קציצות על פתיתים: קונצנזוס ישראלי
אין ספק שהפתיתים הפכו כבר מזמן לאחד מסממני המטבח הישראלי, תוסיפו לזה קציצות בשר ברוטב אדמדם והרי לכם ארוחה שהיא הכי ישראלית
סיימנו עם המנגל, השיפודים והחומוס-פיתה של יום העצמאות ושבנו לשגרה של ארוחת בוקר מהירה, צהריים בעבודה וגם לדאוג לאחת עבור הילדים - אז הנה הצעה: ללכת על מה שכולם אוהבים, מאכל שעליו יש קונצנזוס מקיר אל קיר, שאפשר לאכול בבית או לארוז ולבלוס בחוץ, או בקיצור ולעניין – קציצה.
אין ספק שאחרי השניצל-צ'יפס, המנה המועדפת לארוחת צהריים של הילדים בישראל היא כדורי בשר קצוץ בתוספת פסטה. בן השנה ומשהו שלנו, שלמד להגיד קציצה עוד לפני אימא או אבא, חולה עליהם. גם יתר בני המשפחה לא יגידו לעולם לא למעדני הבשר הטחון, עם או בלי רוטב, והם כנראה ממש לא לבד. כמעט כל מטבח עממי על פני הגלובוס מתגאה בקציצה האולטימטיבית שלו, ורק השמות, הצורה והגודל משתנים: מהמבורגר אמריקני ועד קבאב בלקני.
למרות שיש להם כל כך הרבה אוהדים, הקציצות, או כדורי הבשר, או איזה שם שתרצו, מעולם לא הרימו ראש וטענו לתואר של מאכל גורמה. להיפך, הם נחשבים לצנועים שבמאכלים, אולי בגלל שהם טעימים גם כשמכינים אותם מחלקי בשר פחות נחשבים. אך גם אם לא תמצאו אותם בראש רשימת המאכלים של מסעדות גורמה, הם מככבים בין מאכלי הרחוב (אפילו פלאפל הוא סוג של קציצה צמחונית), המזון המהיר (ע"ע המבורגר) והמטבחים הביתיים.
מבין כל הגרסאות הביתיות שלנו לקציצות ולכדורי בשר, המועדפת היא הגרסה הפשוטה, המתובלת בעידון, של כדורי בשר ברוטב עגבניות. במהלך השנים היא עברה שינויים, שדרוגים והתאמות כדי שהכדורים יקלעו בול לטעם של בני המשפחה, גדולים כקטנים. הילדים תמיד יעדיפו סוג של פסטה ליד – ולכן הכנו אותה עם כדורונים קטנטנים של פתיתים אפויים, אלה שזכו להצלחה גורפת בעולם ולכינוי "קוסקוס ישראלי". כמה פשוט – ככה טעים, לתפארת מדינת ישראל.
כדורי בשר ברוטב עגבניות
בגרסה הביתית שלנו אנחנו מעדיפים לערבב את בשר הבקר בבשר עוף, אבל לפעמים משתמשים בבשר בקר בלבד. התיבול שאנחנו אוהבים כולל בהרט ונענע, אבל גם תערובות תבלינים אחרות באות בחשבון.
המרכיבים (ל-4 מנות):
250 גר' בשר בקר טחון
250 גר' חזה עוף או הודו טחון
3 כפות גדושות פירורי לחם
1 ביצה
מלח, פלפל
1 כפית בהרט
2 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה
1 כף עלי נענע קצוצים
לרוטב
1 קופסה קטנה (450 גר') עגבניות מרוסקות
3 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
2 שיני שום כתושות
100 גר' רסק עגבניות
1 כף בזיליקום או נענע, קצוצים
1 כפית סוכר
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- הכנת הרוטב: מחממים את השמן בסיר בינוני, מטגנים את הבצל עד שהוא מתרכך ומתחיל להזהיב. מוסיפים את השום ומטגנים תוך בחישה כדקה. מוסיפים את העגבניות הקצוצות, רסק העגבניות, הבזיליקום או הנענע, הסוכר, מלח ופלפל ו-1 כוס מים ומביאים לרתיחה.
- הכנת הקציצות: מערבבים את שני סוגי הבשר הטחון עם כל יתר המרכיבים לתערובת אחידה. מוטב ללוש בידיים עד שכל החומרים מתערבבים. בידיים לחות, צרים כדורים בגודל אגוז ומחליקים אותם לתוך הרוטב.
- מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה. מבשלים כ-45 דקות. מגישים חם, על מצע של אורז או פתיתים.
פתיתים מבושלים
זו בעצם הגרסה הבסיסית לבישול המוצר הכל-ישראלי הזה, חביב ילדי הארץ לדורותיהם
המרכיבים (ל-6 מנות):
2 בצלים גדולים, קצוצים
3 כפות שמן זית
1 חבילה (500 גר') פתיתים אפויים
3 כוסות ציר עוף רותח (או מים רותחים)
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבצלים בשמן על להבה נמוכה עד שהם משחימים.
- מוסיפים את הפתיתים ומטגנים תוך בחישה עוד דקה. מוסיפים את הציר או המים, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים 6 דקות.
- מכבים את הלהבה ומניחים לפתיתים "לנוח" בסיר מכוסה כ-5 דקות לפני שמגישים.