מדד הבקשיש המזרח תיכוני: בתימן משלמים הכי הרבה שוחד
מהפכות "האביב הערבי" הביאו להפלת משטרים בתוניסיה, מצרים, תימן ולוב, אבל השחיתות במדינות אלה ובכלל באזור בעלייה. כך עולה במחקר של ארגון "שקיפות בינ"ל": אחד מתוך שלושה אנשים במזרח התיכון ובצפון אפריקה שילמו באחרונה שוחד לפקידי ממשל ועבור שירותים ציבוריים
בערך אחד מתוך שלושה אנשים במזרח התיכון ובצפון אפריקה שילמו באחרונה שוחד לפקידי ציבור ועבור שירותים כמו טיפול רפואי וחשמל. מדובר בסביבות 50 מיליון בני אדם, ורוב האנשים באזורים אלה טוענים שהשחיתות רק הולכת וגדלה. כך עולה מממצאי מחקר שפרסם היום (יום ג') ארגון "שקיפות בינלאומית".
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הארגון נגד שחיתות, שמושבו בברלין, תשלום שוחד הוא דבר נפוץ בקרב אנשים שרוצים לקצר הליכים ולקבל מהר יותר שירותים ציבוריים, וכן בבתי משפט ובמשטרה. אנשים דיווחו ששילמו שוחד גם עבור שירותים רפואיים, מסמכי זיהוי, רישיונות, חשמל ומים.
"השחיתות עלתה בקרב גורמי ממשל, עובדי מס ושופטים"
שיעור השוחד הגבוה ביותר היה בתימן, מדינה שבה ארבעה מתוך חמישה אנשים דיווחו ששילמו שוחד עבור שירותים ציבוריים. 50 אחוזים מהאנשים במצרים, סודן ומרוקו אמרו ששילמו שוחד עבור שירותים ציבוריים. במחקר עלה כי אף שחוסר שביעות הרצון הציבורית מההנהגה המושחתת סייע להביא לשינוי פוליטי באזור, בייחוד בעת מהפכות "האביב הערבי" שפרצו ב-2011, השחיתות נמשכת. נזכיר שמהפכות "האביב הערבי" הביאו להפלת המשטרים בתוניסיה, מצרים, תימן ולוב.
שני שלישים מהאנשים שהתראיינו למחקר אמרו שהשחיתות רשמה עלייה ב-12 החודשים שקדמו למחקר, בייחוד בקרב גורמי ממשל, עובדי רשות המסים ושופטים. בלבנון, למשל, אמרו 92 אחוזים מהנשאלים שהשחיתות במדינה רשמה עלייה. יו"ר ארגון "שקיפות בינלאומית" חוסה אוגאס אמר שחוסר היכולת או הרצון לעצור את תרבות השוחד גם משפיע על זכויות האזרח של תושבי המדינות. "זה כאילו ש'האביב הערבי' לא קרה", הוא אמר.
התוניסאים הכי אופטימיים, הלבנונים רואים שחורות
"היקף השחיתות שדווח במחקר שלנו הוא מקור לדאגה גדולה, משום שהשחיתות המתפשטת מתקשרת עם מוסדות ממשלה שאינם עובדים ביעילות ושלא ניתן לסמוך עליהם", כתבו מחברי הדו"ח. "השחיתות גם מובילה לחלוקה לא הוגנת של שירותים ומערערת את החוק והסדר".
למרות הממצאים, יותר ממחצית הנשאלים במזרח התיכון ובצפון אפריקה אמרו שהם חושבים שהאנשים הרגילים יכולים ליצור את ההבדל אם ידווחו על שחיתות ויסרבו לשלם שוחד. תושבים מתוניסיה נשמעו אופטימיים מאוד לגבי האפשרות למגר את השחיתות, ואילו תושבים מלבנון היו הכי פסימיים.
קיבלו ציון נכשל במלחמה בשחיתות
כל הממשלות למעט סודן קיבלו ניקוד נמוך ביותר מהאזרחים שלהן בנושא המלחמה בשחיתות. כך עלה במחקר. שאלת המלחמה של הרשויות בשחיתות לא נשאלה בסודן בגלל הבחירות האחרונות במדינה.
"רק אם ממשלות באזור מוכנות לבצע שינוי מהותי במחשבה שלהן ויאפשרו השתתפות של האזרחים ושל החברה האזרחית בחיים הציבוריים ויפסיקו להשתמש בדיכוי ובהפחדות נגדם - רק אז יהיה סיכוי למלחמה בשחיתות", נכתב במסקנות המחקר.
בסיכום כללי, מצרים, ירדן ותוניסיה קיבלו את הציונים החיוביים ביותר. אלג'יריה, מרוקו, סודן והרשות הפלסטינית דורגו באמצע הטבלה, ותימן קיבלה את הניקוד הגרוע ביותר. המחקר נערך בתימן לפני תחילת מתקפות הקואליציה הערבית בראשות סעודיה במרס 2015 נגד המורדים החות'ים השיעים.