אחרי שלושה חודשים: קוצץ שכרו של תא"ל בוכריס
הקצין הבכיר שחשוד באונס חיילת ממתין להכרעה אם יואשם לאחר שהסתיימה חקירת מצ"ח. בימים האחרונים הוחלט לקצץ בחמישה אחוזים את שכרו. בינתיים, מג"ד שחשוד בניהול רומן אסור מכשיר לוחמים וסגן אלוף שחשוד שירה על מרפאה מפקד על גדוד. דובר צה"ל: כל מקרה נבחן לגופו
לפני כשלושה חודשים התפוצצה פרשת תא"ל אופק בוכריס, לאחר שחיילת וקצינה ששירתו תחתיו לפני ארבע שנים טענו שהוא ביצע בהן עבירות מין חמורות. בוכריס הושעה - תחילה זמנית ובהמשך עד להודעה חדשה - מכל תפקיד בצבא. מאז הוא יושב בבית ואף שהחקירה כבר הסתיימה וכעת ממתינים להכרעה בנוגע לכתב אישום, שכרו המלא עדיין המשיך להגיע לחשבונו.
בימים האחרונים התכנסה ועדת השכר באגף כוח האדם בצה"ל לגבי בוכריס והחליטה לקצץ לו כ-5% משכרו בשל הורדת רמת הסיכון, נופש הקבע וסעיפים נוספים. מצה"ל נמסר: "הקצין מושעה מכל תפקיד. בהתאם לפקודות הצבא התכנסה ועדה עצמאית בראשות רמ"חית הסגל שתפקידה לדון בשכרו בתקופת ההשעיה. החלטת הוועדה נמסרה ישירות לקצין".
במקביל, בדיקת ynet מעלה כי קצינים בצבא שהיו מעורבים בלא מעט פרשות מביכות שהתפוצצו בחודשים האחרונים ממשיכים בעשייה בשורות הצבא למרות החשדות.
כך למשל במקרה של המפקד המודח מגדוד הסיור הבדואי, סגן אלוף שי שרף. לפני כחודשיים החלה חקירתו במצ"ח בחשד שניהל רומן אסור בהסכמה עם קצינה מהגדוד שהייתה כפופה לו תוך ניצול יחסי מרות. מפקד פיקוד דרום הדיח אותו מתפקידו, ואף שהחקירה הסתיימה לא מכבר, עשויים לעבור שבועות ארוכים, ייתכן שאפילו חודשים, עד שבפרקליטות הצבאית יכריעו אם להגיש נגדו כתב אישום.
שרף אמנם לא נכלל בדיוני השיבוצים שבהם שמו היה אמור לעלות לקראת מינויים חדשים בקיץ הקרוב, אך הוא לא נותר חסר מעש. בימים אלה ניתן למצוא אותו במפקדת חיל צנחנים וחי"ר, כאחראי על פרויקט שדרוג יכולות השדאות בקרב לוחמים.
בנוסף, שני מג"די שריון גוררים אחריהם שובלי חשדות במצ"ח, שם ממאנים זה חודשים להכריע בעניינם: סגן אלוף נריה ישורון נחשד קרוב לשנה כי ירה בניגוד לפקודות במרפאה פלסטינית בסג'עיה בעזה במהלך צוק איתן, כנקמה על מות מ"פ מהגדוד שלו, סרן דמיטרי לויטס, שנורה למוות מאותו מבנה יום קודם. בצה"ל הוחלט לא להשעות את ישורון, והוא קיבל פיקוד על גדוד הדרכה בבית הספר לשריון בבסיס שיזפון.
מג"ד השריון השני שנחקר במצ"ח הוא הקצין שבהתנהלותו נמצאו ליקויים במסגרת תקרית הדו"צ בבסיס צאלים לפני חמישה חודשים, שבה נהרג סרן ישי רוזלס ז"ל מרסיס מרגמה. המג"ד הודח מתפקידו ונחקר באזהרה, ומאז הוא ממלא תפקיד כפרויקטור בזרוע היבשה.
קצין אחר בצבא, בדרגת רב סרן, שהואשם בשורת עבירות שחיתות חמורות במסגרת תפקידו במנהל האזרחי, נמצא במעצר עד תום ההליכים, והסיכוי שישוב לשורות הצבא אפסי.
בצה"ל אין מדיניות אחידה כלפי קצינים שנחשדו בפלילים, ובשנים האחרונות כבר היו קצינים שהמשיכו לשרת בתפקידים אחרים, לעתים אפילו אחרי שהוגשו נגדם כתבי אישום. כך היה עם סגן אלוף מפיקוד המרכז שהואשם כי תקף מינית חיילת ששירתה תחתיו, כך היה גם עם סא"ל במיל' שלום אייזנר, שעבר לשרת בתפקידים אחרים אחרי פרשת הכאת הפעיל הפרו-פלסטיני הדני בהפגנה בבקעת הירדן.
"ההחלטות בנושאים האלה הן אישיות, ונגזרות בעיקר מחומרת העבירות", הסביר ל-ynet גורם משפטי. "היו גם מקרים אחרים בשלוש השנים האחרונות. אלוף משנה ואלוף נחשדו בעבירות מין אך בסוף נוקו מבחינה פלילית, לכן לא ממהרים לחרוץ דינו של קצין. אך מצד שני שאלת הנראות גם מקבלת משקל בהחלטה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "ההחלטות בדבר השעיה מתפקיד (באופן מלא או מתפקיד מסוים), הדחה מתפקיד והעברה מתפקיד הן החלטות פיקודיות המתקבלות בהתאם לפקודות הצבא. כשמתנהלת חקירת מצ"ח נגד משרת קבע ועולה חשד לביצוע עבירה פלילית, המפקדים מוסמכים לשקול אפשרות של נקיטת צעדים פיקודיים. ההחלטה מתקבלת בכל מקרה לגופו, בהתאם לשיקולים שונים (חומרת העבירה, ממצאי החקירה, המסר הפיקודי וכיו"ב), ועל פי רוב בהתייעצות עם הפרקליטות הצבאית. כשמשרת קבע מושעה מכל תפקיד, נבחנת שאלת זכאותו לשכר בתקופת ההשעיה על ידי ועדה מטכ"לית המוסמכת לכך. יודגש כי המקרים המוזכרים בפנייה שונים זה מזה (סוג העבירה לגביה קיים חשד, ממצאי החקירה, שלב החקירה וכיו"ב). כאמור, החלטה בכל מקרה מתקבלת לגופה, ונשקלת מעת לעת, לפי ההתפתחויות".