בשירה הם חזקים: האוקראינים נקמו ברוסים באירוויזיון
המלחמה בין קייב למוסקבה הגיעה עד שטוקהולם: הזמרת האוקראינית ג'מאלה זכתה עם השיר "1944" שמספר על גירוש הטטארים מקרים על ידי סטלין. רוסיה, שהגיעה למקום ה-3, טענה שהשיר פוליטי - בניגוד לתקנון - ומותח ביקורת על סיפוח חצי האי האוקראיני על ידי פוטין ב-2014
הזמרת האוקראינית ג'מאלה גנבה ברגע האחרון את הניצחון באירוויזיון שנערך אתמול (יום שבת) בשבדיה מלא אחרת מאשר היריבה הגדולה של ארצה - רוסיה. אם לא הספיק כל הקיטש הידוע והמוכר של תחרות הזמר האירופית, הרי שהיא הסתיימה בדרמה גדולה מתובלת בהרבה מאוד פוליטיקה ורק הוסיפה עוד קיסם למדורת היריבות הגדולה בין קייב לבין מוסקבה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
במהלך ההצבעה המתוחה, כשכל מדינה העניקה את הניקוד שלה, נראה היה שאוסטרליה עומדת לצאת כמנצחת הגדולה בתחרות בשטוקהולם. אבל אז הגיעו קולות הצופים ובסופו של דבר הוכרזה הזמרת האוקראינית כזוכה באירוויזיון עם שירה "1944" על גירוש הטטארים מחצי האי קרים במהלך מלחמת העולם השנייה על ידי הרודן הסובייטי יוזף סטלין.
השיר המנצח - ובתוכו ביקורת מרומזת על הסיפוח הרוסי ב-2014 של חצי האי קרים האוקראיני - קיבל 534 נקודות. במקום השני הגיע השיר האוסטרלי (511 נקודות) ובשלישי שירו של הזמר הרוסי סרגיי לזרב (491 נקודות).
הטלוויזיה הרוסית בירכה, אבל לא סיפרה על מה השיר
עם היוודע זכייתה של הזמרת האוקראינית באירוויזיון, בערוץ הטלוויזיה הציבורי הרוסי "רוסיה 1" בירכו את ג'מאלה, אך נמנעו מאזכור הטטארים מחצי האי קרים. במקום זאת, הם אמרו ששירה של ג'מאלה היה על "בני משפחתה", אך לא הוסיפו מעבר לכך. ג'מאלה עצמה תיארה את זכייתה באירוויזיון "מדהימה".
"אני בטוחה שאם אתה שר, אם אתה אומר את האמת זה באמת יכול לגעת באנשים", אמרה הזמרת בת ה-32 במסיבת עיתונאים שנערכה לאחר סיום התחרות בשטוקהולם.
השיר שקיבל השראה מגירוש הטטארים ע"י סטלין
מנהיגים פוליטיים במוסקבה ובחצי האי קרים ניסו בתחילה להביא לפסילת שירה של ג'מאלה בטענה שהשיר מותח ביקורת על הסיפוח הרוסי של חצי האי שבים השחור במרס 2014.
אלא שחבר השופטים אישר את מילות השיר ואת השתתפותו בתחרות וקבע שאינו נושא מסרים פוליטיים - דבר שאסור על פי תקנון התחרות - ובכך נתן את האות לעימות מחודש בין רוסיה לבין אוקראינה.
שירה של ג'מאלה "1944", שקיבל השראה מסבתא-רבתא של הזמרת האוקראינית, מספר על גירוש הטטארים מחצי האי קרים על ידי סטלין, וחלק ממנו היא שרה בשפה הטטארית. לדבריה, הדבר נעשה "משום שזה בדם שלי". הסבתא-רבתא של ג'מאלה גורשה למרכז אסיה ביחד עם יותר מ-200 אלף טטארים לאחר שהואשמו על ידי סטלין בגילויי אהדה לגרמניה הנאצית. רבים מהמגורשים מתו בדרך או במקום גלותם. "הייתי מעדיפה שהדברים הנוראיים שקרו לא היו קורים בכלל לסבתא-רבתא שלי והייתי מעדיפה שהשיר הזה לא היה קיים", אמר ג'מאלה.
אלא שלשיר, למרות הכוונה לכאורה של הזמרת לדבר על העבר בלבד, יש גם אסוציאציה לאוקראינה של ימינו, שעוד מלקקת את פצעיה מהכיבוש הרוסי של חצי האי קרים ותמיכתה המסיבית של רוסיה ונשיאה ולדימיר פוטין במורדים הבדלנים במזרח אוקראינה. מילות השיר גם מדברות על עם שסוחב על גבו היסטוריה של רדיפות שנמשכת עד היום.
נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו היה בין הראשונים לברך את ג'מאלה על ניצחונה. "כן!!!", הוא צייץ בחשבון הטוויטר שלו. "הופעה שלא תיאמן וניצחון! כל האוקראינים מביעים בפנייך את תודתם מעומק הלב, ג'מאלה". ג'מאלה עצמה, כשקיבלה את הגביע על ניצחונה, קראה ל"שלום ואהבה לכולם" ולא התייחסה לתוכן השיר.
עוד לפני תחרות האירוויזיון בשטוקהולם נחשב השיר הרוסי "אתה היחיד" (You Are the Only One) של הזמר לזרב למועמד המוביל לנצח לפי סוכנויות ההימורים, לאחר שעלה לשלב הגמר ביחד עם 25 מדינות נוספות.
לזרב זוכה לפופולריות רבה ברוסיה וכן במדינות רבות במזרח אירופה ובנה קריירה יפה כזמר, שחקן ומגיש טלוויזיה. הוא זכה להערכה רבה בקרב הקהילה הלהט"בית וארגונים למען זכויות הומוסקסואלים ולסביות בעקבות דבריו נגד ההומופביה בארצו רוסיה. בתחילת החודש הוא אמר למגזין השבדי הגאה QX שהוא שמח שמעריציו מניפים את דגלי הגאווה במהלך הופעתו ואמר שהוא מכבד את מעריציו הגאים ושהם מכבדים אותו.