בין תכנון פיגועים לניהול חנות תכשיטים: זהו בכיר חיזבאללה שחוסל
מוסטפא בדר א-דין הואשם במעורבות בחיסול ר"מ לבנון לשעבר חרירי, קושר לפיגועים נגד מטרות ישראליות בחו"ל והיה כמו אח למי שהיה קודמו בתפקיד, עימאד מורנייה, אך בעבר היה נתון לביקורת בשל "זניחת פעילותו בגלל מאהבות שהסיחו את דעתו". ואיזה תואר הוציא באוניברסיטה האמריקנית בביירות?
הוא נחשב ל"איש צללים", היה מעורב עמוקות בפעילות חיזבאללה וקושר לשורת פיגועים גם נגד מטרות ישראליות. למעשה, מאז תחילת המעורבות של חיזבאללה בסוריה הפך לגורם מרכזי שמפקד על היחידות הצבאיות של הארגון בסוריה, כולל היחידות המובחרות. זאת במאמץ המשותף יחד עם משטר אסד ואיראן להדוף את המורדים או מה שמכונה על ידי חיזבאללה "ארגוני הטרור". אבל מתחת למעטה החשאיות ניתן לומר כי מוסטפא בדר א-דין, שמצא את מותו בפיצוץ במתקן חיזבאללה סמוך לשדה התעופה בדמשק, היה גם אדם שנחל כישלונות.
בדר א-דין, בן 55, היה יורשו של קצין המבצעים המיתולוגי של חיזבאללה עימאד מורנייה שחוסל בשנת 2008 בדמשק. הוא הפך לחשוד העיקרי ברציחתו של ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי בשנת 2005 ועמד למשפט בהיעדרו כמובן. ישראל ייחסה לו מעורבות ישירה בתכנון הפיגועים במרכז היהודי בבואנוס איירס בארגנטינה ב-94' וכן בפיגוע בבורגס ב-2012, שבו נרצחו חמישה ישראלים.
לפני שנתיים וחצי נחשף מסמך שאיתר החוקר רונן סולומון ששפך מעט אור על חייו של "איש הצללים". במסגרת המשפט לבירור רציחתו של אל-חרירי בביירות, התחקה צוות החקירה הבינלאומי אחר הקשר בין מורנייה לבדר א-דין. הקשר התקיים באמצעות הטלפון של אחותו סעדי בדר א-דין, אשתו של מורנייה. בנוסף נחשפו שיחות שערך בדר א-דין למקומות המשמשים מרכזי שליטה של חיזבאללה.
המשמעות הייתה שבכיר חיזבאללה כנראה לא שמר על כללי הזהירות הקפדניים והיה עלול לשלם על כך בחייו. זאת לא הייתה הפעם היחידה שהיו טענות לרשלנות מצדו של בדר א-דין. באותה שנה דיווח עיתון בכווית כי מאהבות של בדר א-דין הסיחו את דעתו וגרמו לו להזניח את המנגנון הביטחוני של חיזבאללה ואת ניהול שתי היחידות שבפיקודו - יחידה 910 בפיקודו של טלאל חמייה, שאמונה על הפעולות מחוץ ללבנון, ויחידה 133 בפיקודו של מוחמד עטאייא, האחראית על ביצוע פעולות בתוך ישראל והשטחים.
הגורמים שיצאו נגד "היורש" הזכירו את הכישלונות של אותן יחידות, שנובעים לטענתן מההתעלמות של בדר א-דין מאחריותו ומהרמה המקצועית הנמוכה של שני המפקדים. בכתבה הוזכר ניסיון הפיגוע לפני חודשיים בתאילנד, אז שני אנשי הארגון נתפסו בבנגקוק.
המסמך ממשפט אל-חרירי חשף גם פרטים אישיים על בכיר חיזבאללה. הוא למד בין 2002 ל-2004 לתואר ראשון ביחסים בינלאומיים באוניברסיטה האמריקנית בביירות. במסמך נכתב כי הוא דאג שהדיפלומה תונפק על שם מוסטפה בדר א-דין, אף שחבריו לספסל הלימודים הכירו אותו בשם "סאמי עישא". מלבד פיגועי טרור, בדר א-דין מצא זמן גם לנהל שתי חנויות תכשיטים בביירות בשכונות הסמוכות למעוז חיזבאללה שברובע הדאחייה, תחת השם "סאמינו תכשיטים", ששונה לאחר מכן ל"אמינו תכשיטים" כנראה בגלל חשיפת המסמך.
