שתף קטע נבחר
צילום: Gettyimages

הטבות בדיור לנכי צה"ל ולמשפחות שכולות

נפגעי פעולות האיבה, נכי צה"ל, אלמנות ויתומי צה"ל זכאים להטבות בתחום הדיור, ביניהן הנחות במיסוי ובארנונה, סיוע בשכר דירה ואף מענקים לקניית דירה או שיפוץ בית. באילו סכומים מדובר ומהם תנאי הזכאות?

כמו בכל שנה, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה גורם לנו לעצור ולהרכין ראש לזכר אלו אשר בזכותם אנו כאן - חללי מערכות ישראל - ולהוקיר את הפצועים ואת המשפחות השכולות. דווקא ביום זה חשוב להבין האם המשפחות השכולות, נכי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה מקבלים מהמדינה את המגיע להם.

 

אחת השאלות המתעוררות סוגיה זו, ובעקבותיה גם התקבלו פניות בדואר האדום של ynet, היא האם אלמנות ויותמי צה"ל ונכי צה"ל זוכים להטבות ולהנחות באחד התחומים החשובים והיקרים ביותר בארץ - תחום הדיור. על מנת לעשות לזכאים את הסדר הראוי בכל ההטבות והזכאויות המגיעות לכם בתחום הדיור, ריכזנו את הנושאים העיקריים.

 

הנחה בתשלום מס רכישה

נכה, נפגע פעולת איבה או בן משפחה של חייל שנספה במערכה, זכאי לקבל הטבה בשתי עסקאות מקרקעין אשר יעשה במהלך חייו. בעסקאות אלה הזכאי ישלם מס רכישה מופחת בשיעור של 0.5% ממחיר המקרקעין - ובלבד שרכש את המקרקעין לטובת מגוריו האישיים.

 

הטבה בתשלום ארנונה עירונית

הורים שכולים, אלמנות צה"ל, נכי צה"ל ושאירים זכאים להנחה של 66% בתשלום הארנונה העירונית לגבי 70 מ"ר משטח הנכס, במידה שמדובר במשפחה ובה עד 4 נפשות. אם מדובר במשפחה גדולה יותר, בת 5 נפשות ומעלה, 66% הנחה יוענקו בגין 90 מ"ר משטח הנכס.

 

בשביל שתוכלו לקבל את ההנחה הזו, יש להציג בפני העירייה שבה ממוקם הנכס את אישור משרד הביטחון, ולפיו הזכאי נמנה על אחת מקבוצת הזכאות הנ"ל.

 

הנחה, פטור והחזר תשלומים למינהל מקרקעי ישראל

נכה צה"ל, שדרגת נכותו עולה על 50%, זכאי לפטור מתשלום דמי הסכמה למינהל מקרקעי ישראל, בגין העברת המקרקעין המוחזקים בידו בחכירה.

 

בנוסף, נכה שדרגת נכותו היא 100% זכאי, בתנאים הקבועים, להחזר תשלום דמי חכירה (התשלום שמשלם החוכר למינהל מדי שנה בשנה עבור שימוש במקרקעין בהתאם למטרת ההקצאה), ואף להחזר מלא של דמי ההיוון (תשלום חד-פעמי מראש של דמי החכירה השנתיים העתידיים, עד לתום תקופת החכירה), במידה שאכן כבר שילם אותם.

 

סיוע בדיור לאלמנות ויתומי צה"ל

אלמנות ויתומי צה"ל זכאים לסיוע חד פעמי ברכישת דירה ראשונה/החלפת דירה ראשונה או החזר משכנתא וכן בסיוע בשיפוץ הדירה. כך, אלמנת צה"ל אשר לה עד שלושה יתומי צה"ל ואין לה ואף לא הייתה לה דירה בבעלותה, זכאית למענק של עד 177,500 שקל. זאת, בנוסף להלוואה של עד 226,500 שקל, אשר ניתנת בתנאים מועדפים.

 

לחילופין, יכולה אלמנת צה"ל להסתייע בהלוואה של עד 113,250 שקל לטובת החלפת דירתה, או במענק של עד 22,300 שקל לשיפוץ דירתה (ללא צורך בהחזר מענק זה כמובן), אם לא קיבלה בעבר מענק לאחת ממטרות הדיור הנוספות. עוד זכאית אלמנת צה"ל לקבל סיוע בשכר דירתה, במידה שהיא עומדת בתנאים אשר נקבעו לכך.

 

יתום שטרם הגיע לגיל 30, שרכש דירה או בונה בית או יחידת דיור על בית קיים, למטרת מגוריו בטרם נישא זכאי למענק של 89,844 שקל.

 

נכי צה"ל מחוסרי דיור, הרוכשים דירה ראשונה בקומה נמוכה, זכאים למענק של בין 25,700 שקל ועד ל-94,500 שקל בגין רכישת דירה זו. נכי צה"ל שמחליפים את דירתם ועוברים מדירה הממוקמת בקומה גבוהה לדירת אחרת הממוקמת בקומה נמוכה, זכאים למענק של עד 51,400 שקל בגין החלפת הדירה.

 

למה לא לסייע גם במחיר למשתכן?

עד עכשיו נגענו בנתונים היבשים. אבל האם באמת מדובר בסיוע רציני? איך יכול להיווצר מצב בו המדינה פועלת לטובת דיור לזוגות צעירים באמצעות תוכניות כמו מחיר מטרה או מחיר למשתכן, אבל שוכחת את אלו שפעלו עבורה ועבורנו?

 

לדעתי האישית, יש להחיל כל תוכנית חדשה בתחומי הנדל"ן והמיסוי באופן אוטומטי על כלל נפגעי פעולות האיבה, נכי, אלמנות ויתומי צה"ל. כך באמת, תוכל המדינה לתת, ולו מעט, לאלו אשר נתנו לה כל כך הרבה.

 

הכותב הוא עו"ד מומחה בתחום הנדל"ן ומפתח שיטת הנתיב לרכישת דירה ובית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
עו"ד בועז אופק
מומלצים