צרפת מנסה לקדם מו"מ. בכיר ישראלי: "אי-אפשר לסמוך עליה"
בליץ דיפלומטי: שר החוץ איירו וראש הממשלה ואלס יגיעו לארץ וינסו לשכנע את ישראל לחדש את המו"מ עם הפלסטינים - אבל ישראל צפויה לסרב. ההצבעה באונסק"ו בנוגע להר הבית לא סייעה למאמצי השכנוע שלהם. "זה מביש", כתב נתניהו להולנד. הנשיא הצרפתי ענה: טעינו
שר החוץ הצרפתי ז'אן מארק איירו יפתח הבוקר (יום א') ביקור בזק בישראל, שבמהלכו ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וינסה לשכנעו לתמוך ביוזמה הצרפתית להתנעת המשא ומתן התקוע בין ישראל לפלסטינים. לאחר הפגישה עם נתניהו יגיע איירו לרמאללה, ואחרי פגישה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הוא יקיים מסיבת עיתונאים.
איירו הוא הסנונית הראשונה במתקפה הדיפלומטית שמתכננים הצרפתים: ב-21 בחודש יגיע לארץ ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס לביקור מדיני שיימשך ארבעה ימים, וגם מטרתו לרכך את ההתנגדות הישראלית ליוזמה הצרפתית. אבל המשימה הזו נראית קשה עד בלתי אפשרית.
"אין שום סיבה לסמוך על צרפת אחרי שהצביעה לפני כחודש באונסק"ו בעד היוזמה שמכחישה את זיקתנו לירושלים ולהר הבית", אמרו בכירים בירושלים. הצרפתים, שמבינים שאיבדו את טיפות האמון האחרונות של ירושלים בגלל תמיכתם בפלסטינים באונסק"ו, עושים בימים האחרונים מאמצים אדירים לנסות לתקן במעט את הנזק.
ראש הממשלה נתניהו שיגר בתחילת השבוע מכתב חריף לנשיא צרפת פרנסואה הולנד שבו מחה על ההצבעה הצרפתית בעניין אונסק"ו והר הבית. נתניהו כתב להולנד כי "הארגון שאמון על שימור המורשת ההיסטורית העולמית הידרדר לכדי שכתוב מחדש של חלק בסיסי ובלתי ניתן לערעור בהיסטוריה האנושית. בעוד אין לנו שום אשליה בנוגע למחויבות של האו"ם לאמת או להגינות, בכנות נדהמנו לראות את חברינו הצרפתים מרימים את ידיהם בעד ההחלטה המבישה הזאת".
בנוסף כתב נתניהו להולנד כי "התמיכה הבינלאומית במאמצים של הפלסטינים להכחיש את ההיסטוריה היהודית ולהנציח את המיתוס של תוקפנות יהודית בהר הבית היא לא רק בלתי מוסרית, היא גם מסוכנת". בעקבות מכתבו של נתניהו הודיע הולנד לקהילה היהודית בצרפת שההחלטה לתמוך בהצבעה באונסק"ו הייתה טעות. ראש ממשלת צרפת ואלס כינה את ההצבעה הזו "אומללה ומגושמת".
ערב בואו של איירו לארץ הבהירו גורמים בירושלים כי ישראל דוחה את היוזמה הצרפתית ומאמינה רק במשא ומתן ישיר, שלדבריהם רק הוא יביא שלום. עם זאת, בכירים בירושלים רמזו בימים האחרונים כי אם היוזמה הצרפתית תכלול הכרה בישראל כמדינה יהודית, ישראל תבחן מחדש את עמדתה.
אבל דומה שהצרפתים לא ממש מתרגשים מההתנגדות העזה בישראל ליוזמה שלהם. מבחינת הצרפתים היוזמה הזו היא כעת היחידה שעל השולחן, ועל אף הבוז שישראל רוחשת לה - יש סיכוי לא רע שהיא תקרום עור וגידים ובסופו של דבר תביא לחידוש המשא ומתן.
