אמריקה מפוצלת: יצביעו למועמד בגלל שנאת היריב
הסלידה מדונלד טראמפ ומהילרי קלינטון, שצפויים להתמודד ראש בראש על נשיאות ארה"ב, באה לידי ביטוי בסקר חדש. כמחצית מהנשאלים שהשיבו שיצביעו לטראמפ הסבירו כי יתמכו במיליארדר בגלל שנאתם לקלינטון. נתון דומה גם במקרה ההפוך
ארה"ב נמצאת בצומת דרכים ונראה שהמנצח בבחירות לנשיאות בנומבר יוכרע בשאלה - את מי האמריקנים שונאים פחות: סקר חדש של סוכנות הידיעות רויטרס ומכון Ipsos מעלה כי התומכים בדונלד טראמפ והילרי קלינטון רק מעוניינים להצביע למועמד שלהם כי הם מתעבים את היריב.
47 אחוזים מתומכי המיליארדר הבוטה השיבו בסקר כי הם תומכים בו משום שהם לא מעוניינים לראות אפשרות שמזכירת המדינה לשעבר קלינטון תנצח. 43% השיבו כי הם תומכים בדעותיו הפוליטית של טראמפ ורק 6 אחוזים אמרו שהם יתמכו בטראמפ כי הם אוהבים אותו באופן אישי.
לקלינטון אין סיבה להתעודד. 46 אחוזים ענו בסקר כי הם יצביעו לה כי הם לא רוצים לראות את טראמפ בבית הלבן. רק 40 אחוזים מסכימים עם דעותיה ו-11 אחוזים אוהבים אותה באופן אישי.
לארי סבאטו, ראש המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת וירג'יניה, הסביר בשיחה עם רויטרס כי הנתונים מעידים עד כמה העם האמריקני לא מרוצה מהמצב הקיים ומפוצל מאוד בדעותיו. "יש מחלוקת אידיאולוגית עמוקה בעם האמריקני. אנשים פשוט מפחדים מהמפלגה היריבה ועם הקרב המסתמן בין קלינטון לטראמפ זה רק החמיר", אמר סבאטו.
"את התופעה הזאת ניתן לכנות כתמיכה שלילית דו-מפלגתית. ניתן לומר שאין מועמדים טובים יותר מטראמפ וקלינטון כדי לממש את התופעה הזאת", הוסיף החוקר.
אלן אברמוביץ', פרופסור באוניברסיטת אמורי באטלנטה, לא מביע אופטימיות מהקרב המסתמן בין קלינטון לטראמפ על הנשיאות: "זה הולך להיות קמפיין שלילי אגרסיבי", אמר הפרופסור.
ויש גם מי שמחזיקים בדעות אחרות. "לא משנה מי יהיה המועד הרפובליקני, אני אצביע עבורו", אמרה ברברה מונסון, תומכת במפלגה הרפובליקנית מיוטה. "לעולם לא אצביע לקלינטון". עבור אן מישאוד ממרילנד, יש עדיין זמן להתלבטות. "הצבעתי בעבר גם עבור מועמד דמוקרטי וגם עבור רפובליקני", היא מספרת. "אבל טראמפ דוחה אותי. אהבתי אותו כשהוא הופיע בתוכנית הטלוויזיה שלו, אבל הדרך שבה הוא מתבטא כעת, כנראה שהוא לא בן אדם נחמד כל כך".
בינתיים, טראמפ כבר מכוון את חיצי הביקורת לעבר מי שצפויה להתמודד מולו בקרב על הנשיאות. בראיון לרשת "פוקס ניוז" אמר טראמפ כי שערוריית המיילים של קלינטון הייתה צריכה להביא לפרישתה המוחלטת מהחיים הפוליטיים, אך לטענתו, הדמוקרטים מגנים עליה.
טראמפ גם תקף את ההיעדר היכולת של קלינטון לטפל בנושאים כלכליים. "אם מסתכלים על מה שהיא עושה, היא הולכת לעשות עבודה כה גרועה בכל הנוגע לייצור מקומות עבודה והיא תביא לכך שמשכורות עובדים יצנחו", תקף המועמד הרפובליקני.
טראמפ גם אמר שהוא מופתע מהיעדר התמיכה מצד יו"ר בית הנבחרים, הרפובליקני פול ראיין. "הוא מדבר על אחדות במפלגה, אבל איפה האחדות? כנראה שאני פועל נכון אם הצלחתי להביא מיליונים שיתמכו בנו", אמר טראמפ. הערב הודיעה לשכתו של ראיין כי הוא הזמין את טראמפ להגיע לוושינגטון ולהיפגש עמו ועם חברי המפלגה ביום חמישי.
היעדר התמיכה בטראמפ בקרב חלק מבכירי המפלגה הרפובליקנית קיבל חיזוק נוסף כשהסנאטור לינדזי גראהם, שהיה בין 11 המועמדים ופרש במהלך הקמפיין, הודיע שלא יתמוך בטראמפ ואפילו לא יילך להצביע השנה כך שלא יתמוך גם בקלינטון. "אני לא יכול במצפון שקט להצביע עבור טראמפ כי אני לא מאמין שהוא מועמד רפובליקני ראוי לבית הלבן לאור עזות הרוח והמזג החם שיש לו", אמר גראהם. בכך הוא הצטרף לשורת רפובליקנים בכירים כולל נשיאי העבר מבית משפחת בוש, מיט רומני, ג'ון מקיין ועוד. גם ג'ב בוש, שהתמודד במרוץ ופרש, הודיע שלא יתמוך בטראמפ.
גם הנשיא אובמה התייחס הערב למרוץ הרפובליקני ותקף את טראמפ במרומז: "להיות נשיא ארה"ב היא עבודה קריטית. זה לא בידור. זו לא תוכנית ריאליטי. זו תחרות על נשיאות ארה"ב. אין לי דעה על הציוצים של מר טראמפ ובכללי אני לא מתייחס ולא מתעכב על הציוצים שלו. אני חושב שמה שאמרתי יהיה בתוקף לפחות לששת החודשים הבאים, אז אתם יכולים לאחסן את השאלה הזאת", אמר אובמה במסיבת עיתונאים בבית הלבן.