תתעוררו: טורקיה טובעת בחובות אבודים
לאחר עשור בו מפלגת השילטון בראשות ארדואן ביססה את מעמדה על העלייה ברמת העושר בטורקיה, מגיעה המפלה. הבנק העולמי פרסם תחזיות שצופות האטה בצמיחה לכדי 3.5% בלבד. "שיעור החובות האבודים במדינה מגיע למעל 6%" אומר אנליסט בתחום הבנקאות
לאחר שנים של צמיחה מאשראי וצריכה מקומית, החובות האבודים ופשיטות הרגל בטורקיה נמצאות בעלייה. בעשור הראשון של כהונתה, מפלגת AKP שנוסדה על ידי הנשיא טייפ ארדואן, בנתה את המוניטין שלה על התרחבות העושר במדינה, על רקע גידול חד בהכנסות, בניית כבישים, בתי חולים ושדות תעופה חדשים. כעת ארדואן עומד בפני שינוי אפשרי במערכת הפרלמנטרית, שעשויה לעלות למשאל עם, והוא לא יכול להסתמך על השגשוג הכלכלי שיביא לו קולות.
כתבות נוספות בערוץ כלכלה בעולם
אלו הן 10 החברות המתגמלות ביותר בארה"ב
המודל הכלכלי החדש? "הודו עושה הכל נכון" ההבטחה הכלכלית החדשה באסיה
בשנת 2016 הצמיחה בכלכלה הטורקית צפויה להאט ל-3.5%. על פי הבנק העולמי, מדובר בנתון נמוך מהצמיחה באחוזים דו-ספרתיים בתחילת השלטון של המפלגה. שורת הפיגועים השנה ואי שקט באזור הכורדי גובים גם הם את המחיר והביאו בתורם, בין השאר, לצניחה בתיירות.
המשקיעים הזרים חוששים, והבנקים לא מוכנים להרחיב את האשראי - אלה מפעילים לחץ על החברות הנמצאות בחובות. עד כה 240 חברות ביקשו הגנה זמנית מנושים, מספר קרוב למספר הכולל בכל השנה שעברה, כך על פי סוכנות הידיעות במדינה Sirketnews.com.
זינוק במספר פשיטות הרגל
בעקבות הסנטימנט הצרכני השלילי בטורקיה והקשיים בחלק משווקי הייצוא במזרח התיכון, סזון פירינק, חקלאי מאיסטנבול, הגיש בקשה לפשיטת רגל בסוף שנה שעברה. "הסיבה המרכזית לפשיטת הרגל היא שהבנקים גבו את ההלוואות שנתנו לנו לפני המועד", אומר יו"ר החברה בה עובד פירינק, "2016 תהיה שנה קשה נוספת". הממשלה הבטיחה ליישם רפורמות על מנת להגדיל את הפרודוקטיביות ולהשקיע בתעשייה כאשר החלו הקשיים הכלכליים, אך חלק מהכלכלנים אומרים כי הצעדים איטיים מדי.
חברת מוצרי החלב Aynes Gida, שם ידוע בטורקיה, הגישה בקשה לפשיטת רגל בחודש ינואר האחרון לאחר שלא הצליחה לשלם אגרות חוב של 18 מיליון דולר. רשת הסופרמרקטים Begendik הגישה גם היא בקשה לפשיטת רגל לאחרונה, כמותה גם קמעונאית האופנה הותיקה Atalar Giyim.
החברות הקטנות יותר במשק, המהוות את מנוע הצמיחה במדינה במשך שנים רבות, מתקשות גם הן להתמודד עם המצב לאחר שהממשלה הגדילה את שכר המינימום ב-30%. על פי מכון המחקר TEPAV, מספר העובדים הרשומים צנח בחודש ינואר האחרון ב-379 אלף, כאשר שני שליש מהירידה מגיע מעסקים בינוניים וקטנים.
לדברי אוזלם אוזונק, מנהל חברת הנפקת האשראי Euler Hermes, חברות מכל התחומים, מענף הפלדה והברזל ועד חברות מזון וקמעונאיות טכנולוגיה נמצאות בסיכון גדול מהממוצע בעקבות מחירי הסחורות הנמוכים. הוא צופה שכ-14,800 חברות ייכנסו לפשיטת רגל השנה - עלייה של 8% לעומת שנה שעברה. במידה ותחזיותיו של אוזונק יתממשו, צעד זה ייגבה מחיר מהמערכת הבנקאית בעקבות אי פרעון ההלוואות.
התפוצצות חובות אבודים
על פי נתוני הרגולטור בטורקיה, ברבעון הראשון של 2016 שיעור ההלוואות שלא נפרעו גדל ל-3.3% לעומת מ-2.8% שנה קודם לכן. הזינוק הגדול ביותר בחובות האבודים מגיע מעסקים קטנים ובינוניים.
חלק מהבנקאים והאנליסטים סבורים כי שיעור החובות האבודים האמיתי עשוי להיות כפול מכך, משום שהבנקים מוכרים חלק מהרכבי ההלוואות הגרועות שלהם, עורכים שינויים מבניים בהלוואות ומאריכים את מועד הפירעון על מנת להשאיר אותן בחיים.
"החישובים שלי מראים ששיעור החובות האבודים הוא יותר מ-6%" אומר אנליסט בתחום הבנקאות. "נתון זה יוצר בעיית רווחיות עבור הבנקים ומפחית את הרצון לקחת הלוואות חדשות". חילמי גובנר, מנכ"ל Turkasset, חברה הקונה חובות גרועים מהבנקים, אומר כי הוא צופה שמכירת הרכבי הלוואות שלא נפרעו תשלש את עצמה לכדי 6 מיליארד לירות טורקיות.
בכל הקשור לסקטור הפיננסי אין ציפיות למשבר חמור, אך האנליסטים אומרים כי בעיות החובות יאטו את הצמיחה, משום שהכלכלה נסמכה בעיקר על ביקוש מקומי.