שתף קטע נבחר

 

אחרי 66 שנה: שלושה מושבים בדרום חוברו לביוב

מאז הקמת היישובים זרם הביוב לבורות ספיגה - דבר שגרם לנזקים סביבתיים. רק לאחרונה, בהשקעה של 32 מיליון שקלים, מחוברים המושבים שבמועצה האזורית מרחבים למערכת הביוב

ביוב. בסך הכל מערכת ביוב. עבור רובנו זה ברור מאליו, שהמים בבית זורמים בשלווה אל מערכת ביוב תקינה ומשם לטיפול במתקנים לטיהור שפכים. אבל עבור תושבי המושבים שבנגב המערבי, פטיש, פדויים ותפרח שבמועצה האזורית מרחבים, זה ממש לא ברור מאליו. רק עכשיו, 66 שנים לאחר שהוקמו שלושת המושבים, החלו בימים האחרונים עבודות תשתית להקמת מערכת ביוב נורמלית ומודרנית. עד היום הביוב במושבים הללו זרם לבורות ספיגה דרך צינורות מעל הקרקע - תשתיות שלא נגעו בהן מאז שנותיה הראשונות של המדינה.

 

 

אלו לא יישובים במדינת עולם שלישית, אלא מושבים בנגב, בלב הנגב, לא רחוק מבאר-שבע, בעולם מודרני, ובכל זאת עשרות שנים מי הביוב של התושבים במושבים הוותיקים זרם לבורות ספיגה מזהמים. מה שקורה בימים האחרונים בשלושת היישובים הללו זה לא פחות ממהפכה היסטורית, או יותר נכון תיקון עוול היסטורי. טרקטורים ומשאיות עמוסים בצנרת עובדים במלוא המרץ בפתח בתיהם של התושבים ועסוקים בהקמת מערכת ביוב שתחבר את המושבים, בשעה טובה, אל המתקנים לטיהור שפכים. אם חשבנו שמדינת ישראל מתקדמת בתחום הטכנולוגי והסייבר כפי שנוהגים לספר, אז מסתבר שדברים הפשוטים והבסיסיים, אנחנו עדיין לא ממש מושלמים.

 

במשך שנים התושבים התלוננו על כך שהם זקוקים למערכת ביוב נורמלית כמו אזרחים מן השורה, אלא שקולם לא נשמע או לא נמצאו תקציבים. לאחרונה החליטה המועצה האזורית מרחבים לחולל מהפכה בשלושת המושבים הוותיקים ולטפל "בעומק" הבעיה. בימים האחרונים החלה סלילת הביוב ממש מבתי התושבים ועד למתקני הטיהור בסביבה.

 

"עדיין קיימים לא מעט יישובים יהודים בארץ שבהם יש בורות ספיגה ואין מערכת ביוב מוסדרת", מספר שי חג'ג', ראש המועצה האזורית מרחבים, "עד עכשיו ביישובים תפרח, פטיש ופדויים לא הייתה מערכת ביוב מוסדרת. היו בורות ספיגה שגורמים לזיהום מי תהום ופגיעה חמורה בטבע. למשל באזור מושב תפרח הביוב זרם לחורשת אקליפטוס שיצרה ביצה וגרמה לריחות חריפים, לזבובים ויתושים בכל האזור. נלחמנו להשגת תקציב לפיתוח תשתיות הביוב ושמירה על איכות הסביבה ביישובים. את מערכות הביוב לא רואים, אבל חייבים לשפר גם אותה ולתת מענה ראוי. התקנות החדשות של המשרד לאיכות הסביבה אוסרות על הקמת בורות ספיגה בבנייה חדשה".

 

לטובת העניין הושקעו במושב תפרח 15 מיליון שקלים, במושב פטיש 10 מיליון שקלים ובמושב פדויים 7 מיליון שקלים.

 

במשרד להגנת הסביבה הסבירו מהי מידת הנזק כאשר מפנים מי ביוב לבורות ספיגה. "שפכים המסולקים לבורות ספיגה ביתיים עשויים לגרום למפגעים סביבתיים רבים. בורות ספיגה גורמים לזיהום חמור של תת -הקרקע ומי התהום. לאחר מספר שנים של פעולה נוטה בור הספיגה להיסתם ויש צורך בריקונו", אמרו במשרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים