שתף קטע נבחר

 

הקשוחה, המגשר ומי "שיעניש על פגיעה בבלתי מעורב". שופטי פרשת החייל היורה

בראש ההרכב יושבת אל"מ מאיה הלר, שפסקה בעבר בחריפות במקרים מסוג זה. לצדה מג"ד הנח"ל לשעבר יוגב יפרח, שאמר "מי שיפגע בבלתי מעורב - יבוא על עונשו", ואיתם השופט הצבאי הדרוזי הראשון כרמל ווהאבי שזיכה חייל מאונס

 

נשיאת בית הדין מאיה הלר וסא"ל יוגב יפרח  (צילום: יריב כץ, אליעד לוי) (צילום: יריב כץ, אליעד לוי)
נשיאת בית הדין מאיה הלר וסא"ל יוגב יפרח (צילום: יריב כץ, אליעד לוי)
 

את השינוי באולם בית הדין הצבאי ביפו, הממוקם בבניין הערבי המרשים משנות ה-30 של המאה הקודמת, ניתן היה להרגיש כבר בתחילת הדיון אתמול (ב'), שפתח את משפטו לוחם חטיבת כפיר אלאור עזריה, המואשם בהריגת מחבל פלסטיני מנוטרל בחברון לפני כחודשיים. ראשת ההרכב שיכריע בפרשה, נשיאת בית הדין אלוף משנה מאיה הלר, הוכיחה במהירות את יעילותה. במקום שיהוי בהחלטות ביניים קטנות, כפי שנהגו שופטים בשלבי דיוני המעצרים בפרשה, היא שידרה משהו אחר לחלוטין.

 

היא הסתודדה ממקום מושבה עם שני השופטים האחרים - המג"ד לשעבר מהנח"ל סא"ל יוגב יפרח, והשופט הצבאי סא"ל כרמל וואהבי - וקיבלה החלטות שזירזו את הקצב. חוסר הסבלנות ניכר על פניה כאשר מי מהצדדים ניסה למרוח את הדיון.

 

בניגוד לשופטי המעצרים - שהפיחו תקווה באזריה ובנציגיו לאורך הדיונים עד כה, ואף שחררו את החייל לחופשת ליל הסדר - בהחלטה הראשונית והסמלית דחתה אל"מ מאיה הלר את בקשת אזריה לצאת לחופשה ביום העצמאות.

 

בעוד כשבועיים, לאחר שההגנה תקבל את מלוא חומרי החקירה, אזריה צפוי לומר לשופטת שהוא כופר בהאשמות נגדו – אמירה שתהווה יריית הפתיחה למשפט הצבאי הסוער ביותר בשנים האחרונות, שמשמעותי מהרבה מהמקרה עצמו אליו נקלע החייל מרמלה. לא מעט גבות הורמו כאשר ביחידת בתי הדין הצבאיים החליטו על מבנה ההרכב: בעוד שברוב המקרים נהוג למנות שופט צבאי כראש הרכב ולצדו שני שופטי צד שאינם משפטנים (קצינים מהשטח או מהמטה), הפעם, באופן חריג, הדומיננטיות תהיה של המשפטנים.

 

אלאור אזריה בפתיחת המשפט    (צילום: ליאור פז)

אלאור אזריה בפתיחת המשפט    (צילום: ליאור פז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אזריה בבית המשפט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזריה בבית המשפט(צילום: AFP)

לצד אל"מ הלר יושב בתיק השופט הדרוזי הראשון בצה"ל, סא"ל כרמל וואהבי. רק השופט השלישי ייצג את "השטח", והוא ככל הנראה לא נבחר במקרה: סא"ל יוגב יפרח, ששירת כמג"ד וסמח"ט בחטיבת הנח"ל.

 

משפטנים צבאיים ששוחחו עם ynet הסבירו שלא מדובר בבשורה עבור אזריה. "כנראה לא רצו שופט נוסף שאינו משפטן ויושפע מהלך הרוח הציבורי שילווה את המשפט", אמר אחד מהם. "ההחלטה נותנת יתרון מובנה למשפטנים בהרכב, כאלה שבאו ממערכת המשפט הצבאית. שני שופטי צד בהרכב בדרך כלל באים לאזן ולהביא את השטח לאור הפלורוסנטים של בית הדין, אבל פה זה לא קרה. בכל אופן, בניגוד להרכבים בבתי משפט אזרחיים, כשיש דעת רוב במשפט צבאי זהות השופטים נותרת אנונימית כדי לאפשר להם עצמאות מלאה בהחלטה".

