חלום הנפט ושברו: הדיווחים שהפילו משקיעים
הפרסום השבוע על פוטנציאל לנפט בים המלח הקפיץ את מניות המחזיקות במאגר - הזינוק החד בעקבות דיווחים ראשוניים מעין אלה נפוץ מאוד בשנים האחרונות. ניסיון העבר מצביע על לא מעט מקרים בהם הדיווחים בנו תקוות שלבסוף אבדו בתוך מאגר יבש
בתחילת השבוע חברת הזדמנות ישראלית פרסמה דוח על מאגר נפט ברישיונה בשווי כ-1.2 מיליארד שקל באזור ים המלח. למרות שלא נעשה קידוח שהוכיח את הימצאות הנפט במאגר, והוא טרם הוכרז כתגלית, הבשורה המלהיבה גרמה למשקיעים לזנק על המניה ולהקפיץ אותה בכ-29% עוד באותו היום.
לכתבות נוספות בנושא:
מאגר נפט של כ-1.2 מיליארד באזור ים המלח. הזדמנות ישראלית מזנקת ב-35%
חברות מודיעין וישראמקו: יש מאגר גז נוסף
סקטור הנפט והגז ידע בשנים האחרונות הרבה תנודות קיצוניות על רקע דיווחים לגבי מציאת הנפט ו/או גז. על אף שלא הבטיחו וודאות גדולה, הם הספיקו למשקיעים כדי לעוט על המניות, שבעת הדיווח נראו לוהטות במיוחד.
הבהלה לגז הובילה להצלחה גדולה עם מציאת מאגרי הגז הגדולים "תמר" ו"לוויתן". התגליות המשמעותיות הסבו רווחים גבוהים למשקיעים במניות השותפויות המחזיקות במאגרים - דלק קידוחים, אבנר, רציו וישראמקו. אולם, הצרה שלא כל החיפושים הם סיפור הצלחה. למעשה רובם הגדול מתברר ככישלון בצורת קידוח יבש או חוסר כדאיות כלכלית - מה שגורם למפח נפש גדול בקרב המשקיעים כששווי המניות נחתך בשיעור חד וכספי ההשקעה יורדים לטמיון.
המניות קורסות
בבורסה בת"א נסחרות כ-20 חברות ושותפויות לחיפושי נפט וגז. בשנים האחרונות, בלט התיאבון הגדול להשקעה דווקא במניות אלה, למרות הסיכון הטמון בסקטור. דוגמה למקרה שבתחילה הלהיט את המשקיעים ובסוף גרם לאכזבה, סיפקה מניית השותפות גבעות עולם.
החברה עוסקת בחיפושי גז ונפט ביבשה. עיקר פעילותה בשדה הנפט מגד שליד ראש העין. באוגוסט 2010 פרסמה החברה על כמות נפט של 1,525 מיליון חביות בשדה מגד 5. הדיווח התקבל כצפוי בהתלהבות רבה בקרב המשקיעים והמניה זינקה בכ-20%. אולם בסוף חודש ינואר 2011 החברה דיווחה על בעיות בקידוחים במאגר - דיווח שגרם לקריסת המניה בשיעור של כ-50%.
הדיווח המעודד של גבעות התפרסם בלילה ב-17 באוגוסט 2010. הוא התבסס על הדוח ההנדסי שהזמינה החברה והתייחס למגד 5. בעקבות הדיווח הופסק המסחר במניה לצורך בקשת הבהרות, וכששבה המניה להיסחר, המשקיעים ברחו ממנה ונרשמה צניחה של כ-25% בעקבות אי הוודאות.
מקרה בולט אחר שהסתיים בכישלון חרוץ, כאשר המאגרים ברישיונות "שרה ו"מירה" - שני שדות הנמצאים בתחום המים הכלכליים של ישראל כ-40 ק"מ מערבית לחדרה - עוררו תקוות גדולות אך התבררו כיבשים. המשקיעים בשותפויות הכשרה אנרגיה ומודיעין, שהחזיקו ברישיונות, הם אלה שספגו את הכישלון הצורב הזה.
ההכרזה על פוטנציאל אדיר להפקת גז טבעי משני השדות הובילה לעלייה חדה בשווי מניות מודיעין והכשרה אנרגיה. הערכת הפוטנציאל המבטיח התבססה על תוצאות הסקרים הססמיים שפורסמו ביוני 2011. המניות עלו בעשרות אחוזים והמשקיעים היו מרוצים אך לא לזמן רב - בספטמבר 2012 החברות נאלצו להודיע שבקידוח "מירה" לא נמצא גז וחודש אחר כך הודיעו כי גם קידוח "שרה" הסתיים ללא כלום ולא נמצא גז.
עם הדיווח על "מירה" כקידוח יבש מניית מודיעין צללה ב-24%, ואיבדה 44% נוספים עם הדיווח על נטישת "שרה", מניית הכשרה אנרגיה קרסה ב-61% בעת פרסום הדיווח.
דוגמאות בולטות אלה מצטרפות לסיפורים רבים בהם המציאות בפועל מכה בתקוות המשקיעים. הדוחות המתפרסמים ברוב המקרים רחוקות מלהוות אינדיקציה ליעד הנכסף - הכרזה על תגלית ממנה אפשר יהיה להפיק בפועל את המשאבים הנחשקים.
ארוכה הדרך להכרזה
ניסיון העבר מלמד שברגע שמתפרסם דוח ראשוני חיובי, תגובת המשקיעים מקפיצה את המניות. אך התגובה הזו לא לוקחת בחשבון את התהליכים הרבים, היקרים והמורכבים שהחברות עוד צריכות לעבור.
יהונתן שוחט, אנליסט אנרגיה בלידר שוקי הון, הסביר באילו תהליכים מדובר, "החברות צריכות להציג גיבוש פרוספקט לקידוח ניסיון ולבצע קידוח ניסיון. לאחר מכן יש לבצע מבחני הפקה שאמורים לספק תשובה לשאלה - האם קיימים סימנים לכמויות נפט או גז טבעי משמעותיים, ומהם קצבי ההפקה האפשריים?
"רק אם יש הפקה משמעותית של המשאבים במבחני ההפקה - אפשר להכריז על המאגר כתגלית. אך גם לאחר שהרישיון מוכרז כתגלית, הדרך לשלבי פיתוח התגלית וההפקה המסחרית עוד רחוקים", מסביר שוחט ומציין כי ההפקה המסחרית תלויה בעיקר בכדאיות הכלכלית של הפרויקט.
עוד שמן למדורת הכישלון
גם מניית שמן סיפקה פיאסקו נוסף של מאגר שהתגלה כיבש לאחר דיווחים אופטימיים. הפרסומים היו מבטיחים, ההתלהבות הייתה בשיאה ולבסוף כל האופטימיות הגדולה נשפכה אל הבאר היבשה יחד עם כספי השקעה רבים שירדו לטמיון.
הסקרים הססמיים שהציגה החברה לפני הקידוח ב"ים 3" (מול חופי אשדוד) הצביעו על רזרבות של 120 מיליון חביות נפט. גם לקראת סוף הקידוח (ספטמבר 2013) החברה דיווחה על סימני נפט, אך האכזבה הגדולה לא איחרה להגיע, ובאוקטובר 2013 שמן נאלצה לדווח על כישלון הקידוח, דיווח שגרם למניה לצלול כ-87% ביום שלמחרת.
"המניה עושה סיבוב על המשקיע"
השקעה במניות האנרגיה כרוכה בסיכון, שגובר בעיקר כאשר מדובר בשותפויות המחזיקות בנכסי קטנים של נפט וגז. חברות בעלות שווי שוק נמוך נוטות לזנק בשיעור עצום בעקבות הדיווחים החיוביים הראשונים, כמו שעשתה מניית שותפויות הגז גוליבר אנרג'י שגם לה, כמו להזדמנות ישראלית, יש חלק בשדה שבאזור ים המלח. בעקבות הדיווח בתחילת השבוע על פוטנציאל לנפט, החברה זינקה בכ-78%. (לעומת זינוק של כ-29% במניית הזדמנות).
"חברה כמו הזדמנות ישראלית, הנסחרת בשווי שוק של 50 מיליון שקל, כנראה תצדיק עלייה משמעותית במחירה, רק על בסיס כמות גדולה יותר, אם תימצא. לעומתה, הספקולנטים יתעניינו בגוליבר אנרג'י, שמחזיקה באחוז דומה מהרישיון, אך נסחרת בשווי שוק נמוך מ-10 מיליון שקל, ולכן גם זינקה תוך זמן קצר ב-150%", מסביר דודו רוז, מנכ"ל "סימפל טרייד".
דוגמה נוספת לשיעור הזינוק האדיר של מניות השותפויות הקטנות סיפקה מניית מודיעין שהמריאה בכ-400% בעקבות דיווח חיובי מחודש ינואר ברישיון "דניאל". מניית ישראמקו, שגם היא שותפה ברישיון "דניאל", זינקה בשיעור קל בלבד של 1%.
ההבדלים בתגובה נובעים מהפערים בשווי החברות. יהונתן שוחט מלידר שוקי הון מזכיר כי שווי השוק של ישראמקו ביום הדיווח היה 8.3 מיליארד שקל לעומת שווי שוק של כ-6 מיליון שקל בלבד של חברת מודיעין.
רוז מ"סימפל טרייד" מציין שייתכן שקיימות הזדמנויות בסקטור האנרגיה, אבל צריך מיומנות רבה כדי לברור אותן. לכן כדאי להישאר מחוץ למשחק אם אין הבנה בתחום חיפושי האנרגיה או בקיאות בהערכת שוויין של חברות.
"בטווח הארוך, המשקיע לא יעשה סיבוב על המניה אלא היא זו שתעשה סיבוב עליו", מציין רוז. "כמו במניית גבעות שזינקה מרגע הגילוי בסוף 2009 בכ-1,000%, אך לאחר מכן החלה בירידה ממושכת, שלבסוף מחקה את כל הונם של המשקיעים".