שתף קטע נבחר
 

ענף הבנייה: שיעור הרוגים גבוה מאירופה

דו"ח תאונות העבודה השנתי של משרד הכלכלה והביטוח הלאומי מגלה כי ענף הבניין ממשיך להיות הענף המסוכן ביותר לעובדים, עם 34 הרוגים אשתקד, רובם כתוצאה מנפילה מגובה במהלך בניית בתי מגורים. ההסתברות שעובד זר יקפח את חייו גבוהה פי 2 מעובד ישראלי. העלויות למשק נאמדות במיליארדים

במהלך שנת 2015, נהרגו 54 עובדים כתוצאה מתאונות במהלך העבודה וכ-50 אלף עובדים נפצעו. כך עולה מדו"ח תאונות העבודה השנתי של מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה והתעשייה ומינהל המחקר והתכנון של המוסד לביטוח לאומי.

 

 

לפי הנתונים, בסך הכל שולמו מעל 4.5 מיליארד שקל באופן ישיר לטיפול רפואי ולשיקום אלפי נפגעי עבודה. הוצאה זו אינה לוקחת בחשבון את הנזקים למקומות עבודה והוצאות עקיפות נוספות, בראשן אובדן ימי עבודה הנאמדים ביותר משני מיליון ימים בשנה, וכן אובדן פריון למשק הנאמד במיליארדים רבים נוספים.

 

הענף המסוכן ביותר לעובדים הוא ענף הבינוי, עם 34 הרוגים שמצאו את מותם באתרי בנייה. 64% מההרוגים נהרגו במהלך בניית בתי מגורים, וגורם התמותה המשמעותי ביותר הוא נפילה במגובה - עם 21 מבין ההרוגים. במקום השני נמצא ענף התעשייה עם 10 הרוגים, אחריו שירותים ומסחר עם 8 הרוגים ולבסוף ענף החקלאות בו נהרגו שני עובדים אשתקד.  


מבין ההרוגים אתשקד בתאונות עבודה בכלל - 40% היו עובדים זרים ותושבי הרשות הפלסטינית, לעומת כ-60% עובדים ישראלים, אולם בדו"ח מצוין כי ייתכן שהנתונים אינם משקפים את התמונה לאשורה וככל הנראה יש תת דיווח בקרב אוכלוסיית העובדים הזרים והעובדים מהרשות הפלסטינית. כולמר שבפועל - שיעורי ההיפגעות גדולים יותר.

 

עם זאת, גם כעת מלמדים הנתונים כי ההסתברות שעובד זר יקפח את חייו בתאונת עבודה גבוהה פי 2 מעובד ישראלי. עוד עולה, כי בעוד ששיעור נפגעי תאונות העבודה מקרב בעלי אזרחות ישראלית ירד בקצב שנתי של כ-3%, שיעור הנפגעים מקרב העובדים הזרים עלה בקצב שנתי של כ-12% והשלים עלייה של 42% בין השנים 2015-2011. זה של עובדים מהרשות הפלסטינית כמעט אינו משתנה.


  

שיעור ההרוגים בענף הבנייה גדול מאירופה

במבט כולל מצוין, כי חלה הטבה בנתונים, כאשר בין השנים 2015-2011, ירד שיעור הפצועים וההרוגים בתאונות עבודה בכ-7% ובכ-25% בהתאמה. כמו כן, השוואה בינלאומית מגלה, כי שיעורי ההיפגעות כתוצאה מתאונות עבודה בישראל, נמוכים מהממוצע של כלל האיחוד האירופי. עם זאת במיקוד בענף הבנייה בלבד נמצא, כי שיעור ההיפגעות בישראל גבוה במיוחד לעומת מדינות אירופה וארה"ב. 

 

בקואליציה למאבק בתאונות בניין מתחו ביקורת על דרך הצגת הנתונים וציינו כי ההשוואה הבינלאומית דווקא ממקמת את ישראל במקום גרוע מאוד, כאשר שיעור ההרוגים בענף הבניה בישראל הוא פי 2.25 מהממוצע באיחוד האירופי, פי-1.39 מארה"ב, ופי 5.5 מבריטניה. עוד טענו בקואליציה, כי הממוצע החמש שנתי של מספר ההרוגים בתאונות עבודה בכלל ובענף הבנייה בפרט נמצא בעלייה, מ-53 ב-2010 ל-60 הרוגים בשנת 2015.

 

"הצגה זו מטעה ומקוממת, בפרט בנוגע להרוגים בתאונות העבודה", נמסר. "העלייה בממוצע החמש שנתי של מספר ההרוגים משקפת את ההזנחה ודלות המשאבים המושקעים מצד המדינה במלחמה בתאונות העבודה ועומדת על פחות מאחוז מההוצאות הנגרמות למשק בגינן".

 

בקואליציה הוסיפו כי "הנתונים אודות קורבנות העבודה בענף הבנייה זועקים לשמיים. מאז שנת 2000 עד 2015 נהרגו 480 עובדי בניין המהווים 52% מכלל הרוגי תאונות העבודה באותה תקופה. גם כאן הממוצע החמש-שנתי, נמצא במגמת עליה מתמדת מאז 2010. הממוצע החמש שנתי לשנת 2010 עמד על 25.4 הרוגים בענף ובשנת 2015 עלה ל-33.2 הרוגים".

 

הסיכון לחיי עובדי ענף הבנייה - צפו בדיון באולפן ynet עם סגן הממונה על הבטיחות במשרד הכלכלה ומנהל הפורום למניעת תאונות עבודה

צלמים: עפר מאיר אלי סגל ואבי חי

צלמים: עפר מאיר אלי סגל ואבי חי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בארגון הדגישו גם, כי חלקם של הפלסטינים מהשטחים ועובדים זרים מתוך כלל ההרוגים בתאונות בעבודה בישראל גבוה בהרבה מחלקם בכלל אוכלוסיית המועסקים במדינה. "נתון זה מעיד על מסוכנות הענפים בהם אלו מועסקים, בעיקר בענף הבנייה, ועל ההפקרות והזלזול בחייהם מצד המעסיקים ורשויות המדינה האחראיות לאכיפת הבטיחות בעבודה", נמסר. "אל מול מציאות עגומה זו, עומדות רשויות השלטון בחוסר מעש כמעט".

 

בקואליציה הוסיפו ומתחו ביקורת נגד משרד הכלכלה על שאינו מגדיל את מצבת מפקחי הבטיחות. "26 עובדים נהרגו בענף הבניין במחצית השנה האחרונה בה פועלת הקואליציה למאבק בתאונות בניין. למעלה מ-80 דיווחים התקבלו על פציעות קשות ובינוניות בלבד. יחד עם זאת, אף מפקח לא נוסף בתקופה זו למצבת מנהל הבטיחות התעסוקתית, ולא ידוע לנו ולו על מקרה אחד בו הוגש כתב אישום כנגד גורם רשלן. רובם המכריע של ההרוגים הם אזרחים ערבים, פלסטינים ועובדים זרים, ומתעוררת תחושה קשה מאוד כי עובדה זו תורמת לאדישות המחפירה כלפי ביטחונם של העובדים. 

 

ורדה אדוארדס, ראש מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה, ציינה כי בשנה הקרובה צפוי המינהל להרחיב את פעילותו לצמצום היקפי הפגיעה כתוצאה מתאונות עבודה בהיבטי פיקוח, אכיפה והתאמות רגולטוריות. בנוף היא קרה למנהלים במגזרים השונים לפעול לצמצום שיעורי תאונות העבודה. מנכל המוסד לביטוח לאומי, פרופ' שלמה מור יוסף, ציין כי בשלוש השנים האחרונות השקיע המוסד 7 מיליון שקלים בהגברת הבטיחות בענף הבנייה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ענף הבניין - מוביל במספר התאונות הקטלניות
צילום: מוטי קמחי
מומלצים