שתף קטע נבחר
 

בירה ללא אלכוהול: למה אין בישראל?

למה בכלל לייצר בירה בלי אלכוהול, למה לצרוך אותה ואיך לעזאזל כל זה קשור לתרבות בירה? בירה ללא אלכוהול, מוצר פופולרי מאוד בעולם, עוד לא הגיעה לישראל - אז למה רק כשזה יקרה תהיה פה תרבות בירה אמיתית?

בעשור האחרון חלה מהפכה בתחום הבירה בישראל, מהפכה מבורכת בהחלט. יותר ויותר מותגי בירה חדשים מהעולם הגיעו לארץ, ותופעת הפאבים שמחזיקים מגוון רחב של ברזי בירה תופסת תאוצה.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אז למה בכלל לשתות בירה בלי אלכוהול? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אז למה בכלל לשתות בירה בלי אלכוהול?(צילום: Shutterstock)
מגמה זו אינה פוסחת גם על בקבוקי הבירה, וכל בר שמחשיב את עצמו מחזיק מגוון רחב של ברזים והן של בקבוקים. במקביל, גם תחביב בישול הבירה בבית הולך ותופס תאוצה, ויותר אנשים בוחרים לעסוק בתחביב ולהתעמק בו.

 

חברות הבירה הגדולות לא שוקטות על השמרים, ומכניסות חידושים ופיתוחים מעניינים לתיק המותגים שלהם. בד בבד, עם התפתחות התעשייה גוברת המודעות לצריכה נכונה של בירה ואלכוהול.

 

לכאורה, הכל טוב ויפה, אבל למרות ההתפתחויות שחלו אצלנו בשנים האחרונות בתחום הבירה,  תרבות בירה אמתית עדיין אין כאן. יש כמובן היבטים רבים בתחום שצריך להכיר אותם ואפשר לדבר עליהם, היבטים המעידים על כך שעדיין אין תרבות בירה בישראל, ואחד מהם זה האלכוהול, או ליתר דיוק - בירה ללא אלכוהול.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

המושג "בירה ללא אלכוהול" הוא די מבלבל. בארה"ב ואנגליה יש אבחנה חוקית בין משקה נטול אלכוהול (Alcohol Free) שם אחוז האלכוהול הוא אפס (ובאנגליה עד 0.05%), ובין משקה לא אלכוהולי (Non Alcoholic) שם אחוז האלכוהול הוא עד 0.5%. באירופה ההגדרה מאחדת את שני הסוגים להגדרה אחת של משקה, שאחוז האלכוהול בו אינו עולה על 0.5%.

 

ההגדרה בישראל, על פי פקודת המשקאות המשכרים, מיישרת קו עם ההגדרה האירופאית, וקובעת כי "בירה ללא אלכוהול" או "בירה נטולת אלכוהול", זהו משקה המיוצר מתסיסה של דגנים, עמילנים או סוכרים, בתוספת כשות ואחוז האלכוהול שבו אינו עולה על 0.5%.

ומתי גם אצלנו בירה ללא אלכוהול? (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ומתי גם אצלנו בירה ללא אלכוהול?(צילום: ירון ברנר)
בירה ללא אלכוהול היא בירה לכל דבר: חומרי הגלם זהים לחלוטין ותהליך הייצור בעיקרו זהה לתהליך הייצור של בירה רגילה. אולם, בבירה רגילה כל הייצור מוכוון לכך שהשמרים יקבלו את כל מה שצריך על מנת לייצר אלכוהול, ובייצור בירה לא אלכוהולית, כל התהליך מוכוון לכך שהשמרים יקבלו כמה שפחות וכתוצאה מכך ייצור האלכוהול יהיה נמוך.

איפה היו כל החיוכים האלה בלי אלכוהול? (צילום: getty images) (צילום: getty images)
איפה היו כל החיוכים האלה בלי אלכוהול?(צילום: getty images)
  

ישנן מספר שיטות לייצור בירה לא אלכוהולית:

  1. ביצוע שלב מיצוי הסוכרים מהלתת בצורה כזו שפחות סוכרים זמינים לשמרים ייוצרו.
  2. טמפרטורת תסיסה שתרדים את השמרים ותעכב את יכולת ייצור האלכוהול שלהם.
  3. זמן תסיסה קצר מאוד.
  4. שימוש בזני שמרים מיוחדים.
  5. ייצור בירה עם אלכוהול והוצאת האלכוהול מהבירה בעזרת שיטות עבודה שונות כגון: אוסמוזה הפוכה, חימום ואידוי ודיאליזה.

 

אתם חושבים עכשיו למה לנו, בכלל, לייצר בירה בלי אלכוהול? ואם אין אלכוהול בבירה, למה לצרוך אותה ולא לשתות פשוט משקה קל כלשהו? ואיך לעזאזל כל זה קשור לתרבות בירה?

איך כל זה קשור לתרבות בירה? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איך כל זה קשור לתרבות בירה?(צילום: AFP)

ברוב התרבויות, בירה היא חלק מחיי היום יום. בירה היא משקה עם וותק רב, ושתייה של בירה היא לא רק צריכה של אלכוהול, היא הרבה מעבר לכך. בימים ההם, כאשר מקורות המים בערים היו מזוהמים, שתיית בירה הייתה בטוחה יותר,ולכן, בבסיס זה המשקה שכולם שותים כשהם צמאים, כמו שאצלנו שותים מיץ תפוזים או מים.

בירה ללא אלכוהול: שותים ונוהגים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בירה ללא אלכוהול: שותים ונוהגים(צילום: shutterstock)

אם נתרומם קצת מעבר לבסיס, הבירה היא משקה המחבר בין אנשים: זו סיבה להיפגש עם החברים, לשבת בפאב המקומי על כוס בירה ולהתעדכן במה שקורה מסביב. האלכוהול שבבירה הוא רק תופעת לוואי, טובה ומהנה, אך לא העיקר, ואם יש לכם בעיה בצריכה של אלכוהול מסיבה זו או אחרת, בטח לא תרצו לוותר על התענוג שבשתיית בירה.

 

בשנים האחרונות, המודעות לצריכה מבוקרת של אלכוהול גברה מאוד יחד עם המידע על סגולותיה התזונתיות של הבירה. על מנת לזכות מכל העולמות, גברה בעולם הדרישה לבירה עם אחוזי אלכוהול נמוכים ואף ללא אלכוהול: נהגים שאינם יכולים לצרוך אלכוהול ולנהוג, ספורטאים שרוצים משקה אנרגיה טבעי וצרכנים שרוצים משקה מרווה ללא חומרים מלאכותיים - כולם מחפשים את הבירה הלא אלכוהולית.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הביקוש כל כך גדול שבמקומות רבים בעולם תמיד יהיה בתפריט מותג בירה לא אלכוהולי אחד או יותר. אבל מה שעוד מעיד על החשיבות הגבוהה, הוא גם המצאות של ברז אחד מתוך סוללת הברזים עם בירה טרייה מהחבית ללא אלכוהול. חברות הבירה קלטו מהר מאוד את הפוטנציאל וחסויות רבות של מותגי בירה ללא אלכוהול ניתנות לאירועי ספורט ואירועים שעיסוקם בבריאות.

 

אוהבים בירה? צפו בחזירי הבר בפרק על בירה ישראלית:

צילום : ירון שרון, עריכה: מור אסבן

צילום : ירון שרון, עריכה: מור אסבן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ומה בארץ? הקהל הישראלי אוהב את הבירה שלו מתקתקה וחזקה באלכוהול, והדגש הוא על חזקה באלכוהול. לא אחת אפשר להיתקל בתגובות מלגלגות כשמציעים לאנשים בירה ללא אלכוהול. התגובה הראשונה היא פליאה - מה זה הדבר הזה? בשביל מה לשתות בירה אם אין בזה אלכוהול?

בשביל מה לשתות בירה אם אין בזה אלכוהול? (צילום: יח"צ) (צילום: יח
בשביל מה לשתות בירה אם אין בזה אלכוהול?(צילום: יח"צ)

הגישה הזו לבירה הלא אלכוהולית מתבטאת גם במחקרי שוק שבוצעו בארץ. הצרכנים הישראליים אינם שותים בירה בגלל שהם אוהבים את טעמה, אלא רק בזכות האלכוהול שבה, ואם משתנה האלכוהול יורד, אז לרוב יעדיף הצרכן הישראלי לשתות משקה קל ממותק, כמו מיץ או קולה ולא בירה מרירה. גרוע מכך - גם ההתייחסות של הקהל המקצועי גובלת, לעיתים, בבוז למי שמעז לבקש בירה ללא אלכוהול בפאב.

נראה אתכם מזמינים בירה ללא אלכוהול בפאב (צילום: MCT) (צילום: MCT)
נראה אתכם מזמינים בירה ללא אלכוהול בפאב(צילום: MCT)

נראה שחברו להם כאן מספר גורמים. אחד, נושא התרבות והמסורת. בסך הכל, אנחנו די חדשים "בשכונה" הזו של הבירה. השני, הוא חוסר הידע והמודעות לאפשרות של שתיית בירה ללא אלכוהול והרווחים המשניים הרבים שלה. השלישי, הוא סימפטום הביצה והתרנגולת, מה קדם למה - האם הצרכן אינו מבקש ולכן הקהל המקצועי אינו מגיש, או שהקהל המקצועי אינו מציע ולכן הצרכן הישראלי אינו יודע על האפשרות.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

בשנים האחרונות ניתן למצוא על המדפים בארץ מבחר מצומצם של מותגי בירה לא אלכוהוליים. הצריכה עדיין היא מועטה ולא מספקת, ונדיר למצוא בתפריט של פאב אופציה של בירה לא אלכוהולית. אבל ביום שיהיה בארץ ברז בירה ללא אלכוהול - נדע שיש כאן תרבות בירה אמתית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty images
למה אין בישראל בירה ללא אלכוהול?
צילום: getty images
מומלצים