכנסתו החודשית של הניצול באפיק סיעוד קצר מועד. הכנסות מביטוח לאומי, פנסיה וכו' ממשיכות להילקח בחשבון.

 

עו"ד סילברמן מדגישה כי "ניצול שואה שמאושפז בבית חולים וטרם מוכר על ידי חוק סיעוד, ומעוניין לקבל עזרה בבית מיד עם שחרורו מבית החולים, חייב לפנות לעובדת סוציאלית בבית החולים כל עוד הוא מאושפז. מתן העזרה מותנה בהמלצה של בית חולים ובמבחן ההכנסה המעודכן". למידע נוסף לחץ כאן .

 

  • את כל הזכויות המעודכנות בארץ ובחו"ל ניתן למצוא באתר של עמותת אביב לניצולי השואה, או בקישור.

 

  • ניתן ליצור קשר עם העמותה באמצעות האתר, נקודות הזכות של העמותה ברשויות המקומיות (לחץ לרשימה) ובמוקד הטלפוני: 072-2424404.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביב לניצולי השואה
עו"ד אביבה סילברמן וניצול שואה
צילום: אביב לניצולי השואה
צילום: אביב לניצולי השואה
צילום: אביב לניצולי השואה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים