סעודיה הקימה גוף לענייני בידור: "רוצים קולנוע!"
אחרי עשרות שנים - האם הסעודים יוכלו ללכת לסרט? המלך סלמאן הכריז על הקמת "גוף ציבורי לבידור", ומיד הצית תקווה בלבבות האזרחים שבתי קולנוע יהיו חוקיים לראשונה מאז 1980. "אנחנו מאושרים, אבל רוצים לראות את זה קורה", סיפר תושב ריאד ל-ynet. אך ייתכן שהתקווה תהפוך לאכזבה
במסגרת הרפורמה הנרחבת במשרדי ממשלת סעודיה, המלך סלמאן בן עבד אל-עזיז קיבל בימים האחרונים החלטה היסטורית: לראשונה בתולדות הממלכה – הוקם גוף ציבורי לבידור. "הגוף הזה יתעסק בכל מה שקשור לפעילות הבידור, ויהיה לו מועצת מנהלים שמי שיעמוד בראשה ימונה בצו מלכותי", נכתב בנוסח ההודעה מבית המלוכה הסעודי, שקבעה כי אחמד בן עקיל אל-חטיב, ששימש כשר הבריאות לפני כן, יעמוד בראש הגוף החדש.
בזמן שבתקשורת העולמית התעסקו בעיקר בפיטוריו של שר הנפט, עלי א-נעימי, ובשינוי שם משרדו, מאות אלפי סעודים התעסקו ברשתות החברתיות בעיקר בגוף שאמור לשפר את חיי הבידור והפנאי שלהם. "הקמת הגוף הזה תחזיר לנו את האנושיות שאיבדנו במשך עשרות שנים. אנחנו נהפוך להיות כמו שאר האנשים שאללה יצר, כלומר בני אדם רגילים", צייץ השחקן הסעודי, נאסר אל-קסבי.
"אנשים מאושרים מהעניין. אבל מה שחושב הוא היישום בשטח", סיפר חוסיין, תושב ריאד, בשיחה עם ynet. "הצעד הראשון שאנחנו רוצים לראות הוא קולנוע. צריכים לפתוח את הקולנוע שהיה קיים בסעודיה לפני 1980". בהקשר הזה הוא סיפר כי עליית ההשפעה של אנשי הדת בזמן המלך חאלד היא שגרמה לכך שאין קולנוע בממלכה.
התלהבות רבה מאוד נרשמה ברשתות החברתיות מצד הסעודים, שייחלו לכך שאולי אחרי עשרות שנים יתאפשר להם ללכת סוף כל סוף לקולנוע, דבר שהוא אסור בסעודיה. "זה צעד נהדר שמגיע לסעודים ולסעודיות", כתב העיתונאי עבד א-לטיפ אל א-שייח. "אני סבור, ואללה יודע הכי טוב, שסכר פסק ההלכה לא יעמוד בפני זרם הבידור", כתב עאדל אל-כלבאני, ששימש בעבר כאימאם של המסגד המרכזי בעיר מכה.
איש תקשורת אחר בשם סלימאן אל-עסימי הוסיף: "מעבר לבידור שחלק מזלזלים בו וסבורים שזה עניין משני, האם הם יודעים שהקמת הרשות הזו משמעותה יצירת משרות עבודה?". אחרים צייצו איחולים דומים: "הלוואי שזה אומר שיהיה תיאטרון, אופרה, קולנוע ומגרשים לנשים".
בזמן האחרון כבר נשמעו כמה הצהרות של גורמים שונים באשר לחזרה אפשרית של הקולנוע לממלכה השמרנית. האחרונה הייתה של הודא אל-באזעי, חברת ועדת התיירות בסעודיה, שאמרה אחרי הקמת הגוף הציבורי לבידור כי החזרה של הקולנוע קרובה וכי הנוכחות של הקולנוע בסעודיה היא חלק מצרכי הבידור.
בהודעה הלקונית של בית המלוכה הסעודי לא ממש הוגדרו יעדים ברורים לאותו גוף, והמילה קולנוע אף לא צוינה, אך יש מי שכבר מגדיר את מטרותיו בהסתמך על החזון הכלכלי לשנת 2030. "קיום שותפויות בינלאומיות בענף הבידור, הגעה ל-450 מועדוני פנאי ב-2020, הקצאת שטחים להקמת מוזיאונים ותיאטראות, סיוע לכישרונות – בין אם סופרים, במאים או אמנים, והקצאת שטחים גדולים בחופי הממלכה למיזמי תיירות", נכתב בכתבה בנושא באתר "הפינגטון פוסט".
הפרשן הפוליטי הדוקטור איבראהים אל-עת'ימין אמר באותה כתבה כי החזרה של הקולנוע לסעודיה קרובה מאוד מתוקף היותו של הקולנוע אחד מעמודי התווך של ענף הבידור. עם זאת הוא סירב לקשר בין צמצום הסמכויות של משטרת הדת המושמצת בסעודיה לבין הקמת אותו גוף. גם חבר מועצת השורא, המקבילה הסעודית לפרלמנט, שהתראיין בכתבה טען כי אין קשר בין הדברים והבהיר כי משטרת הדת והגוף הציבורי "יוכלו לחיות זה עם זה". ימים יגידו אם זה אכן יהיה כך, ואם הסעודים יוכלו ללכת לקולנוע אחרי עשרות שנים.