שתף קטע נבחר

צעירים נגד האלימות: מאות הפגינו בשפרעם ובאום אל-פחם

משנת 2000 נרצחו במגזר הערבי 1,124 בני אדם ועוד 3,360 נפצעו על רקע פלילי. 20 נרצחו כבר מתחילת השנה הנוכחית. מאות צעירים החלו למחות נגד התופעה ובסוף השבוע יצאו לרחובות: "כולנו בני אדם שרוצים לחיות בשקט"

האם השינוי יגיע מהרחוב? מאות תלמידים ומורים מאום אל-פחם ומשפרעם הפגינו בשבוע האחרון נגד אלימות. הם גינו בחריפות את מעשי הרצח והפשע במגזר הערבי, ובמיוחד העלו לסדר היום את החשש היום-יומי שבו הם נתונים. חמישה בני אדם ובהם אישה משפרעם נרצחו במגר רק בחודש האחרון.

מחאת התלמידים עם דיוקנה של הנרצחת, מירפת אבו ג'ליל ()
מחאת התלמידים עם דיוקנה של הנרצחת, מירפת אבו ג'ליל

תהלוכה בשפרעם. "פחד יומיומי" ()
תהלוכה בשפרעם. "פחד יומיומי"

המפגינים, שיצאו לרחובות הערים למשך שלושה ימים, הניפו כרזות: "כולנו בני אדם ורוצים לחיות בשקט", "למה משתמשים באלימות?", "מי הבא בתור?", "הנשק הורס לנו את החברה", "רוצים חברה בטוחה".

 

אחד התלמידים, אחמד מחאג'נה מאום אל-פחם, אמר כי הוא וחבריו החלו לחשוש לחייהם נוכח האירועים. "הגיע הזמן לצאת לרחובות ולהשמיע צעקה, להביע את מה שיש לומר. אנחנו לא יכולים להישאר בצד ולא להגיב". לדבריו, "ראינו לנכון לשבור שתיקה כדי שכולם ידעו שהאלימות מהווה סכנה. בימים האחרונים נרצחו שניים מאום אל-פחם ועוד שניים מאעבלין, ואישה משפרעם. מחר הנשק הזה יגיע גם אלינו ויקרו עוד ועוד אסונות".

 

הפגנות נגד האלימות במגזר הערבי. "אין לנו כלים להתמודד עם הבעיה" ()
הפגנות נגד האלימות במגזר הערבי. "אין לנו כלים להתמודד עם הבעיה"

אחד המורים אמר: "חשוב לציין שהתלמידים שלנו נפגעו נפשית מאירועי האלימות. מורגש שהם לא מתפקדים בלימודים כמו שצריך, לכן ארגנו הפגנות שבאמצעותן הם יכולים לבטא מה שהם מרגישים. זה היה צעד מוצלח אבל עדיין הכאב והפחד נשארו בפנים".

 

ביום שישי יצאו מאות מפגינים בתהלוכה גדולה בשפרעם, במחאה על רצח מירפת אבו ג'ליל בביתה במהלך שוד. תלמידה ששמה ראניה אמרה: "מאז המקרה קשה לנו, אנחנו חיים בפחד ומתקשים לתפקד בלימודים. לצערי האלימות מגיעה לתוך הבתים ומסכנת את חיינו. אם היא לא תיפסק, זה עלול לגרום נזק מכל הבחינות. במצב כזה עדיף לנו להישאר בבית, כדי שלא להיפגע מירי. כדי שלא נצטרף לרשימת הנרצחים".

 

מחאה בשפרעם ()
מחאה בשפרעם

לדבריה, אבו ג'ליל נרצחה בדם קר, אף ש"היא הייתה אישה ואימא נהדרת. למה שירצחו אותה? על מה? כולם דיברו עליה אך ורק דברים טובים. לצערי יש פושעים שבאים והורסים הכול בשניות. למה אנחנו צריכים לסבול בגלל מי שכלל אין לו אחריות למעשיו, ורק פוגע בכל מחיר אפילו בחפים מפשע?"

 

20 נרצחים מתחילת 2016

שלוש נשים ו-17 גברים נרצחו מתחילת 2016 במגזר הערבי. לפני כשבוע נרשם רצח נוסף במה שנראה כשוד שהשתבש בשפרעם. בקרב משפחות הקורבנות יש הטוענים כי קרוביהם איבדו את חייהם בגלל חוסר ערכיות וכישלון חינוכי, אולם אחרים מטילים את האשמה על רשויות האכיפה. כמה ימים לפני כן נהרגו שני בני אדם ושלושה נפצעו מירי במהלך קטטה באעבלין - שבוע אחרי שנורו למוות שני תושבי אום אל-פחם. אלה שמות הנרצחים ב-2016:

 

מטאוע אלקרנאוי (42) מלוד

אמין שעבאן (42) מלוד

רניו רחאל (19) מזרזיר

אבראהים חג'אזי (24) מיפו

אוסאמה אבו סעידה (20) מלקיה

מחמד אלפראונה (69) מכסייפה

מחמד ג'רבאן (17) מג'יסר א-זרקא

סלאח חמודה (55) מיפיע

איהאב אבו לבן (19) מלוד

סנד חאג' יחיא (26) מטייבה

חסן חמדאן (21) מחיפה

סלים עיסאוי (38) מאלקיה

סלאח ג'בארה (30) מטייבה

מחמד אגבאריה (26) מאום אל-פחם

חוסיין מחאג'נה (27) מאום אל-פחם

סמירה איסמאעיל (40) מראמה

אבראהים נאבילסי (30) מאעבלין

מחמד חסנין (38) מאעבלין

מירפת אבו-ג'ליל (40) משפרעם

עלי דבדוב (35) ממכר

 

הנתונים מתפרסמים על רקע רמת אלימות קשה ביישובים ערביים במקומות שונים בארץ, כולל קרבות רחוב של ממש בכפר מנדא, בהשתתפות מאות בני אדם, נוכח הבחירות לראשות המועצה. האירועים כללו יידוי אבנים, ירי זיקוקים בכינון ישיר והצתת רכוש. במקביל התנהלו חילופי ירי בין שתי משפחות יריבות ברהט, המסוכסכות על אדמות. גם כוחות משטרה שהוזנקו לעיר לא הצליחו להפסיק את הירי.

 

לפי נתוני "אמאן", המרכז הערבי לחברה בטוחה, משנת 2000 נרצחו במגזר הערבי 1,124 בני אדם ועוד 3,360 נפצעו באירועים פליליים. עאסי מכפר ברא כבר חווה את נחת זרועם של מבצעי הירי חסר הפרופורציות. ברקע הכאוס הפנימי הזהיר ראש מועצת כפר ברא, מחמוד עאסי, כי "היום רואים ערבים יורים בערבים, אבל אל תהיו מופתעים אם ערבים יתחילו לירות ביישובים יהודיים". הוא עצמו היה קורבן לאלימות, אחרי שאחד התושבים בכפר ברא לא היה מרוצה מהשירות שקיבל, וירה לעבר ביתו. במקביל ספג ראש המועצה איומים לפגיעה בבני משפחתו. "רוב ראשי הרשויות ואישי הציבור הערבים מרגישים מאוימים, ואין לנו כלים להתמודד עם הבעיה. מי שצריך לשמור על הסדר זה שלטון החוק והמשטרה".

 

עאסי, שמזהיר כאמור מגלישת האלימות הקשה ליישובים יהודיים, ציין בהקשר זה כי "אם יתחיל ירי כזה שאף אחד לא יבוא בטענות ויגיד שזה לאומני. אנחנו כראשי מועצות אומרים שצריך לטפל בנגע הזה מהשורש. לאסוף אמצעי לחימה, לפענח את מקרי הרצח ולהעניש בחומרה את הרוצחים, כדי שיבינו שלא משתלם להפוך למודל חיקוי".

 

הוא הפציר במשטרה ובמשרד המשפטים: "לפעמים המשטרה עוצרת אבל יש כאלה שמנצלים את הדלתות המסתובבות. אנחנו רואים את אותו עבריין יוצא מהכלא, חוזר למחרת לעולם הפשע, מראה לסביבה שזה לא נורא, שיש אפשרות לפושע להיות משוחרר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד האלימות במגזר הערבי
מומלצים