אושרה הצעת גלנט לקידום בנייה במגזר הכפרי
מדובר בהחלטה לקידום בנייה ביישובים כפריים בנגב ובגליל על ידי שיווק קרקעות לבנייה עצמית, חיזוק תשתיות קיימות ועידוד מעבר תושבים חדשים. ברקע מחלוקת בין שר הבינוי יואב גלנט, שקידם את ההחלטה, לבין רשות מקרקעי ישראל, לגבי ועדת היגוי שאמורה לבחון צעדים ליישומה - אך לטענת הרשות אין לה סמכות חוקית לגבש מדיניות מקרקעין
בעוד שברשות מקרקעי ישראל הביעו הסתייגות לגבי דרך יישום היוזמה של שר הבינוי לקדם בנייה במגזר הכפרי כפי שפורסם הבוקר - אישרה לפני זמן קצר (א') הממשלה את ההחלטה פה אחד. מדובר בהצעה שקידם השר יואב גלנט יחד עם שר הפנים, אריה דרעי, שמטרתה לעודד מימוש פוטנציאל קיים לשיווק של כ-40 אלף מגרשים לבנייה עצמית במרחב הכפרי בגליל ובנגב, תוך חיזוק ההתיישבות באזורי עדיפות לאומית.
כתבות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
מצפון תצא דירה: הכירו את השכונות החדשות
לקראת 12 אלף דירות: עסקת ענק בפי גלילות
מבנים לשימור בשרונה נמכרו ב-45 מיליון שקל
השותפים לקידום ההחלטה הם משרדי הבינוי והשיכון, האוצר, פיתוח הנגב והגליל, הפנים והחקלאות. במשרד הבינוי מציינים כי מטרת ההחלטה להגדיל את האוכלוסייה הכפרית ביישובים קיימים בנגב ובגליל בעשור הקרוב, מתוך הצורך "לבסס אחיזה בחבלי ארץ אלה, לאור החשיבות בפיתוח החקלאות ושמירה על הקרקע בשל היבטים ביטחוניים וציוניים". לדברי גלנט, "ההצעה מהווה צעד נוסף לחיזוק הנגב והגליל וביסוס ההתיישבות הכפרית באזור. האחיזה בקרקע והמרכיב הכפרי הכרחיים למפעל ההתיישבות הציוני".
בכוונת שר הבינוי להקים ועדת היגוי בנושא, שתנוהל במשותף על ידי מנכ"ל המשרד, אשל ארמוני, ומנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל, סיגל שאלתיאל, שתבחן צעדים למימוש ההחלטה. בין היתר מדובר בפיתוח יחידות דיור רבות לשיווק בטווח הזמן המיידי, תוך הישענות על תשתיות קיימות וללא פגיעה בשטחים פתוחים; חיזוק התשתיות ומתן תמריצים לשיווקי קרקע ביישובים הכפריים בנגב ובגליל; יצירת פתרונות דיור מגוונים בהתיישבות הכפרית; והפעלת תוכניות לעידוד מעבר תושבים חדשים לנגב ולגליל וקליטת משפחות צעירות להתיישבות קבע.
אין סמכות חוקית? במשרד הבינוי סבורים שיש
כפי שפרסם היום "כלכליסט", היועץ המשפטי של רשות מקרקעי ישראל, יעקב (ינקי) קווינט, סבור כי אין לוועדה שמבקש להקים גלנט סמכות חוקית לגיבוש מדיניות מקרקעין. לדבריו, סמכות זו שמורה רק למועצת מקרקעי ישראל. קווינט אף מעריך כי ועדה שתפעל במקביל למועצת מקרקעי ישראל תייצר כפילות שתסרבל את מדיניות המקרקעין של הממשלה, וכדוגמא הוא מסביר כי על חלק מהפעולות שגלנט מבקש לבחון כבר הוחלט במועצת מקרקעי ישראל.
"הרשות מתנגדת להצעה הנוכחית שמטילה על מי שאינו מוסמך לכך גיבוש מדיניות קרקעית בנוגע להתיישבות כפרית", כותב קווינט. "מדובר בכפילות מיותרת אשר יש בה לפגוע בסמכות המועצה וועדותיה". לדעתו, "כל הפתרונות ששר הבינוי מבקש שהוועדה תבחן כבר מוסדרים או מצויים בסדר היום של ישיבתה הקרובה של מועצת מקרקעי ישראל".
במשרד הבינוי והשיכון מסרו בתגובה לטענות על המחלוקת כי "הסמכות לקביעת ומימוש מדיניות ההתיישבות במגזר הכפרי מסורה בידי שר הבינוי והשיכון ומשרדו. בכוונת המשרד לפעול להרחבת ההתיישבות הכפרית בפריפריה - בנגב, בגליל ובמיוחד ביישובים סמוכי גבול, או באזורים בלתי מיושבים. זאת על מנת לבסס אחיזה בחבלי ארץ אלה. הפעולות הללו הן צעד משלים לריכוז המאמצים של המשרד בהתפתחות ההתיישבות העירונית בכלל ובפריפריה בפרט. היועץ המשפטי לממשלה בחן את הנושא והוא בדעתו של שר הבינוי והשיכון".