שתף קטע נבחר

בן המהגרים הלבנונים ישקם את ברזיל?

אחרי השעיית רוסף התמנה לתפקיד הסגן שלה, איש המרכז מישל טמר. הוא נכנס לתפקיד בתקופה שבה כלכלת ברזיל נמצאת במיתון קשה, ולפי ההערכות יכריז על שורת צעדי צנע כדי לקבל את אמון הציבור. היום גם מינה קבינט: 21 שרים, בלי אישה. רוסף: "שעה טרגית לארץ שלנו"

אחרי החלטת הסנאט להעמיד אותה לדין הבטיחה דילמה רוסף, שהושעתה אמש (ה') מתפקידה כנשיאת ברזיל, שתמשיך להיאבק כדי להוכיח את חפותה. השעייתה של רוסף היא החלטה היסטורית, המשך של מיתון עמוק ופרשת שחיתות גדולה שבה מעורבים בכירים רבים.

 

אשת השמאל רוסף, שכיהנה בתפקיד בחמש השנים האחרונות, הוחלפה על ידי הסגן שלה מישל טמר, איש מחנה המרכז. טמר ימלא את מקומה בתקופה המשפט שינהל הסנאט, שעשוי להימשך כחצי שנה. טמר יכהן כנשיא גם בזמן האולימפיאדה שתיפתח באוגוסט.

מישל טמר ודילמה רוסף (צילום: AP) (צילום: AP)
מישל טמר ודילמה רוסף(צילום: AP)

טמר והממשלה החדשה שלו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טמר והממשלה החדשה שלו(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

דילמה נפרדת מתומכיה ליד ארמון הנשיאות (צילום: AP) (צילום: AP)
דילמה נפרדת מתומכיה ליד ארמון הנשיאות(צילום: AP)

לפני ההצבעה בסנאט התקיים דיון שנמשך 20 שעות. בסופו הוחלט להעמיד אותה למשפט ברוב שלל 55 מול 22. רוסף נאשמת בכך שהסוותה את גודל הגירעון בתקציב כדי לגרום לכלכת המדינה להיראות בריאה יותר במהלך קמפיין הבחירות של 2014.

 

בכמה ערים בברזיל הגיבו בירי זיקוקים להחלטת הסנאט. בסאו פאולו ובערים נוספות יצאו לרחובות עטופים בדגלי ברזיל. בברזיליה התעמתה המשטרה עם תומכי רוסף.

 

הנשיא הנכנס טמר, חבר התנועה הדמוקרטית, נכנס לתפקיד בתקופה שבה נמצאת כלכלת ברזיל במיתון הקשה ביותר בעשורים האחרונים. בחצי השנה שהוקצבה לו נחוש טמר להראות כי ממשלתו יכולה לפעול במהרה לשיפור מצבה הכלכלי של ברזיל. עוזריו אמרו היום כי הממשלה החדשה תכריז על סדרת צעדי צנע כדי לקצץ את הגירעון הגדול בתקציב. לפי אחד היועצים הצעד הראשון יהיה רפורמה במערכת הפנסיונית היקרה של ברזיל, שבה כנראה ייקבע גיל מינימום לפרישה.

דילמה אחרי ההצבעה בסנאט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דילמה אחרי ההצבעה בסנאט(צילום: EPA)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

תומכיה של רוסף מחוץ לארמון הנשיאות (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכיה של רוסף מחוץ לארמון הנשיאות(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

טמר מינה את אנריקה מריילס, לשעבר נשיא הבנק המרכזי, לשר האוצר. הקבינט החדש של טמר כולל 21 שרים, ללא אף אישה. רוסף אמרה כי הסקסיזם בקונגרס הברזילאי משחק תפקיד בהליך הדחתה. טמר יחזיק בתפקיד עד שהסנאט יכריע על עתידה של רוסף. הוא צריך להשיג רוב של שני שלישים כדי להרשיע את רוסף בסנאט ולהדיח אותה מהנשיאות.

 

טמר בן ה-75, בן למהגרים נוצרים מארונים מלבנון, עומד מול אתגר גדול. עליו לשקם את הכלכלה ולהרגיע את הברזילאים, שמפולגים יותר ויותר בין ימין לשמאל ומפקפקים ביכולת של השלטון לפתור את בעיותיהם ולהבטיח להם יציבות. בנוסף לגירעון הגדול סובל ברזיל מאבטלה גוברת, צניחה בהשקעות והתכווצות כלכלית של יותר משלושה אחוזים בשנה שעברה.

הבית הנטוש בכפר בטעבורה, מצפון לביירות, שבו גדלו הוריו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבית הנטוש בכפר בטעבורה, מצפון לביירות, שבו גדלו הוריו(צילום: AFP)

ניזאר, בן דודו של טמר שנשאר בכפר, מראה תמונה ישנה שלהם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ניזאר, בן דודו של טמר שנשאר בכפר, מראה תמונה ישנה שלהם(צילום: AFP)

"טמר בוגד". תומכי רוסף זועמים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"טמר בוגד". תומכי רוסף זועמים(צילום: AFP)
  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

טמר כרגע לא אהוד במיוחד בברזיל, ובסקר שנערך בחודש שעבר אמרו 60% מהנשאלים שצריך להדיח גם אותו אם רוסף מודחת. רבים מחברי מפלגת המרכז של טמר הואשמו בקשר לפרשיית השוחד של חברת הנפט הממשלתית "פטרובראס". טמר, בינתיים לא נחקר. טמר נשוי למרסלה טמר, מלכת יופי לשעבר בת 32. לפני כמה שנים פרסם ספר שירה.

 

רגע לפני שעזבה את ארמון הנשיאות אמרה רוסף לתומכיה כי הבוקר נודע לה על ההחלטה להשעות אותה. היא חזרה על מה שאמרה מתחילת תהליך ההדחה בדצמבר. "אולי עשיתי טעויות אבל לא ביצעתי פשע", אמרה רוסף וכינה את תהליך ההדחה "הפיכה" ו-"הונאה". רוסף אמרה כי "מעולם לא דמיינתי שיהיה הכרחי להיאבק פעם נוספת בהפיכה בארץ הזו", בהתייחסות למאבק שאליו הצטרפה בנעוריה נגד הדיקטטורה הצבאית בברזיל.

 

זמן קצר אחר כך היא נפגשה עם מאות מתומכיה מחוץ לארמון הנשיאות. "טמר הביתה!", קראו צעקו המפגינים. "זו שעה טרגית לארץ שלנו", אמרה רוסף. לדבריה מדובר במאמץ של השמרנים לזכות בהישגים החברתיים והכלכליים של מפלגת הפועלים במהלך 13 השנים שהיא נמצאת בשלטון. רוסף, כלכלנית שהייתה בעברה חברה במחתרת מרקסיסטית, הכחישה את ההאשמה. למרות הבטחתה להילחם בהכפשות, לא נראה שהיא תזוכה במשפט.

 


פורסם לראשונה 12/05/2016 21:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים