שתף קטע נבחר

 

באיחוד האירופי יסתמו את האף: "טורקים יסתובבו ללא ויזה"

מה יעשו בבריסל כדי שטורקיה תמלא את חלקה בהסכם ותקלוט מספר עצום של מהגרים? כנראה הכול. גורמים אירופיים טוענים שהאיחוד יתיר לאזרחים טורקים להסתובב באזור שנגן ללא אשרות כניסה, אף שלא נראה שאנקרה עומדת ב-72 התנאים שהוצבו לה, בהם שמירה על חופש ביטוי וזכויות אזרח

מהגרים בעיר הטורקית דיקילי שלא הצליחו להגיע לאי היווני לסבוס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים בעיר הטורקית דיקילי שלא הצליחו להגיע לאי היווני לסבוס(צילום: רויטרס)

 

הנציבות האירופית תיתן אישור לאזרחי טורקיה לנסוע באזור אמנת שנגן, שבו אין חובה לשאת דרכונים, מבלי שיידרשו לאשרות כניסה כבעבר. כך אמרו היום (יום ג') מקורות לרשת החדשות הבריטית BBC. במקביל, גורם טורקי אמר שקפריסאים יוונים יוכלו להיכנס לשטח טורקיה ללא אשרות כחלק מההסכם המתגבש בין טורקיה לבין האיחוד האירופי, אך הוסיף כי אין הדבר אומר שטורקיה מכירה בקפריסין היוונית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

האי-דרישה מאזרחים טורקים לשאת אשרות באזור שנגן היא חלק מההסכם הטורקי-אירופי שבמסגרתו תקלוט טורקיה בחזרה מהגרים שחצו את הים האגאי לעבר יוון. טורקיה הסכימה לקלוט את זרם המהגרים העצום לשטחה, בין היתר בתנאי שהאיחוד האירופי יקל את תנועת האזרחים הטורקים ביבשת. בכל מקרה, דווח ב-BBC, הדבר מצריך את אישור הפרלמנט האירופי והמדינות החברות בגוש.

 

ראש ממשלת טורקיה דבוטאולו עם קנצלרית גרמניה מרקל במחנה מהגרים בארצו (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
ראש ממשלת טורקיה דבוטאולו עם קנצלרית גרמניה מרקל במחנה מהגרים בארצו(צילום: Getty Images)
האיחוד האירופי בן 28 המדינות תלוי רבות בשיתוף הפעולה של אנקרה לשמור על ההסכם שהושג בחודש מרס ביניהם, הסכם שסייע לבלום את זרם המהגרים והפליטים המגיעים לטורקיה וממנה למדינות האיחוד. זאת אחרי שבשנה שעברה הגיעו רק לאיטליה וליוון יותר ממיליון מהגרים ופליטים.

 

בבריסל לחוצים לסגור דיל עם הטורקים

הקלת התנועה באירופה על אזרחי טורקיה, מדינה מוסלמית שבה חיים 79 מיליון תושבים, היא סוגיה שנויה במחלוקת בקרב מדינות האיחוד האירופי. אלא שבמטה האיחוד בבריסל דוחפים לסגור הסכם עם הטורקים בסוגיה זו כדי שיוכלו לשמור על הסכם המהגרים על כנו, בשעה שאירופה מתמודדת עם משבר המהגרים החמור ביותר בשטחה מאז מלחמת העולם השנייה.

 

גורם באיחוד האירופי ומקור המקורב לשיחות בין בריסל לבין אנקרה אמר שמחר תיערך פגישה בין ראשי הנציבות האירופית שבה תועלה ההצעה להקל את דרישות הוויזה על אזרחים טורקים.

 

ממשלות מדינות האיחוד נמצאות תחת לחץ עצום לפתור את משבר המהגרים (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
ממשלות מדינות האיחוד נמצאות תחת לחץ עצום לפתור את משבר המהגרים(צילום: Getty Images)
טורקיה אמורה למלא 72 דרישות של האיחוד האירופי כדי שאזרחיה יוכלו להסתובב באזור שנגן ללא צורך באשרות כניסה, וגורם באיחוד האירופי אמר ב-21 באפריל שאנקרה הצליחה למלא פחות ממחצית הדרישות. עם זאת, מקור אחר אמר אמש שמאז הספיקה טורקיה למלא עוד כמה דרישות, אך לא בטוח שתמלא את כל 72 הדרישות עד יום רביעי.

 

"אנקרה עומדת ב-65 מתנאי האיחוד"

דיפלומט אירופי אמר שטורקיה עומדת כעת ב-65 מהדרישות של האיחוד, אבל לא ברור הם הן מולאו באופן מלא או חלקי. בכל מקרה, באיחוד האירופי לא יתירו לאזרחים טורקיים לעבוד או לשהות בשטחי הגוש בתקופת זמן של יותר משלושה חודשים.

 

אחד המכשולים הגדולים ביותר שעמדו בפני אנקרה היה סירובה להכיר בקפריסין היוונית, מדינה שחברה באיחוד האירופי. מכשולים נוספים כללו את הרקורד העגום שלה בנושא זכויות אזרח ומיעוטים, חופש ביטוי, שלטון החוק והזכות למשפט הוגן.

 

על כל מהגר סורי שתקלוט טורקיה יקלוט האיחוד האירופי מהגר סורי שהגיש בקשת מקלט בצורה מסודרת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
על כל מהגר סורי שתקלוט טורקיה יקלוט האיחוד האירופי מהגר סורי שהגיש בקשת מקלט בצורה מסודרת(צילום: רויטרס)

קטיה אדלר, עורכת ב-BBC אירופה, כתבה שאם הנציבות האירופית אכן תמליץ מחר לאפשר לטורקים להסתובב באזור שנגן ללא אשרות כניסה, הרי שהיא תעשה זאת והיא סותמת את אפה ועוצרת את נשימתה. "קשה לראות איך אפשר יהיה לתאר את טורקיה כמי שעומדת בתנאים אלה", היא כתבה.

 

"האיחוד האירופי נואש"

"הממשלה באנקרה מגבירה את הדיכוי של מבקריה באופן אוטוקרטי יותר מאשר דמוקרטי. אבל אלה ימים נואשים לאיחוד האירופי. הנציבות האירופית ורוב ממשלות האיחוד האירופי נמצאות תחת לחץ ציבורי עצום לרכך את משבר המהגרים".

 

בהתאם להסכם שהושג בין טורקיה לבין האיחוד האירופי, מהגרים שנכנסו באופן לא חוקי ליוון מאז 20 במרס יישלחו בחזרה לטורקיה אם לא יגישו בקשה למקלט מדיני ואם בקשתם תידחה. עבור כל מהגר סורי שיושב לטורקיה אמור האיחוד האירופי לקלוט מהגר סורי שהגיש בקשת מקלט באופן רשמי וחוקי. כאמור, טורקיה צריכה לעמוד ב-72 תנאים של האיחוד האירופי עד 4 במאי כדי שאזרחיה יוכלו לזכות בכניסה חופשית לאזור שנגן עד סוף חודש יוני.

 

ארגוני זכויות אדם טוענים שההסכם בין טורקיה לבין האיחוד האירופי איננו חוקי ושטורקיה איננה נחשבת למדינה בטוחה שאליה ניתן לשלוח בחזרה מהגרים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
משיג את שלו. ארדואן
צילום: AP
מומלצים