ארדואן משתלח באירופה: "אנחנו נלך בדרכנו - ואתם לשלכם"
אחד התנאים לקבלת פטור מוויזה לאזרחים טורקים ברחבי מדינות האיחוד הוא שטורקיה תשנה את מדיניות המלחמה שלה בטרור. ארדואן כינה זאת צביעות ותקף: רוצים שנשנה מדיניות בזמן שאירופה עצמה נמצאת תחת מתקפה. אחרי התפטרות ר"מ דבוטאולו: ארדואן דוחף למשטר נשיאותי
הזמן לעמידה בכל הקריטוריונים עבר, אך הנשיא הכול יכול של טורקיה עומד על רגליו האחוריות: בנאום תקיף שלח היום (ו') נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מסר לאיחוד האירופי והבהיר כין בכוונתו לשנות את מדיניות המלחמה בטרור של מדינתו כדי לעמוד בהסכם המהגרים.
"אתם תלכו בדרך שלכם ואנחנו נלך בשלנו", אמר ארדואן בנאום ששודר בטלוויזיה. הדברים נאמרו על רקע החלק הבא ביישום הסכם המהגרים, שבמסגרתו אנקרה תקבל לידיה מהגרים שנכנסו ליוון באופן לא חוקי. האיחוד מתכנן להעניק פטור מוויזה לאזרחי טורקיה במסגרת ההסכם.
עם זאת, על טורקיה היה לעמוד ב-72 קריטריונים, בהם הקריטריון של מדיניות המלחמה בטרור. ארדואן זעם על הבקשה האירופית: "הם מבקשים מאיתנו לשנות מדיניות, בזמן שאירופה עצמה נמצאת תחת מתקפת טרור", אמר ארדואן בנאומו.
טורקיה אמורה הייתה למלא 72 דרישות של האיחוד האירופי כדי שאזרחיה יוכלו להסתובב באזור שנגן ללא צורך באשרות כניסה, וגורם באיחוד האירופי אמר ב-21 באפריל שאנקרה הצליחה למלא פחות ממחצית הדרישות. עם זאת, מקור אחר אמר השבוע שמאז הספיקה טורקיה למלא עוד כמה דרישות, אך לא הגיעה ליעד הדרישות עד ל-4 במאי, שהיה התאריך האחרון.
דיפלומט אירופי אמר שטורקיה עמדה נכון לשבוע האחרון ב-65 מהדרישות של האיחוד, אבל לא ברור הם הן מולאו באופן מלא או חלקי. בכל מקרה, באיחוד האירופי לא מתכוונים להתיר לאזרחים טורקיים לעבוד או לשהות בשטחי הגוש בתקופת זמן של יותר משלושה חודשים וגם אי-העמידה בקריטריונים לא הוביל לביטול ההסכם.
אחד המכשולים הגדולים ביותר שעמדו בפני אנקרה היה סירובה להכיר בקפריסין היוונית, מדינה שחברה באיחוד האירופי. מכשולים נוספים כללו את הרקורד העגום שלה בנושא זכויות אזרח ומיעוטים, חופש ביטוי, שלטון החוק והזכות למשפט הוגן.
משטר נשיאותי? "נהיה יותר חזקים ויציבים"
במקביל, ארדואן התייחס בנאומו גם לשינויים במפלגתו AKP לאחר התפטרותו של ראש הממשלה אחמט דבוטאולו. "החלטתי שלמען אחדות המפלגה החלפת היו"ר תהיה צעד הולם יותר", אמר אתמול דבוטואולו.
הצעד הזה מאיץ את תוכניתו של ארדואן לפעול להחלפת שיטת המשטר בטורקיה למשטר נשיאותי שיביא לו כוח נוסף. בין ארדואן לדבוטאולו היו לא מעט חיכוכים בעת האחרונה, בעיקר סביב הטיפול במורדים הכורדים, וגם כעסו של הנשיא על ראש הממשלה שלו שהתערב והשמיע את דעתו בכל הנוגע להסכם המהגרים לא עזרה לאחרון.
"טורקיה תהפוך לחזקה יותר ויציבה יותר עם מעבר למשטר נשיאותי", אמר הנשיא הטורקי בנאומו היום. "השינויים צריכים להתבצע לא מתוך אג'נדה פרטית שלי אל עבור טורקיה כולה. אני מודה לדבוטאולו על שירותו במפלגה".