שתף קטע נבחר

האיש שהכי השפיע על הספורט הישראלי

מוטל'ה שפיגלר? יעל ארד? תערוכה במוזיאון ארץ ישראל בתל-אביב תוכיח לכם שדווקא בר כוכבא השפיע יותר מכולם על הספורט שלנו. צפו בכתבה ותצאו עם עוד כמה תובנות ספורטיביות מרתקות שלא למדתם בשיעור ההיסטוריה האחרון שהייתם בו בתיכון

כשמנסים להבין מיהן הדמויות שעיצבו את הספורט הישראלי נוהגים להזכיר שמות כמו אסתר רוט שחמורוב, יעל ארד, מוטל'ה שפיגלר ורלף קליין. אלא שתערוכה חדשה שנפתחה במוזיאון ארץ ישראל בתל-אביב ועוסקת במיתוס הגבורה של בר כוכבא זורקת אותנו לזמנים רחוקים הרבה יותר.

 

התערוכה הזאת מזמנת למבקריה מסע קצר אך מעמיק במנהרת הזמן - ישירות לתקופה שבה עוצבה הציונות דרך מורשתו של בר כוכבא, דמות שמעוררת מחלוקות היסטוריות ושאלות מעניינות, גם כמעט 2,000 שנה אחרי פרוץ המרד.

 

הסיבה שלשמה התכנסנו כאן היא החלק הספורטיבי בתערוכה, שזימן לנו מוצגים, תמונות וסרטונים מהימים שבהם הספורט היהודי והארץ-ישראלי החל לצבור תאוצה. מד"ר עמיחי אלפרוביץ, חוקר תרבות הספורט שליווה אותנו בין תמונה ישנה לעיתונים מפעם, אנחנו טועמים קצת מהתקופה ההיא.

 

בעזרתו אנחנו מבינים איך נולדו אגודות וקבוצות הספורט הראשונות, מתעמתים עם הקלישאה החבוטה והישנה כל-כך שאומרת שהיהודים לא כל-כך טובים בספורט (ומקבלים הסבר מלומד מדוע היא חוטאת למציאות), צוללים אל תוך סיפורי ההצלחה הספורטיביים שנגדעו עם פרוץ מלחמת העולם השנייה ומקשרים את הכל לשאלת המיתוס – שמחברת לקו אחד ארוך את כל החלקים בתערוכה הזאת, גם כאלה שלא קשורים לספורט בהכרח. הפעילות הגופנית, כך אנחנו מסיקים מביקור בתערוכה, יצרה לאומיות חדשה בעקבות מיתוסים, והמיתוס של בר כוכבא עזר להבניית התדמית הציונית החדשה בימים ההם.

 

 (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
(צילום: עוז מועלם)

 (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
(צילום: עוז מועלם)

 (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
(צילום: עוז מועלם)

 

אל תתבלבלו – לא מדובר בשיעור היסטוריה קלאסי שיזכיר לכם נשכחות מהמצגות והספרים בתיכון. המיוחד באגף הזה של התערוכה הוא האופן שבו הוא מאפשר להבין בצורה הטובה ביותר איך הכל התחיל; מאיפה הצעירים של אז שאבו את ההשראה להפוך לשריריים ומוצקים – וכך גם ל"יהודים החדשים", אלה שהניחו את היסודות על מה שנקרא אז "יהדות השרירים".

 

אילו ענפים היו פופולאריים בקרב יהודי אירופה אז? בכמה מדליות – אם בכלל – הם זכו באולימפיאדות, ובאיזה מקצועות? מה הביא להקמתה של אגודת הספורט היהודית הראשונה, איך היא נקראה ובמה חבריה עסקו? למה היה בר כוכבא לגיבור הגדול של נורדאו, ומה הכריז נורדאו בקונגרס הציוני השני בבאזל? כדי לקבל תשובות לשאלות האלה ולכמה נוספות יש לכם שתי אופציות: 1. ללחוץ פליי. 2. להגיע לתערוכה (שנסגרת ב-18 ליוני) ולראות בעצמכם. ההמלצה שלנו: תתחילו מהאפשרות הראשונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
פסל של בר כוכבא בתערוכה
צילום: עוז מועלם
מומלצים