שינויים ביוזמה
היוזמה הצרפתית, שהוצגה לראשונה על ידי שר החוץ הקודם לורן פביוס בסוף ינואר השנה, עוברת כל העת שינויים. התוכנית המקורית הייתה לכנס ועידה בינלאומית בקיץ שבה יותנע המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, אך בינתיים המועד נדחה. הצרפתים הציעו בתחילה לקבוע פרק זמן של שנה עד שנה וחצי, שאם בסופו היוזמה תיכשל - צרפת תכיר באופן חד-צדדי במדינה פלסטינית עצמאית.בעקבות זאת הודיעה ישראל שהיא דוחה את היוזמה הצרפתית, שכן אם היא מציעה לפלסטינים הכרה אוטומטית במדינה - הרי ברור שאין להם תמריץ לנהל משא ומתן אמיתי. הצרפתים הבינו שמדובר בסדין אדום מבחינת ישראל והחלו לרכך את יוזמתם. שר החוץ הצרפתי החדש איירו אמר שאין מרכיב אוטומטי בהכרה במדינה פלסטינית אם היוזמה תיכשל. בישראל לא הסתפקו בכך ואמרו שעדיין יש אפשרות להכרה - שמעקרת את הצורך במשא ומתן ישיר.
היוזמה הצרפתית מחולקת לשני שלבים: בעוד שבועיים הם יכנסו פסגה של שרי חוץ בפריז, ללא נציגי ישראל והפלסטינים, שבה ידונו בתכנים ובאגנ'דה של הוועידה הבינלאומית שאמורה להתקיים בעוד כמה חודשים ותאריך יעד עדיין אין לה. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הודיע לצרפתים שלא יוכל להגיע ב-30 בחודש, תאריך תחילת פסגת שרי החוץ, מאחר שהוא מלווה את אובמה בביקורו בווייטנאם. הצרפתים שוב גילו גמישות לוליינית והודיעו שידחו את הפסגה בכמה ימים כדי להבטיח את השתתפותו של קרי.
האמריקנים אינם מתלהבים מהיוזמה הצרפתית, ואף שלא יודו בכך נוח להם שהיא נשארת על אש קטנה. לא בכדי דחו הצרפתים את היוזמה לסתיו - אולי עד אחרי הבחירות לנשיאות בארצות הברית, כאשר אז הנשיא ברק אובמה יהיה חופשי ומשוחרר מלחצים וינסה להביא לפריצת דרך במשא ומתן. הצרפתים מפנטזים שהאמריקנים יקפצו על העגלה ויחבקו את יוזמתם, או שלפחות לא יתנגדו לה.
הצרפתים מפגינים בינתיים עור של פיל ולא מתרגשים מההסתייגות האמריקנית ליוזמה שלהם. מבחינתם, אין להם מה להפסיד. מצד אחד, צרפת ממצבת את עצמה כמעצמה שלא מרימה ידיים וממשיכה לחפש פתרון למבוי הסתום במשא ומתן. מצד שני - הנשיא פרנסואה הולנד צובר נקודות בפוליטיקה הפנים-צרפתית, ואל מול 8 מיליון אזרחים מוסלמים לקראת הבחירות לנשיאות צרפת שייערכו במאי 2017.
בינתיים, כדי שהיוזמה שלהם לא תיראה מגוחכת, הצרפתים מנסים ליצוק תכנים בוועידה בדמות גזרים לצדדים. הם מדברים על כך שבוועידה ישיקו פרויקטים כלכליים לעידוד התעסוקה בעזה וביהודה ושומרון, בתמיכה של חברות בינלאומית. "הצרפתים עושים הכול כדי למלא את הוואקום ולהראות שהם השחקנים היחידים על המגרש. הם לא ירימו ידיים", הסביר גורם מדיני בישראל, והוסיף: "הם משדרים אופטימיות ואומרים שיש תמיכה רחבה ליוזמה שלהם, ובגלל שהיא היחידה על הפרק - בסוף כולם יאמצו אותה, אולי אפילו ישראל".
במקביל, הצרפתים שולחים לישראל מסרי הרגעה - אנחנו לא מתכוונים ללחוץ עליכם ולא לכפות עליכם שום דבר, וברור לנו שאין תחליף למשא ומתן ישיר. לפי המסרים שמועברים לירושלים, הוועידה רק אמורה להתניע את המשא ומתן, ולא תינתן הכרה אוטומטית במדינה פלסטינית אם היא תיכשל.