גלנט: היעד שלנו - דירות במחירים סבירים
לדברי שר השיכון והבינוי בוועידת הנדל"ן של כלכליסט, התוכנית החדשה תאפשר קיצור משמעותי בזמנים ותמנע מצבים של בנייה בטלאי על טלאי. "אנחנו זקוקים למיליון דירות - ואני אומר שזו לא גזירת שמיים. אינני מוריד מכוונותיו של איש במהלך הדרך, אבל התוצאה מאד בעייתית"
"בחודש הראשון לאחר שנכנסתי תפקיד נקראתי לראש העין שם תוכננו להיבנות 8,000 יחידות דיור ב-10 מיליארד שקל. הגעתי למקום וראיתי מצד אחד בתים שהסתיימה בנייתם, עומדים, ובצד השני, במרחק 500 מטר, ניצבו גנים ובתי ספר ובאמצע ערימות עפר, כבישים לא גמורים. כששאלתי מי אחראי לא קיבלתי תשובה. כל משרד היה אחראי על משהו אחר, בנו שם שנתיים ללא מים. כל משרד בנה משהו אחר וזה ארך זמן רב ללא אחראי אחד", כך אמר היום שר השיכון והבינוי יואב גלנט בועידת הנדל"ן של "כלכליסט".
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
הבנייה בחוף התכלת: בעלי קרקעות מתאגדים
המכרז ייפסל? קרב על השכונה היקרה בארץ השבוע: הגרלות לעוד 1,000 דירות מוזלות
"חזרתי עכשיו מסיור בסין ב-15 חברות. שאלתי כמה זמן לוקח לבנות שכונה, והתשובה הייתה שנתיים מ-א עד ת'. אנחנו מתכוונים ליישם זאת גם בארץ. אין יותר בנייה בשכבות, אנחנו נבוא לקבלן ונאפשר לו לבנות שכונה שלמה של 1,000-2,000 יח"ד, כאשר התנאי העיקרי הוא להביא שותף זר שיהיה אחראי על הבאת העובדים".
"קבלן אחד יבנה את הכל, כולל גני ילדים ויעביר לנו שכונה גמורה, במקום 8 שנים זה יקח 3 שנים. אנחנו ננהל את הדברים בצורה שאין לה אח ורע. סיפרתי בסין מה קורה אצלנו והם לא האמינו. ושאלו איך זה שמדינה שהוציאה כל כך הרבה חתני פרס נובל לא יודעת לבנות שכונה. יש כאן ביזור מוחלט.
"יהיו 10 קבלנים שיבנו שכונות גדולות כמו שצריך ומהר. אני אומר לכם שאפשר לבנות יותר מהר באיכות אחרת ובזול. כשאני רואה את עוצמת ההתנגדות את גודל הכתבות והצבע שלהם אני מבין שאנחנו מצליחים".
"לא גזירה משמיים"
גלנט סיכם את תקופת כהונתו עד כה ואמר, "עברה שנה ואני רוצה לספר לכם מה המצב שפגשנו לפני שנה. מחירי הדירות עלו פי שניים במשך עשור. היה מחסור של 100 אלף דירות, תהליך התכנון והביצוע של שכונה ארך 15 שנה וכלל 450 שלבים בוועדות ושלבים שונים. הלכתי לראות מה קורה בעולם, באירופה זה לוקח 5 שנים, בארה"ב וסינגפור 3 שנים ובסין שנתיים.
"60% מהאוכלוסיה היהודית בישראל ו-50% מהאוכלוסיה הכללית חיה בין חדרה לאשדוד - זו בעיה דמוגרפית. אנחנו זקוקים למיליון דירות ב-20 השנים הקרובות, וזה מצב הפתיחה איתו התחלנו, ואני אומר שזו לא גזירת שמיים. זה נולד על ידי האדם ויכול להיפתר על ידי האדם. אינני מוריד מכוונותיו הטובות של איש מאלה שנמצאו לפתור את המצב במהלך הדרך, אבל התוצאה מאד בעייתית".
בנוגע לעליית מחירי הקרקעות אמר גלנט, "הקרקעות עלו בגלל כל מיני סיבות. רמ"י משווקת קרקע ב-100 אלף שקל ליח"ד, ובשיווק הבא המחיר עלה ל-150 אלף שקל וכך הלאה. זה המשיך לעלות בשיווקים הבאים. מדינת ישראל נהנית מכך והאזרחים משלמים. גם הקבלנים והיזמים מרוויחים, הם מחזיקים בקרקע ורגילים שהיא עולה בכל שנה, זה נגמר,
"אנחנו נשווק את הקרקע ונחייב בנייה. יש לנו 27 אלף יח"ד בשלבים שונים של תוכנית מחיר למשתכן, בהן אנחנו יודעים שהמחיר נחתך ב-20%-25%, וזה מעצבן אנשים, אני רואה את ההתקפות על שר האוצר ומבין שהוא מצליח. מי שלא מצליח לא מותקף. היעד שלנו הוא דירות לזוגות צעירים במחירים סבירים".
בהמשך הסביר גלנט את הצורך ביחידות דיור זולות במשק, ואמר כי במדינת ישראל ישנן 130 אלף משפחות - כמעט מיליון איש - שמקבלות סיוע בשכר הדירה. "נוצרו פערים אדירים, אנחנו כבר לא בשנת 1948 בה לאף אחד לא הייתה דירה,. כשאנחנו מגיעים למצב בו המנקה בבניין מרוויח 4,000 שקל וזה שבקומה האחרונה 400 אלף שקל - אנחנו צריכים לעשות משהו בנושא".