במאי 2015 נחשף במסגרת כתבה בשיתוף פעולה עם סולומון שחשפה את פועלו של בנו השני של עימאד מורנייה, מוסטפא. שהפך לבן טיפוחיו של בדר א-דין ולמי שדואג לאבטחתו. זהותו של מוסטפא מורנייה נותרה חשאית עד היום בניגוד לאחיו המוחצן, ג'יהאד מורנייה, שחוסל בתקיפה ישראלית בקוניטרה בינואר 2015. אולי כדי לאפשר לו להשתלב בעתיד במנגנוני המצבעים החשאיים כמו יחידה 910 שהוא מנגנון הפיגועים בחו"ל של הארגון שעליו חולש בדר א-דין.
הקשר בין בדר א-דין למשפחת מורנייה הוא בן עשרות שנים. בשנות השמונים ניסה מורנייה האב באמצעות פעולות הטרור שלו להביא לשחרור אחיה של אשתו, בדר א-דין, שנעצר בעקבות פיגוע בשגרירות האמריקנית בכוויית ב-1983. "בינואר 1987 כשבדר א-דין עדיין בכלא נולד הבן הבכור של עימאד מורנייה והוא קורא לו מוסטפא, על שם האח של אשתו, ברור שאין פה מקריות", אמר סולומון.
עד 1982, בדר א-דין בדומה למורנייה היה חלק מכוח 17 של תנועת פתח בלבנון, אך לאחר מכן הצטרף לחיזבאללה, שם עלה בסולם הדרגות עם השנים עד שהפך למי שממלא את מקומו של ראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, אחרי שחוסל. ב-1990 ניצל בדר א-דין את הפלישה העיראקית לכוויית כדי לברוח מבית הכלא בסיוע של משמרות המהפכה באיראן.
בחיזבאללה ניסו בהודעתם על מותו של בדר א-דין לשקף את היחסים החמים בינו לבין עימאד מורנייה שכונה "חבר לדרך ולג'יהאד ואהוב חייו". אולם לפי ההערכות גם שם היו עליות ומורדות ובייחוד בגלל היחס של עימאד לאשתו הראשונה, סעדי, אחותו של בדר א-דין שנבע מנישואיו השניים של מורנייה לאשתו האיראנית, וופא, מה שייתכן שהאפיל על אותם יחסים לבביים, יחסים שככל הנראה נוצרו בשנים האחרונות בין הבן הבכור של מורנייה למי שירש את אביו.
בשנה שעברה יצא בדר א-דין מהצללים וסיפק התבטאות נדירה. "חובתי היא לפעול כדי להיאבק בכל התוכניות של אותם גורמים (ישראל, ארצות הברית ושותפיהן - ר"ק). אעזוב את פועלי בלבנון, בסוריה או בכל זירה אחרת - או כשהיד או כמי שנושא את דגל הניצחון".
עורך ביטאון חיזבאללה "אל-אחבאר", איבראהים אל-אמין, פרסם את אותו ציטוט מפי אנשים שעובדים בצמוד לבדר א-דין. אל-אמין סיפר כי מאז הקמת חיזבאללה ניסו האמריקנים והישראלים לשים עליו את ידיהם, אך ללא הצלחה: "אחרי שהחאג' עימאד מורנייה נהרג, האויב יצא בכל שלוחותיו העבריות, הערביות והמערביות כדי להצהיר שהוא ניצב בפני בעיה חדשה וכי יעדו הנוכחי הוא מי שהיה לכל אורך הזמן על הכוונת. זה כמה שנים שמנוהל קמפיין ישיר נגד בדר א-דין באופן ישיר, ואותו קמפיין התעצם בייחוד אחרי שהוא הואשם על-ידי האוייב בכך שעמד מאחורי הפעילויות הביטחוניות הגדולות ביותר של חיזבאללה נגד רשתות הריגול הישראליות והאמריקניות בלבנון, בסוריה ובמקומות אחרים".
עם זאת, הפעם ככל הנראה לא מדובר בחיסול ישראלי. פרשננו רון בן ישי ציין כי לבדר א-דין היו אויבים מרים הרבה יותר בדמות המורדים בסוריה והסונים בלבנון. מהצד האמריקני, פעל הממשל בוושינגטון באמצעות סנקציות נגד בדר א-דין בגין עיסוקו בטרור.
נוואר א-סאחילי, חבר פרלמנט מטעם חיזבאללה, האשים בכל זאת את ישראל בחיסול. "אנחנו נגיב בזמן הנכון", אמר א-סאחילי. "ישראל בטוח עומדת מאחורי זה וההתנגדות תגיב בהתאם".