יום הזיכרון ויום העצמאות: מה זכויות העובדים?
מי רשאי להיעדר מהעבודה ביום הזיכרון? האם ניתן לחייב עובד לעבוד ביום העצמאות ולאיזה תגמול זכאי מי שעובד באותו היום? שאלות ותשובות
יום הזיכרון ויום העצמאות שיצויינו השבוע, מעלים שאלות שונות בקשר לזכויות וחובות העובדים. בסיוע עו"ד קליה קליין, שותפה בכירה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין פרל כהן צדק לצר ברץ, בחנו מה אומר החוק על מספר שאלות מהותיות.
אך כצעד ראשון - חשוב לברר אם במקום העבודה שלכם חלים הסכמים קיבוציים, צווי הרחבה, הסכמים אישיים או נהגים מחייבים הקובעים תנאים עדיפים. במידה שכן - הם אלו שיחולו. עוד חשוב לציין כי הפרטים הבאים מהווים מידע כללי בלבד ולא ייעוץ משפטי מחייב.
יום הזיכרון
מה אורכו של יום העבודה ביום הזיכרון?
קליין מציינת כי יום הזיכרון הינו למעשה ערב יום העצמאות, המוכר כחג לאומי בישראל, ולכן חלים עליו הדינים החלים על ערב חג. לפיכך, אורכו של יום העבודה מתקצר אך השכר משולם בעבור יום עבודה רגיל. כך, במקומות עבודה בהם עובדים חמישה ימים בשבוע (9 שעות יומיות), הוא יעמוד על 8 שעות בלבד, ובמקומות עבודה של שישה ימים בשבוע (8 שעות יומיות), הוא יעמוד על 7 שעות.
האם עובד זכאי לתוספת שכר בגין עבודה ביום הזיכרון?
קליין משיבה בשלילה - העובד יהא זכאי לשכרו הרגיל.
מי רשאי להיעדר מהעבודה ביום הזיכרון?
קליין: "חוק יום הזיכרון קובע שעובד רשאי להיעדר בשכר מעבודתו ביום הזיכרון, רק במידה שהוא קרוב משפחה מדרגה ראשונה לחלל מערכות ישראל או לנפגע פעולות איבה. החוק מגדיר "קרוב משפחה" כהורים, הורי הורים, בני זוג, ילדים, אחים ואחיות. עם זאת, בשנת 2010 תוקן חוק חופשה שנתית, כך שהוא מאפשר לעובד להיעדר ביום הזיכרון כ"יום בחירה", שיירד ממכסת ימי החופשה השנתית - אך עליו להודיע זאת למעביד לפחות 30 ימים מראש".
יום העצמאות
האם עובד זכאי לשכר במידה שלא עבד ביום העצמאות?
קליין משיבה כי בהתאם לצו הרחבה להסכם מסגרת, הקובע את הזכאות לדמי חגים, עובד מכל דת שהיא זכאי ביום העצמאות לדמי חגים, כלומר לתשלום בגינו על אף שלא עבד בו בפועל. עם זאת יש להבחין בין עובד במשכורת חודשית (גלובלית) לבין עובד בשכר שעתי/יומי:
- עובד המשתכר שכר חודשי - יקבל את שכרו הרגיל.
- עובד המשתכר שכר יומי/שעתי - יקבל את שכרו הרגיל בגין יום העצמאות, בכפוף לקיומם של שלושה תנאים מצטברים: (1) העובד מועסק במקום העבודה שלושה חודשים לפחות; (2) העובד עבד יום לפני ויום אחרי החג; (3) העובד אמור היה לעבוד ביום החג.
האם ניתן לחייב עובד לעבוד ביום העצמאות?
קליין: "יום העצמאות הוא יום חג לאומי לבני כל הדתות, אך הגבלת ההעסקה בו חמורה פחות. בהתאם לחוק, ראש הממשלה רשאי לקבוע מקומות עבודה שיש לקיימם גם ביום העצמאות. במידה שמקום העבודה אינו נמנה על מקומות אלה, המעסיק לא יוכל לכפות על העובד לעבוד ביום העצמאות".
מהן שעות עבודה שיחשבו כעבודה ביום העצמאות?
בסוגיה זו התשובה אינה חד משמעית, שכן קליין מציינת כי קיימות שלוש שיטות פרשנות:
1. לפי חוק יום העצמאות, התש"ט-1949, יום העצמאות הוא חג מדינה ולכן הוא יום שבתון, אך החוק אינו מגדיר את שעות יום העצמאות.
2. שיטת פרשנות אחת טוענת, כי עבודה ביום העצמאות תיחשב עבודה בטווח השעות שבין חצות הלילה לחצות היום שלמחרת, זאת מכיוון שלא מדובר בחג דתי ובהתאם לחוק הפרשנות, התשמ"א-1981.
3. שיטת פרשנות נוספת קובעת כי תחילת יום העצמאות הינה מיד בצאת יום הזיכרון - כלומר מסיום הטקס בהר הרצל בסביבות השעה 20:00, וסיומו 24 שעות לאחר מכן.
קליין ממליצה לקבוע את גדרות יום העצמאות בהתאם לשיטת הפרשנות השנייה, המתיישבת עם הקבוע לעניין חגים אחרים - אך מבהירה כי בתי הדין לעבודה טרם פסקו בעניין זה ובשל כך אין תשובה וודאית בנושא.
לאיזה תגמול זכאי עובד שעבד ביום העצמאות?
גם בשאלה זו אין תשובה חד משמעית. ראשית, על מנת לקבוע אם יש לכם זכאות לגמול בגין עבודה ביום העצמאות - עליכם לבדוק תחילה האם צו ההרחבה חל עליו בהתאם לתנאים שצויינו קודם לכן. אם צו ההרחבה חל עליכם, יש 3 גישות לתשלום עבור עבודה ביום העצמאות:
1. גמול של 250% - לפי גישה זו יום העצמאות הוא יום חג מכוח חוק יום העצמאות ומכוח צו ההרחבה ולכן יש להחיל עליו כמו שאר מועדי ישראל, את הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה. כלומר, העובד זכאי לתמורה בגובה 150% משכרו עבור עבודה ביום העצמאות, ובנוסף יש לשלם לו את מה שהיה מקבל לו לא היה עובד ביום הזה - כלומר 100% משכרו, ובסך הכל 250%.
2. גמול של 200% - יום העצמאות אינו נחשב לאחד ממועדי ישראל לפי סעיף 18 (א) לפקודת סדרי השלטון והמשפט - ולכן יש לשלם עבור עבודה ביום זה את השכר הרגיל של העובד - 100%, ובנוסף את התמורה אותה היה מקבל על יום עבודה רגיל, כלומר בסך הכל 200%.
3. גמול של 150% - גישה זו מתבססת על הפסיקה במקרה של בנימין בנימין נ' עמותת זבחי צדק - שקבעה לעובד פיצוי בסך 50% משכרו עבור עבודה ביום העצמאות. כלומר העובד קיבל את שכרו הרגיל כאשר עבד ביום העצמאות ובמסגרת פסק הדין קיבל 50% נוספים, ובסך הכל 150%. עם זאת קליין מדגישה כי פסק דין זה אינו מנמק את גובה התמורה עבור יום העצמאות וכי הוא ניתן בבית הדין האזורי לעבודה ולכן לא מהווה הלכה מחייבת.
אז מה הגמול שתקבלו עבור עבודה ביום העצמאות? עד שתתקבל פסיקה ברורה ומחייבת בנושא - קליין ממליצה לפעול בהתאם לגישה השנייה ולשלם לעובד עבור עבודה ביום העצמאות סך כולל של 200% משכרו.