שתף קטע נבחר
 

המתכון שמתחת לספה: הרוגעלך של סבא

הזיכרונות של ריחות אפיית הרוגעלך של ניצול השואה ישראל פרשטנדיג במאפייה בקיבוץ, הובילו את נכדתו לנבור בעבר האפייה שלו, עד שמצאה, בזמן השבעה עליו, עותק של המתכון מתחת לספה. היום היא משחזרת את המתכון שלו לרוגעלך

הזיכרונות של דנה ברזק מסבא שלה, ישראל פרשטנדיג, הובילו אותה לנבור בעבר האפייה שלו. היא מצאה תמונות מהמאפייה שלו בקיבוץ שילר, והריח של הלחמניות והרוגעלך שלו לא נתנו לה מנוח.


 ברזק שיערה כי המתכון לרוגעלך הגיע עם סבא עוד מאירופה לפני המלחמה. לפני כעשור, במהלך השבעה, בת דודתה מצאה עשרה עותקים של המתכון מתחת לספה. היום, לקראת יום השואה, היא קיבלה את המתכון - כמויות לא ברורות, שורות חסרות - אך החליטה לשחזר אותו.

 

"אנחנו מרגישים שזו הצוואה שלו", אומרת ברזק, "ככה מצאתי את עצמי מבלה אתמול והיום בשעות רבות של קריאת מתכונים שונים, בנבירה בספרי מתכונים ומבחקר מעמיק להכנת הרוגעלך. בסוף הכל הסתדר כמו פאזל, והתחלתי בהכנה".

 

סבא של ברזק נולד בגליציה. בגיל 3, כמקובל אז, הוא התחיל ללמוד בחדר. בגיל 11 הוא כבר התחיל לעבוד כשוליה במאפיה. בהתחלה הוא חילק לחם ובהמשך התחיל להשתלם באפייה של ממש. בתום תקופת ההתמחות הוא עבר לבאליגרוד, ושימש כאופה בעל מקצוע, שגם השתכר יפה.

 

ואז פרצה המלחמה. הוא חזר הבייתה ומיד גויס לעבודות כפייה בצו הגרמנים. הוא עסק בפיצוץ אבנים לחצץ, לצרכי סלילת הרכבת. עוד לפני סוף 1939 הוא ברח לעיר לסאנוק, מתוך כוונה לחצות את הנהר סאן, ששימש קו גבול עם בריה"מ, אבל לא הצליח לחצות את הגבול, נתפס, הואשם בריגול ונכלא בבית הסוהר בלבוב. אחרי השחרור עבר לסטרי ושם עבד כאחראי במאפיה קואופרטיבית עד פרוץ מלחמת רוסיה-גרמניה.

 

בספטמבר 1942 כינסו הגרמנים את יהודי בז`וזוב ביער ליד העיירה, שם חפרו בור עמוק וירו לתוכו את כל יהודי העיירה ובתוכם ת כל בני משפחתו של הסב. רק שבו לפני כן הוא נלקח למחנה כפייה ומשם למחנה השמדה.

 

משם הוא הועבר לעבודת פרך בבית חרושת למוקשים ימיים, ומשם לבוכנוולד, שם הועסק בפינוי הריסות העיר וויימר. 1800 איש בבלוק אחד, 3 קומות של "פריצ'ות" (משטחי מיטות). עם התקדמות האמריקאים פונה המחנה לכוון העיר דרדזן. הסבא נשאר בבוכנוולד, שם הסתתר בנגרייה ענקית שהייתה במחנה הילדים במשך שלושה שבועות. פעם ביום הוא השיג קצת מרק, וכך שרד.

 

ב-11 באפריל 1945 ניתנה פקודה לחסל סופית את המחנה. הוא צעד לשער יחד עם כולם, ואז החלה ההפצצה האמריקנית והגרמנים החזירו את כולם לצריפים. למחרת בשעה 11:00 בערך, הם שמעו קול יריות, יצאו החוצה וראו אנשים מסתובבים עם נשק, וגרמנים שלא הספיקו לעזוב, עומדים עם ידיים למעלה, ואז הבינו כי האמריקאים הגיעו.

 

כאן העמידו בפניהם את הברירה: ארה"ב (גם שוויץ) או ארץ ישראל. הוא בחר בארץ ישראל, ובקיץ 1945 הגיע לעתלית, ומשם לקבוצת שילר. בגלל הניסיון שהיה לו באפייה, הוא לוהק למאפייה של הקיבוץ. בהתחלה עבד עם תנור גחלים ובהמשך התפתחו למאפייה מודרנית. כל מה שהוגש בחדר האוכל נאפה במאפייה הזאת.

 הוא אפה עבור חברי הקיבוץ, במשך שנים, לחם ועוגות. מדי שבת הם זכו לחוויה מיוחדת בזכות עוגות השמרים שידע לאפות והיו מסמר ארוחות הבוקר של שבת, בחדר האוכל.

 

פרשטנדיג עבד במאפייה כ-20 שנה, עד שנסגרה.

 

 

הרוגעלך של סבא ישראל

מצרכים:

1 ק"ג קמח לבן

50 גרם שמרים טריים

חצי כוס סוכר

כוס וחצי עד שתיים מים חמימים

200 גרם חמאה

3 ביצים

למילוי:

כוס אבקת קקאו

כוס סוכר

חצי כוס שמן

לציפוי:

ביצה טרופה

מעט מים

לסירופ סוכר:

כוס סוכר

כוס מים

 

אופן ההכנה:

1. בקערת המיקסר עם וו לישה מניחים קמח ומוסיפים את השמרים. מערבבים מעט.

2. מוסיפים את שאר החומרים, לשים במשך 10 דקות במהירות איטית. מתקבל בצק רך ונעים למגע.

3. יוצרים מהבצק כדור, מעבירים לקערה עמוקה, מכסים בניילון נצמד ומניחים באזור חמים להתפחה למשך שעה.

4. מכינים את המילוי, מערבבים בקערה אבקת קקאו, סוכר ושמן עד לתערובת אחידה. מניחים בצד.

5. מחלקים את הבצק לשישה כדורים שווים בגודלם. מגלגלים כל כדור ומרדדים למלבן ארוך. מורחים חצי מהכמות על המלבן ומכסים במלבן שני.

6. מרדדים את הבצק דק ועם סכין חדה חותכים למשולשים ארוכים ודקים, מגלגלים כל משולש מהבסיס הרחב לשפיץ.

7. מתפיחים את הרוגעלך בתבנית עם נייר אפייה למשך חצי שעה.

8. מכינים את סירופ הסוכר ונותנים לו להתקרר. כאשר הרוגעלך יוצאים מהתנור מברישים עליהם סירופ סוכר צונן.

9. מחממים תנור ל-175 מעלות ומברישים בביצה טרופה וקצת מים. אופים למשך 15-20 דקות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים