בעקבות ביונסה: תמונת צוערות שחורות מעוררת סערה
16 צוערות שחורות באקדמיה הצבאית "ווסט פוינט" שחזרו צילום ישן עבור תמונת המחזור שלהן, אך הוסיפו לה אגרופים קמוצים - כמו בהופעת הזמרת בסופרבול - וכעת הן נאשמות בהזדהות עם מחאת השחורים בארה"ב
16 צוערות שחורות שמסיימות את הכשרתן באקדמיה הצבאית היוקרתית "ווסט פוינט" שבמדינת ניו יורק הסתבכו בצרות בעקבות צילום לתמונת מחזור הסיום שלהן.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet
16 הבנות ניצבו לפני אחד הצריפים העתיקים במכללה והן לבושות מדים מלאים ושיחזרו צילום ישן - מסורת עתיקת יומין ב"ווסט פוינט". אך להבדיל מהצילום הישן, הן הוסיפו אגרוף קמוץ לצילום החדש - מחווה שבאופן היסטורי מקושרת למאבק השחורים בארצות הברית למען שוויון זכויות בשנות ה-60. התמונה שצילמו הצוערות פורסמה ברשתות החברתיות והובילה לתגובות קשות של גולשים שמרניים, שטענו כי הצוערות צעירות מזדהות עם תנועת מחאת השחורים המודרנית "חיי שחורים חשובים" (Black Lives Matter), וגורמות לפילוג גזעי במוסד הצבאי שדוגל בהתבוללות ואוסר על הבעת דעות פוליטיות.
ראשי "ווסט פוינט" פתח בסוף החודש שעבר בחקירה כדי לקבוע אם הצוערות הפרו את כללי האקדמיה הצבאית. כמו כל דבר שקשור בפילוג גזעי בארה”ב, הנושא כולו גורם כמובן לדיון ציבורי חריף.
70% מהצוערים באקדמיה - לבנים
"ווסט פוינט", אקדמיה שנחשבת למשאת נפשם של כל מי שחולמים על קריירת קצונה בצבא ארה”ב, מורכבת בעיקר מגברים ו-70 אחוזים מהתלמידים בה הם לבנים. 16 הצוערות שתועדו בתמונה מייצגות את כל הנשים השחורות, למעט אחת, במחזור שמסיים השנה שבו כאלף צוערים, אולם הצבא האמריקני משקיע מאמצים רבים כדי לטשטש הבדלי גזע ומין וליצור אווירה שבה "כולם ירוקים".
מקורבים לצוערות טוענים שלא הייתה כאן שום אמירה שנויה במחלוקת, ושהאגרוף הקמוץ, שאמנם נחשב פעם למחאה פוליטית בוטה וזכור בעיקר משני הספורטאים האמריקנים השחורים באולימפיאדת מכסיקו ב-1968 - טומי סמית' ו ג'ון קרלוס - הוא היום לא יותר מתנועת ניצחון וגאווה שגרתית בתרבות הפופולרית.
"הנשים לא הניפו אגרופים כדי להגיד 'אנחנו הפנתרים השחורים', הן הניפו אותן כדי להגיד 'אנחנו ביונסה'", אמרה ל"ניו יורק טיימס" מרי טובין, בוגרת "ווסט פוינט" שמשמשת מנטורית לחלק מהצוערות שתועדו בתמונה שעוררה את הסערה הציבורית הגדולה. "עבורן הסימן הזה הוא של אחדות, גאווה ואחוות נשים. הן בוגרות 'ווסט פוינט', הם עשו מה שמעטים במדינה הזו הצליחו לעשות", אמרה טובין והוסיפה כי הבנות "מדוכדכות" מהפרשה, ושהיא מתכוונת לנסות לשכנע את ראשי האקדמיה לא להעניש אותן.
במהלך הופעתה במחצית משחק הסופרבול בחודש פברואר, עלתה ביונסה לבמה במערכת לבוש של לוחמת ולצדה רקדניות לבושות שחורים עם ספק כובעי ברט ספק כובעי כומתה לראשן במחווה לתנועת הפנתרים השחורים בשנות ה-60 ולתנועת המחאה "חיי שחורים שווים". אחד הרגעים השנויים במחלוקת בהופעתה היה האגרופים הקמוצים מצדה ומצד הרקדניות שליוו אותה.
לפני יותר משנתיים קמה תנועת המחאה "חיי שחורים חשובים" בעקבות מותם במספרים יחסית גבוהים של אפרו-אמריקנים בידי שוטרים בארה"ב, בהם מייקל בראון ואריק גרנר. בראון, בן 18, נורה למוות ב-9 באוגוסט 2014 במהלך עימות עם שוטר לבן בפרגוסון. מותו הצית גל מחאה במדינת מיזורי שכלל גם הפגנות אלימות. השוטר שירה בו, דארן וילסון, הסביר כי פעל לפי ההוראות והתנצל על מות בראון. חבר מושבעים החליט שלא להעמידו לדין. בתקרית שאירעה ב-17 ביולי אותה שנה, הוחזק גרנר, בן 43, באחיזת חנק על ידי שוטר לבן. גרנר הופל לרצפה משום שנחשד מוכר סיגריות באופן לא חוקי ברחוב. מעצרו תועד בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות ובו נשמע גרנר אומר "אני לא יכול לנשום". חבר מושבעים החליט שגם השוטר פנטלאו לא יועמד לדין.