 

המשפט הזה לא יימרח

ההצעה הפורמלית של הלר לצדדים להגיע לגישור צפויה להידחות על ידי התביעה. הרכב השופטים עדיין לא הסתכל על חומר הראיות ולא שמע את העדים, כך שהצעה זו, לרוב טכנית, מושמעת כמעט בכל תחילת משפט מורכב ורגיש, בשביל הסיכוי הקטן שייחסך זמן שיפוטי רב.

 

"הלר יסודית מאוד, תביעתית, כזו שנוטה ברוב המקרים לצד התביעה, ככזו שבאה מהתביעה ולא מהסנגוריה", אומר משפטן צבאי ששימש כצד בתיקים רבים של הלר. "היא שואלת שאלות רבות. היא לא מהשופטים שעומדים בצד ונותנים לצדדים לנהל את התיק. היא נחשבת יעילה והמשפט לא יימרח אצלה. מבחינת ענישה, היא נחשבת לממוצעת, כזו שלא תחרוג מהמקובל".

 

עמיתה להרכב, סא"ל וואהבי, יכול להיות זה שיסמן לצדדים את דרך המלך לעסקת טיעון מהירה. הוא נחשב למגשר המרכזי בבית הדין הצבאי ביפו, וככזה, על פי הגורם, "יש בו משהו שיכול לגרום לשני הצדדים להתקרב זה לזה. כרמל הגון ומאוזן, יודע לשמור על פני פוקר, לא לחשוף בפני הצדדים את כוונותיו. מאידך, הלר קשוחה ויודעת להעיר הערות". משפטן אחר מגדיר אותה "ישירה מדי, לעיתים קצרת רוח, אבל עם ידע משפטי רב".

  

תיעוד: החייל יורה במחבל ששוכב פצוע    (צילום: עימאד אבו שמסייה. מתנדב בצלם בחברון)

תיעוד: החייל יורה במחבל ששוכב פצוע    (צילום: עימאד אבו שמסייה. מתנדב בצלם בחברון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עו"ד עידן דביר, שעמד כסנגור מול השופטת הלר בתיקים רבים, מתאר אותה כ"אחת המנוסות ביותר מבחינת הוותק והתיקים שבהם היא התעסקה. היא יודעת להבחין בין עיקר לטפל, ובמקרים שבהם יש ספק היא דווקא תחפש להרחיבו כדי לבסס עליו זיכוי, ולא תהפוך כל גחמה של התביעה לאשמה".

 

בנוגע לרמת הענישה, עו"ד דביר ומשפטנים נוספים - בהם כאלה ששירתו כתובעים צבאיים - מציינים כי הלר שמרנית: "היא לא נוהגת לסטות, אלא להיצמד למקובל בגזרי דין בבית הדין לערעורים. להגנה היא לא תבשר רבות בעניין העונש אם החייל יורשע. לכן כשמדובר בהלר, הקרב יהיה על הכרעת הדין ולא על הגזר".

 

אל"מ הלר מוכרת יחסית, והייתה זאת שהתירה לפרסום לפני כחודשיים את זהותו של תא"ל אופק בוכריס, החשוד באונס חיילת ששירתה תחתיו. מנגד, סא"ל וואהבי מוכר פחות. מבחינת ניסיון בתיקים, הוא לא היסס לפני שש שנים לזכות חייל שהואשם בתיק רגיש של אונס. בכמה תיקים נוספים שבהם חיילים הואשמו בפלילים הוא זכור ככזה שבחן כל אבן בתיק עד שזיכה.

 

אל"מ הלר והסרטון באינטרנט

השופטים הצבאיים נחשבים לרוב שמרניים יותר ממקביליהם בבתי המשפט האזרחיים. לרוב נוטים שופטים צבאיים להיעתר לבקשות התביעה הצבאית המייצגת את הצבא, לעיתים על חשבון אינטרסים אזרחיים ציבוריים מובהקים.

 

אף שהתביעה וההגנה השמיעו בחודש האחרון קולות רמים של הליכה למשפט עד הסוף, לא מן הנמנע שבקרוב יחלו גישושים לעסקת טיעון. אחת האפשרויות שיעלו על הפרק היא הפחתה של חומרת העבירה, מסעיף הריגה לסעיפים "רכים" יותר כמו שימוש בלתי חוקי בנשק, חריגה מסמכות עד כדי סיכון חיי האדם או גרימת מוות ברשלנות.

 

אבל גם עסקת טיעון לא תהיה ערובה לסוף חיובי של הפרשה מבחינת אזריה. לפני שנתיים התערבה השופטת הלר, באופן חריג, במקרה שבו התביעה הצבאית סגרה עסקת טיעון עם צוות ההגנה של קצין זוטר מפיקוד העורף, שלגביו סיכמו הצדדים שירצה 50 ימי עבודות צבאיות לאחר שתועד יורה באופן בלתי חוקי בנשקו לכיוונם הכללי של שני מפגינים פלסטינים בכפר נבי סלאח ליד רמאללה (הם לא נפגעו מהירי). הלר פסקה כי העונש לא היה מספיק, ושלחה את הקצין לחודש וחצי בכלא הצבאי.


 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

כמה אמירות מצידה של אל"מ הלר מאותה הכרעת דין יכולות לקבל משמעות גם בפרשה הנוכחית: "התרשמות בית הדין מהמתועד בסרטון הינה כי הנאשם לא היה במצב של סכנת חיים ממשית או מיידית. מעבר לפגיעה בפקודות הצבא ובמשמעת הצבאית, הנזק שנגרם, הלכה למעשה, ממעשיו של הנאשם, נעוץ בעיקר בפגיעה התדמיתית של צה"ל ומדינת ישראל, שעה שהסרטון שבו תועדו מעשי הנאשם עלה לרשת האינטרנט".

 

השופטת הלר ציינה אז כי רמת הענישה במקרים שבהם נאשמים בשימוש בלתי חוקי בנשק נקבעת בהתאם למידת הסכנה שגלומה בשימוש. במקרה של אזריה, הסכנה בשימוש הבלתי חוקי בנשק, אם יורשע בעבירה זו בעסקת טיעון, היא ממשית וקטלנית, והובילה למות אדם מנוטרל. הלר הוסיפה בהכרעתה: "ככלל רואים בתי הדין הצבאיים את השימוש הבלתי חוקי בנשק כמעשה שיש להוקיעו, לגנותו ולהרתיע מפניו בקול צלול וברור".

 

השופט שמדבר מהשטח

השופט השלישי, שאינו מנוסה כמו הלר או וואהבי בעניינים משפטיים, יוסיף את נופך השטח לתיק. סא"ל יפרח יתקשה להתעלם מהלך הרוח הפנים-צבאי, מהמ"פ והמג"ד של אזריה בגדוד שמשון, ועד לאלוף פיקוד המרכז והרמטכ"ל, שגרסו על בסיס ממצאי התחקירים המבצעיים כי אזריה סרח ופעל בניגוד לפקודות, לחוק, ובעיקר בניגוד לערכי צה"ל.

 

המג"ד שלו, סא"ל דוד שפירא, ציין אף כי אינו מאמין לגרסת הפקוד שלו כי חשש מהימצאות מטען חבלה על גוף המחבל.

 

פקודיו של יפרח מתארים אותו כ"קצין ערכי, שהגיע מחטיבה שערכים בלחימה הם נר לרגליי הלוחמים, מהחייל הפשוט ועד המח"ט. לא בכדי חטיבת הנח"ל נחשבת לחטיבה עם כמעט אפס אירועי חיכוך עם האוכלוסייה הפלסטינית בלחימה לאורך השנים. מפקדים כמו יוגב מחנכים זאת את החיילים עוד מהטירונות, ככלי בהכשרת הלוחם".

 

לפני חמש שנים, בראיון ל-ynet, אמר סא"ל יפרח במהלך אימון של החטיבה הירוקה שדימה כיבוש יעדי חמאס ברצועה: "אנחנו חושבים אלף פעם לפני שאנחנו מפוצצים מבנה או מסתערים באש חיה. זה מאתגר את הלוחם הפשוט, שצריך להכניס את זה לראש. זו קפיצת מדרגה לחפש רק את המחבל בזירה מלוכלכת. זה לא פוגע במפקדים, רק מחזק אותם. אם מפקד או חייל אצלי יפגע בבלתי מעורב הוא יבוא על עונשו. חד משמעית. זה מנוגד לערכי החטיבה".

פורסם לראשונה 09/05/2016 23:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ, אליעד לוי
נשיאת בית הדין מאיה הלר וסא"ל יוגב יפרח
צילום: יריב כץ, אליעד לוי
מומלצים