68 שנות בריאות: ההישגים שאפשר להתגאות בהם
אחרי שבמשך שנים אנחנו מבקרים את מערכת הבריאות ואת תחלואיה, החלטנו לעצור ולתת במה גם לדברים הטובים, ויש כאלה לא מעט. ליקטנו עבורכם את 20 הסיבות שיעוררו בכם גאווה ותקווה - לעתיד טוב יותר, וזוהי בהחלט רשימה חלקית
חולים במסדרונות, שעות מטורפות של רופאים מתמחים, תורים ממושכים לרופא וסל בריאות דל. כן, התרגלנו לבכות על מר גורלה של מערכת הבריאות שלעתים נראה שקורסת כאן.
אבל מבט חטוף על הנעשה במדינות מערביות על הכדור מגלה שמצבנו לא רע בכלל. תוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם, שיעור תמותת התינוקות מהנמוכות, המיכשור הרפואי הוא בין המתקדמים בעולם וכך גם השירות המקצועי של אנשי הצוות הרפואי.
זו הייתה ההתחלה:
מסע בזמן: כך נראו בתי החולים בשנותיה הראשונות של המדינה
אכן, הדרך עוד ארוכה עד שיעלמו החולים הקשישים המעורטלים במסדרונות המחלקות הפנימיות, עד שיכנסו כל התרופות מצילות החיים לסל התרופות הדל, ועד שנוכל לקבוע תור לנוירולוג או רופא עור מהיום להיום. אבל בשישים ושמונה שנות המדינה, הגיעה מערכת הרפואה הישראלית להישגים גבוהים שמעוררים קנאה במדינות רבות.
אז הנה כמה נתונים שיצליחו להעניק קצת גאווה ישראלית מאחורי הסטטוסקופ:
1. תוחלת החיים
תוחלת החיים של הישראלים היא מהגבוהות בעולם: על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עומדת תוחלת החיים הממוצעת של הגבר הישראלי עומדת על 80.2 שנים בדומה ושוויץ, קנדה, שוודיה ואוסטרליה, אבל הרבה מעל בלגיה, ארצות הברית, פינלנד, צרפת, אירלנד הונגריה ויוון.
תוחלת החיים הממוצעת של הנשים בישראל עומדת על 84 שנים, בדומה לקנדה, נורבגיה, ניו זילנד ואוסטריה, ומעל ארה"ב, דנמרק, הולנד, הונגריה, יוון ומדינות רבות אחרות.
2. תמותת אמהות ותינוקות בלידה
מדד תמותת התינוקות Maternal mortality Ratio אותו ערך ארגון הבריאות העולמי, מחושב על פי מדד של מספר תמותת האמהות בלידה, לכל 100 אלף לידות שהסתיימו ביילוד חי.
מדד זה מגלה כי גם כאן, שיעור תמותת התינוקות הוא מהנמוכים בעולם: 8 נשים בממוצע מתות על כל 100 אלף לידות חיות, מספר קטן ממקרי התמותה של יולדות באוסטריה, דנמרק, צרפת, גרמניה, יפן, נורבגיה, ארצות הברית, ארגנטינה.
תמותת האמהות הנמוכה בישראל היא בזכות מכשור מתקדם בחדר הלידה, סניטציה יסודית של המכשור וחדר הלידה, מהלך ההריון, ומקצועיותם של הגינקולוגים והמיילדות בישראל.
3. שיעור התאבדויות נמוך
העולם עומד בפני מכת התאבדויות: מאות אלפי אנשים ברחבי העולם שמים קץ לחייהם מדי שנה, או במספרים מדוייקים - בכל 40 שניות מתאבד אדם אחד על פני כדור הארץ. אבל הדו"ח האחרון מרמז שדווקא ישראל על שלל בעיותיה והאיום הקיומי בו היא נמצאת ללא הרף, שיעור ההתאבדויות הוא מהנמוכים בעולם.
אצלנו כאן, נרשמים 5.9 מקרים ל-100 אלף איש, או כ-470 מקרים בשנה. הרבה לפנינו נמצאות ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה ומדינות מערב אירופה.
4. שיעור נמוך של תמותה ממחלות לב
מחלות לב וכלי דם הם אחד מגורמי המוות העיקריים ברחבי העולם, אולם על פי דו"חות המתפרסמים בשנים האחרונות, ישראל נמצאת בדירוג נמוך של שיעור התמותה ממחלות אלה, לצד מדינות מערביות ובהן צרפת, אוסטרליה, שוויץ ויפן.
הסיבה לכך היא המודעות ההולכת וגוברת בישראל לכושר גופני ותזונה נבונה, סל התרופות הכולל קשת רחבה של טיפולים תרופתיים לטיפול ומניעת מחלות לב וכלי דם והטיפול המיידי הניתן במקרי התקף לב בהן מובהל החולה ישירות מביתו אל חדר הצנתורים בתוך דקות.
4. קליטת רופאים עולים
גל ההגירה הגדול של כמיליון מהגרים שהגיעו לישראל ממזרח אירופה, הביא אלפי רופאים. מתוכם ובתוך פחות מ-10 שנים, הצליחה ישראל לקלוט 12 אלף רופאים, רובם ממזרח אירופה. אלה הכפילו את מספר הרופאים שהיו בארץ בשנת 1989 מבלי לזעזע אות מערכת הבריאות: שכר הרופאים לא ירד, ואיכות הרפואה נשמרה.
מדינות מערביות אחרות ובהן גרמניה, צרפת, אנגליה וקנדה הסובלות ממחסור חמור ברופאים מתחבטות עדיין בסוגיה כיצד לקלוט רופאים ממדינות אחרות מבלי לזעזע את מערכת הרפואה.
בהיבט זה נחשבת ישראל הן בצפון אמריקה והן באירופה כמודל לקליטת רופאים מהגרים. מומחים מישראל הוזמנו על ידי האומות המאוחדות ללמד מדינות אחרות כיצד לעשות את זה נכון.
5. חינוך מיני
ישראל היא אחת מ-12 המדינות הראשונות בעולם שהכניסו לתוכנית הלימודים בבתי הספר, מהיסודי ועד התיכון - תוכנית כוללנית ללימוד החינוך המיני והאיידס כבר ב-1987. מנגד, במדינות רבות ובהן יוון, חל עדיין איסור ללמד חינוך מיני על פי חוק.
6. בדיקת איידס
לרופא אסור לבצע פעולה פולשנית בקטין ללא אישור האפוטרופוס שלו, לבד מהפלה מלאכותית. יוצא דופן בעניין זה הוא הבדיקה לגילוי נגיף האיידס: על פי החוק שאושר בכנסת בשנת 1996 לכל קטין הזכות לבצע בדיקת איידס ללא הצורך באישור הוריו.
גם כאן נחשבת ישראל למתקדמת, כשהפכה לאחת היחידות בעולם למעט מדינות בודדות בארצות הברית, בהן רשאי הקטין לבצע את הבדיקה באופן דיסקרטי. ישראל היא גם הראשונה בעולם המעודדת גם במערכת החינוך הדתי כמו גם בחילוני את התלמידים לגשת ולבצע את הבדיקה לגילוי איידס, ובכך למנוע הדבקה.
7. הפריות מבחנה
בישראל המספר הגבוה בעולם של יחידות הפריה מלאכותית לנפש - 24 יחידות כאלה פרושות ברחבי הארץ. בהשוואה, בכל ארצות הברית קיימות 16 יחידות הפריה בלבד. הנגישות והזמינות של נשים לביצוע טיפולי פוריות הוא הגדול בעולם. גם מספר ההפריות בישראל הוא בין הגבוהים בעולם.
8. בדיקות אולטרסאונד
מספר בדיקות האולטרסאונד שעוברת אישה בישראל הן בין הגבוהות בעולם: ההורים שבדרך רוצים לוודא שהעובר בריא ושלם. על פי נתונים שונים ניגשת הישראלית בממוצע ל-5 בדיקות אולטרסאונד במהלך ההריון.
הסיבה המרכזית היא הזמינות הגבוהה של מכשירי האולטרסאונד, העלות הנמוכה של הבדיקה הבטוחה גם לאם וגם לעובר. מנגד, שיעור בדיקות האולטרסאונד במדינות אירופה נמוך בהרבה ועומד על בדיקה אחת עד שתיים במהלך ההריון. בבריטניה מבצעת אחות את הבדיקה ומרבית הנשים אינן זוכות לבקר אצל גינקולוג במהלך ההריון.
9. טיפת חלב
מדינת ישראל הייתה הראשונה שהגתה את רעיון טיפת חלב, שלימים שינה את שמו ל"מרכז לאם ולילד". ברוב מדינות העולם המושג אינו קיים כלל. כך למשל, במדינות אירופאיות רבות כמו גם במדינות נחשלות, לא מתבצעים חיסונים באופן שגרתי, והילדים מתחסנים במבצעי חיסון מיוחדים בחסות הממשלה.
בבריטניה למשל, לא רק שמושג טיפת החלב אינו קיים כלל, אלא שבמקום רופא ילדים מטופלים התינוקות והילדים אצל רופא המשפחה של ההורים.
צפו: כך נראית הבדיקה הראשונה בטיפת חלב
10. יותר מתחסנים
שיעור החיסונים בישראל הוא מהגבוהים בעולם, כשעל פי נתוני משרד הבריאות מעל 92% מההורים מחסנים את ילדיהם. החיסונים הכחידו מחלות כליל (כמו אבעבועות שחורות), עצרו מגיפות (כמו פוליו) והפחיתו למינימום זיהומים (כמו הפטיטיס A שלחלוטין נעלם מהנוף הישראלי).
החיסונים גם הפחיתו את שיעורי האישפוזים ממחלות קשות, וצמצמו גם תמותה מדלקות חיידקים ונגיפים קטלניים.
11. צריכת אלכוהול
על אף העלייה למודעות ליין משובח, כמות שתיית האלכוהול – הסם הפופולרי ביותר, היא בין הנמוכות ביותר בעולם. בממוצע צורך הישראלי ליטר יין בשנה. בהשוואה, צורך האמריקני 9.6 ליטר יין בשנה. מספרים גבוהים יותר שכיחים באירופה שם מכת האלכוהוליזם ממשיכה להתפשט ולגרום לא רק לאלכוהוליזם אלא למחלות כבד חמורות.
באופן ממוצע צורך הישראלי ליטר יין בשנה, בהשוואה לארה"ב שם צורכים 9.6 ליטר יין בשנה, ובמרבית המדינות של האיחוד האירופי – 9.4 ליטר יין לאדם בשנה. באוסטריה 11.3, בלגיה 10.2, קנדה 7.7, צרפת 10.5, הונגריה 12.3, שוויץ 11.2, נורבגיה 5.7, ארה"ב 8.3, בריטניה 10.4
12. שמנים פחות
בתחום ההשמנה דווקא יש לישראל מקום לגאווה. שיעורי ההשמנה הוכפלו ואף שולשו במדינות רבות בעולם מאז 1980. ביותר ממחצית מהמדינות מחצית מהאוכלוסייה ואף יותר סובלת מהשמנת יתר, כאשר ארצות הברית היא המדינה עם שיעור השמנת היתר הגבוה ביותר.
השיעורים הנמוכים ביותר נרשמו ביפן ובקוריאה. ואצלנו - שיעור השמנת היתר בישראל עמד על 14%, נתון אולי לא כל כך מחמיא, אך בהשוואה למתרחש מסביבנו הוא נמוך מהממוצע העולמי, שעומד על 17%.
13. מספר רופאים לנפש
למרות מצוקת המתמחים הנאלצים לעבוד שישה עד שבעה ימים בשבוע, נוסף על 8 תורנויות בחודש הנמשכות 26 שעות רצופות, מספר הרופאים כאן הוא בין הגבוהים בעולם: 461 רופאים על כל 100 אלף תושבים. מנגד, מספר הרופאים לכל 100 אלף איש בקנדה עומד על 214, בגרמניה 337, ביפן 198 ובסינגפור 140.
14. מידע באינטרנט
כל קופות החולים מנהלות אתרי אינטרנט עתירי מידע, המאפשרות למבוטחים גישה ישירה למידע הרפואי שלו, החל מבדיקות מעבדה ועד סיכומי אשפוז, אישורי מחלה וצפייה במרשמי תרופות.
חלק מהקופות מנהלות גם מרשמים דיגיטליים המאפשרים לרופא לשדר את המרשם ישירות לבית המרקחת, בלי צורך להדפיס מרשם. מהלך זה צפוי להתפשט לכל הקופות בחודשים ובשנים הקרובות.
15. מד"א וחיל הרפואה: מצילים את העולם
רפואת החירום בישראל נחשבת לאחת המתקדמות בעולם, לא בכדי, ארגון ההצלה הלאומי מגן דוד אדום מוזמן להדריך מדינות רבות ברחבי העולם בטיפול הראשוני בפצועים בשטח, לאור הנסיון הרב שהצטבר בישראל בפיגועים.
משלחות סיוע של צה"ל ומד"א יוצאות מדי שנה לאסונות ברחבי העולם, ומשמשות גאווה ישראלית בנכר ומודל אקדמי לארגוני רפואת חירום אחרים סביב.
16. טבע: מענקיות התרופות בעולם
זה החל כבית מסחר קטן לתרופות בשנת 1901, וכיום מהווה טבע החברה המסחרית הגדולה בישראל, ואחת מעשר חברות התרופות הגדולות בעולם, בעלת שווי שוק של מעל 200 מיליארד שקלים.
טבע אמנם מתמחה בעיקר בתרופות גנריות, כלומר מקבילות לתרופות קיימות, אבל היא גם פיתחה את תרופת הקופקסון - התרופה הראשונה והנמכרת בעולם לעיכוב טרשת נפוצה.
17. המוח היהודי ממציא לנו פטנטים
האקסוסקלטון - השלד הרובוטי החיצוני היה הראשון שהקים מהכיסא נכים ואיפשר להם לנסות להתהלך. מאז פותח לראשונה, הפך השלד החיצוני הזה ללהיט אותו מחקים בכל העולם. כן, הראש היהודי ממציא לנו פטנטים, כמו גלולת הווידאו הראשונה בעולם המאפשרת לאחר בליעתה לצפות בתוככי מערכת העיכול.
18. בית חולים וירטואלי
בשנת 2000 הוקם במרכז הרפואי שיבא מרכז לסימולציות רפואיות. זהו למעשה בית חולים שהמאושפזים בו הם בובות ממוחשבות. בית החולים הזה כולל חדרים המדמים חדרי מרפאה, אישפוז, מיון, טיפול נמרץ וחדרי ניתוח והוא מכשיר מאות רופאים, אחיות ופראמדיקים מדי שנה המדמים סיטואציות רפואיות, ומקבלים לאחר הטיפול משוב.
המרכז הזה הפך למודל חיקוי בעולם, וצוותים ישראלים מגיעים למדינות שונות ומסייעים להקמתם של מרכזים רפואיים וירטואליים להכשרת צוותי רפואה.
19. מרכזים רפואיים בטופ העולמי
כפי שהזכרנו, מראה הצפיפות בבתי החולים בישראל אינו מלבב וחוזר על עצמו יום אחרי יום. אבל במקביל לעומס העצום, אפשר להתגאות שבין 20 בתי החולים בישראל, ישנם לא מעט מובילים ברמה עולמית.
כך למשל, המרכז הרפואי שיבא בתל השומר, הוא בית החולים הגדול במזרח התיכון. בית החולים לילדים דנה שבתל אביב נכלל ברשימה היוקרתית של 30 בתי החולים לילדים המתקדמים ביותר בעולם.
גם מרכז השיקום בתל השומר ובית החולים השיקומי בית לוינשטיין הם מהמובילים בעולם בתחום שיקום פצועים ונכים ומהווים מרכזי לימוד לצוותי רפואה בינלאומיים המגיעים לכאן כדי לצפות ברמת הטיפול והטכנולוגיה הגבוהה במאושפזים.
צפו: מרכז השיקום בתל-השומר
20. כן, אנחנו מאושרים!
ועל אף שלל הבעיות בהן מתמודדות המדינה והחברה הישראלית, מסתבר שאנחנו די מאושרים. בסקר "מדד האושר הלאומי" המתבסס על פרמטרים שונים ובהם תוחלת חיים, תמותת תינוקות, מצב סוציו אקונומי חינוך ואחרים, נמצאת ישראל שוב ושוב במיקום גבוה.
מדד האושר הבינלאומי לשנת 2013, גילה שישראל נמצאת במקום ה-11 בעולם, כשבראש נמצאות דנמרק, נורווגיה ושוויץ.