האנטישמיות בעולם: ירידה בהתקפות האלימות, עלייה בשנאה המוסדית
לפי דו"ח האנטישמיות השנתי, ב-2015 תועדו 410 תקריות אנטישמיות אלימות לעומת 766 ב-2014. מנגד, חלה עלייה ב"אנטישמיות מוסדית"
במהלך שנת 2015 חלה ירידה במספר ההתקפות האלימות נגד יהודים בעולם, אך עלייה ב"אנטישמיות מוסדית". כך עולה מהדו"ח השנתי על תקריות אנטישמיות בעולם שמפרסמים היום (ד') מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם הקונגרס היהודי האירופי. במהלך 2015 תועדו 410 תקריות אנטישמיות אלימות, לעומת 766 ב-2014 – ירידה של כ-46%.
"בעוד תקריות אנטישמיות אלימות היו בירידה, ההתקפות האנטישמיות והדיבה נגד העם היהודי בכללותו אף עלו לרמה גבוהה יותר", אמר ד"ר משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי האירופי, בהתייחסו אל האירועים האחרונים, בייחוד סביב מפלגת הלייבור הבריטית ו איחוד הסטודנטים הלאומי. "אנו עדים להתפתחויות מדאיגות מאוד במוסדות מרכזיים כגון מפלגות וגופים פוליטיים מהזרם המרכזי, איגודי סטודנטים וקמפוסים, היוצרים סביבה של אנטישמיות מוסדית".
הוא הוסיף ואמר כי "שנת 2015 הייתה קשה לאירופה בכלל ולקהילה היהודית בפרט. השנה החלה והסתיימה במתקפות טרור רצחניות, עם הטבח במשרדי שארלי הבדו ובהיפר-כשר בפריז בינואר ורציחתם של 130 בני אדם בפריז במהלך נובמבר. עם זאת, מספר התקריות האנטישמיות ברחבי העולם פחת באופן דרמטי במהלך 2015, בייחוד לאחר החודשים הראשונים של השנה, בהשוואה ל- 2014".
על פי ד"ר קנטור, אחת הסיבות העיקריות לירידה היא האבטחה הכבדה סביב מוסדות יהודיים, לאחר מתקפות ינואר בפריז. לדבריו, הראיה לכך היא העובדה כי סביב אתרים יהודיים מוגנים פחות, כגון בתי קברות ובתי כנסת, לא ירדה כמות התקריות האנטישמיות, ובמדינות במרכז אירופה וסקנדינביה, שבהן האבטחה הוגברה רק במעט, מספר התקריות לא פחת בצורה ניכרת.
בנוסף, מאז שנת 2014, לאחר ההתקפה על המוזיאון היהודי בבריסל, הוביל הקונגרס היהודי האירופי קמפיין בקרב ממשלות וגופי מודיעין פאן-אירופיים במטרה לחזק את אמצעי האבטחה ואת שיתוף הפעולה המודיעיני עם הקהילות. מאמצים אלו תרמו לעלייה ניכרת באבטחה ובאמצעי הגנה למען הקהילות היהודיות. כמו כן, לאחר מתקפות הטרור בפריז בינואר בשנה שעברה הקצו הרשויות משאבים רבים לשמירה והגנה על מוסדות יהודיים, והנוכחות של צבא ומשטרה מחוץ לאתרים יהודיים בצרפת ובבלגיה עלתה באופן ניכר, כמו גם בגרמניה ובמדינות אחרות באירופה.
קנטור הדגיש: "האירועים האחרונים במפלגת הלייבור הבריטית ואיחוד הסטודנטים הלאומי של בריטניה מעידים כי היהודים שוב מהווים מטרה, הפעם עבור כוחות מתקדמים ובעלי רעיונות וערכים מודרניים לכאורה, כאשר למעשה הם מתגלים כבעלי השקפות ומדיניות מהעתיקות והרגרסיביות ביותר. הקצוות הפוליטיים קרובים הרבה יותר מכפי שאנו חושבים, וליותר ויותר גורמים בשמאל הקיצוני יש הרבה מן המשותף עם הימין הקיצוני - פשיזם וחוסר סובלנות, בעיקר ביחס ליהודים".
לדבריו, "היום קיים מצב אבסורדי שבו מה שנחשב אנטישמיות נקבע על ידי האנטישמים. לפני שנלחמים במשהו, ראשית חייבים להגדיר אותו. לעולם לא נוכל באמת להשיב מלחמה נגד האנטישמים ולהוריד באופן משמעותי את רמת האנטישמיות החדשה והמסוכנת הזו עד שלא נגדיר אותה".
פרופ' דינה פורת: "אמנם אירועי האלימות ירדו בכל הארצות ובמקומות מסוימים בעשרות אחוזים, אבל האנטישמיות המילולית כמו הטרדות, איומים, עלבונות, קריקטורות וכולי עולה במרץ ויוצרת אווירה קשה שהולכת וגוברת, בעיקר באירופה המרכזית והמערבית".