ב-2015 אושרו 25 אלף דירות בהליך מזורז
מינהל התכנון פרסם דו"ח שנתי המסכם את פעילות הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור, שנועדה לאשר תוכניות בנייה בהליך מזורז. על פי הדו"ח, בשנה החולפת הכריזה הממשלה על 53 מתחמים מועדפים בכל הארץ, הכוללים 172 אלף דירות, כשליש ביישובי המגזר הערבי. הירוקים מותחים ביקורת: "4 תוכניות בשנתיים עבודה? זה מגוחך. הוועדה הזאת מיותרת"
בשנת 2015 אושרו באופן סופי 4 תוכניות בנייה להקמת 25 אלף יחידות דיור בהליך מזורז - המהוות כרבע מכלל יחידות הדיור שאושרו באותה השנה. כך עולה מדו"ח סיכום שפרסם היום (א') מנהל התכנון במשרד האוצר לגבי פעילות הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל).
כתבות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
גידול של 16% במספר הדירות שנמכרו
תחנות רכבת הופכות לקניונים ומתחמי מגורים
מחיר למשתכן: דירות חדשות ב-620 אלף שקל
על פי הנתונים, בשנה החולפת אושרו להתנגדויות הציבור 8 תוכניות לבניית 32 אלף דירות ועד היום הכריזה הממשלה על 53 מתחמים מועדפים לדיור בפריסה ארצית, הכוללים יחד כ-172 אלף יחידות דיור. מדובר ב-37 מתחמים ביישובים עירוניים (מעל 20 אלף תושבים) וב-16 מתחמים ביישובים קטנים (מתחת ל-20 אלף תושבים).
במחוז דרום הוכרזו 10 מתחמים מועדפים לדיור לבנייה מזורזת של 56 אלף דירות; במחוז חיפה הוכרזו 5 מתחמים לבנייה מזורזת של 26 אלף דירות; במחוז ירושלים הוכרזו 4 מתחמים לבנייה של 8,000 דירות; במחוז מרכז הוכרזו 10 מתחמים לבניית 28 אלף דירות; במחוז צפון הוכרזו 16 מתחמים לבנייה מזורזת של 29 אלף דירות; ובמחוז תל-אביב הוכרזו 8 מתחמים לבניית 25 אלף דירות.
כשליש מהתחמים שהוכרזו בותמ"ל נמצאים ביישובי המגזר הערבי (16 מתחמים לבניית כ-32 אלף דירות). במסגרת בניית כלל הדירות ברחבי הארץ, 20% מהן אמורות להיות קטנות ומיועדות לזוגות צעירים ו-30% מיועדות להשכרה (מתוכן 15% להשכרה לטווח ארוך ו-15% להשכרה במחיר מפוקח). משך אישור תוכניות בותמ"ל עומד על כשנה ו-3 חודשים בממוצע.
אחת התוכניות שאושרה בהליך מזורז להפקדה להתנגדויות הציבור היא תוכנית אפולוניה בהרצליה, הכוללת הקמת כ-3,000 יחידות דיור במערב העיר על שטח מפעל תעש לשעבר. יצוין כי רק בשבוע שעבר הגישה עמותת אדם טבע ודין יחד עם 6 תושבי הרצליה עתירה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, לביטול הפקדתה של התוכנית.
תוכנית נוספת שאושרה באחרונה מתייחסת לשני מתחמים במחנה צריפין המפונה בימים אלה לטובת הקמת יחידות דיור. התוכניות מצויות מצפון לבאר יעקב ואמורות להצטרף לשטחיה, ולכלול בסך הכל כ-7,000 יחידות דיור חדשות. עוד תוכנית שקיבלה אישור על ידי הותמ"ל מצויה בדרום היישוב קצרין שבצפון הארץ, וכוללת הקמה של כ-3,200 יחידות דיור בשני רובעי מגורים המתפרשים על פני שטח של כ-1,700 דונם.
הירוקים מותחים ביקורת: "4 תוכניות בשנתיים עבודה? זה מגוחך"
בעקבות הפרסום התייחסו בחברה להגנת הטבע לנתונים ומתחו ביקורת על התנהלות הותמ"ל. "זה מגוחך שהוועדה שאמורה לפתור את משבר הדיור, לקצר הליכים ולספק מלאי מהיר של יחידות דיור, הצליחה בשנתיים של עבודה לאשר בפועל 4 תוכניות בלבד", נמסר.
לדברי החברה, "מדובר, ללא ספק, בהישג מפוקפק ביותר, במיוחד שגם בתוכניות שכבר מאושרות - ישנם בדרך כלל חסמים שונים המונעים את הקמתם, כמו קרקעות מזוהמות, מחנות צבאיים והליכים משפטיים, כך שגם הם לא ייצאו לפועל בקרוב, אם בכלל".
עוד הוסיפו בחברה להגנת הטבע כי "מינהל התכנון מתהדר, כמו תמיד, במלאי תכנוני על הנייר, אבל הציבור בישראל ימשיך לסבול גם ממצוקת הדיור וגם מהליכי תכנון 'מהירים', כביכול, אשר גם אם יתממשו, יובילו להקמת פרויקטים בעייתיים מהם יסבלו, בראש ובראשונה, התושבים עצמם".
"לאור נתונים אלה, ולנוכח אמירתו של ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי, כי ישנו מלאי תכנוני לפחות לעשור הקרוב, אנחנו סבורים כי אין מנוס מפיזור הוועדה המיותרת הזאת, ועדה שכולה בלוף אחד גדול, שבחסותו נעשים צעדים ופעולות שכל אחד מאיתנו ישלם עליהם ביוקר במשך שנים רבות", מסכמים בחברה להגנת הטבע.