קאמבק פוליטי: מחמוד אחמדינג'אד חוזר
נשיא איראן לשעבר, מכחיש שואה שאיים שוב ושוב להשמיד את ישראל והכשיל הסכם גרעין, מגביר את הופעותיו הציבוריות, מגיע לכנסים - ועשוי לרוץ בבחירות לנשיאות בשנה הבאה. גם מי שלא אוהב אותו במחנה השמרני יודע: "הוא היחידי שיכול להחזיר אותנו לשלטון"
על דוכן נואמים המקושט כבונקר ממלחמת איראן-עיראק משלהב מחמוד אחמדינג'אד קהל של מאות אנשים בנאום אנטי-מערבי, המזכיר את נאומיו הבוטים בימי כוהנתו כנשיא איראן. בסוף האירוע בג'ירופט שבדרום-מזרח איראן, שנערך בין השאר כדי לחלוק כבוד לקורבנות המלחמה שהתחוללה ב-1988-1980, יש בקהל מי שקוראים: "הסיסמה של כל אדם היא 'אחמדינג'אד חוזר'".
אחרי כמעט שלוש שנים הרחק מהמצלמות ומעין הציבור, תקופה שבאה אחרי שתי כהונות רצופות כנשיא, אחמדינג'אד סיפק כמה הופעות ציבוריות בשבועות האחרונים, כולל באותו נאום שנשא בג'ירופט. ההופעות האלה שלו מניעות שוב את חרושת השמועות בדבר חזרה אפשרית שלו לפוליטיקה הארצית.
אחמדינג'אד השמרן, בן 59, לא סיפק הכרזה כלשהי באשר לעתידו או התייחס להשערות שלפיהן הוא יציג את מועמדותו בבחירות לנשיאות ב-2017, אבל אם אכן ירוץ לתפקיד הוא עשוי לעשות הרבה בעיות למי שירש אותו בתפקיד ונחשב למתון ופרגמטי ממנו, חסן רוחאני, שצבר פופולריות בעקבות הסכם הגרעין עם המעצמות שהביא להסרת רוב הסנקציות על איראן.
"כשמדובר בתפקיד הנשיא, מה שחשוב הוא האדם הפרטי. ארגונים פוליטיים או מפלגות פוליטיות אינם חשובים במקרה הזה. במציאות, אדם אחד יכול להתחיל גל", אומר מסעוד מירקזמי, שכיהן כשר הנפט בימי נשיאותו של אחמדינג'אד. "מי שיוכל להתחיל את הגל הזה – יקבל קולות. אחמדינג'אד התחיל ויכול להתחיל את הגל הזה", אמר, והעריך שאחמדינג'אד ינצח את רוחאני בבחירות אם יתמודד על הנשיאות.
רק מחמוד יכול
קשה להעריך באמת את סיכוייו של אחמדינג'אד. הוא לא התמודד על הנשיאות בבחירות הקודמות, ביוני 2013, בגלל מגבלות החוקה האיראנית, ובבחירות במרס האחרון ספגו השמרנים מכה בפרלמנט ובאסיפת המומחים, שתבחר את המנהיג העליון הבא של איראן, האיש שמכהן כשליט בפועל של המדינה.
אבל אחמדינג'אד בהחלט יכול להיות התקווה הגדולה ביותר של השמרנים לנצח בבחירות הבאות, גם אם יחסיו עם כמה מהם מתוחים. "הקיצונים מכירים בכך שאחמדינג'אד הוא האדם היחידי שיכול לסכן את שלטון הרפורמיסטים ואת מועמדיהם", אומר סעיד לילז, פרשן פוליטי מטהרן שעבד כיועץ לנשיא לשעבר מוחמד חאתמי. "הפעילות שלו גברה מאוד, והוא גורם דאגה בהרבה מקומות".
בשמונה שנותיו כנשיא איראן הרגיז אחמדינג'אד שוב ושוב את הקהילה הבינלאומית בגלל דבריו הבוטים מאוד נגד ארה"ב וישראל, עמדתו המתריסה בכל הנוגע לתוכנית הגרעין של איראן והעובדה שהטיל ספק שוב ושוב בהתרחשות השואה ובהיקפיה. תומכיו מהללים אותו ואומרים כי הוא הגן על ערכים מסורתיים ועמד בגאון מול המערב, ואילו יריביו מאשימים אותו בפגיעה קשה בכלכלת איראן ובכך שבעת כהונתו אירעו כמה פרשות שחיתות גדולות בדרגים הגבוהים.
אף שברוב הנאום שלו בג'ירפוט התמקד אחמדינג'אד בנושאים כמו חירויות הפרט והדמוקרטיה, הוא הקדיש חלק מהנאום לגינוי "המדכאים", כשכוונתו למערב, ובמיוחד ארה"ב. "אני שואל – למה התחלתם מבצע צבאי בעיראק ובאפגניסטן והרגתם מיליון בני אדם? הם ראו שרצינו להביא לשם את החופש", טען. "דמוקרטיה פירושה שלאוכלוסייה תהיה הזכות לבחור את החופש שלה. הם הורגים אנשים למען החופש ומברכים את עצמם".
לא התייצב לבית המשפט
אחמדינג'אד נבחר לנשיא לראשונה ב-2005. ניצחונו השנוי במחלוקת בבחירות ב-2009, שלווה בטענות לזיופים, הוביל למחאה הגדולה ביותר נגד השלטון האיראני מאז המפכה האיסלאמית של 1979, ועשרות בני אדם נהרגו בה. מאות נעצרו.
במקביל להתרבות הופעותיו של אחמדינג'אד בפומבי, גם תומכיו מעלים הילוך ומנצלים את האינטרנט כדי להדגיש את הישגיו. בלוג התומך באחמדינג'אד פרסם נתונים סטטיסטיים המציגים אותו באור חיובי, ולפיהם בימי שלטונו נסללו יותר כבישים בפריפריה מאשר בימי רוחאני. לא נמסר מה מקור הנתונים. מבקריו של אחמדינג'אד פעילים גם הם ברשת. תמונה היתולית שפורסמה למשל מציגה אותו עומד כמורה בבית הספר, מעביר שיעור ואומר: "בעזרת דמגוגיה נגרום להם לשכוח את שמונה השנים האומללות".
מתנגדי אחמדינג'אד מדגישים גם את האישומים המשפטיים שעומדים נגד הנשיא לשעבר. טבע האישומים המשפטיים נגדו לא פורסם, אבל לפי דיווחים באיראן הם נוגעים להליכי ממשל לא תקינים. אחמדינג'אד זומן להופיע בבית המשפט ב-2013, אבל לא התייצב. "אחמדינג'אד חייב קודם להישפט, ורק אחר כך להציג את מועמדותו בבחירות", אמר עלי מותחארי, מועמד מהמחנה השמרני המתון יחסית בפרלמנט.
לפני שיוכל לרוץ לתפקיד יצטרך אחמדינג'אד לזכות לפחות בהסכמה שבשתיקה מצד המנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי. גם תמיכה של משמרות המהפכה, הגוף הצבאי והכוח הכלכלי החזק ביותר באיראן, תהיה משמעותית. אחמדינג'אד נהנה במשך שנים מתמיכתו של חמינאי, אבל היו לו כמה התנגשויות איתו בשנים האחרונות לכהונתו כנשיא. ב-2011 הוא החרים את ישיבות הממשלה במשך עשרה ימים אחרי שחמינאי השיב לתפקידו את שר המודיעין שאותו פיטר אחמדינג'אד.
האיתותים לרוחאני: אל תתמודד
משמרות המהפכה כבר נתנו כמה אותות של תמיכה לאחמדינג'אד. במרס האחרון, במהלך חג הנורוז, נסע רוחאני לאי הנופש קיש, בעוד אחמדינג'אד ביקר בזירת אחד הקרבות המרכזיים של מלחמת איראן-עיראק. באתר חדשות המזוהה עם משמרות המהפכה זכה אחמדינג'אד לתשבוחות, והועלו תהיות בנוגע לכך שרוחאני לא הגיע לשם גם הוא כדי לכבד את משפחות הרוגי המלחמה.
עלי טג'רנה, רפורמיסט שהיה חבר בפרלמנט, אמר לאחרונה בראיון באיראן כי אנשים רבי השפעה עם תפקיד בממסד השלטוני העבירו לרוחאני מסרים שבהם קראו לו שלא להתמודד על כהונה נוספת. אם אחמדינג'אד אכן יבחר לנסות לעשות קאמבק פוליטי, סביר להניח שהוא יחזור לרטוריקה הישנה שלו כדי לזכות בתמיכה. "לאחמדינג'אד יש את בסיס התמיכה שלו, והוא יכול להניע אותו", אומר אמיר מוחביאן, פרשן ששימש יועץ לפוליטיקאים שונים באיראן.
נושאים כלכליים צפויים לעמוד במרכזו של קמפיין הבחירות, ורוחאני ינסה להראות שהסרת הסנקציות מביאה תועלת כלכלית. אם לא יצליח לעשות זאת, סביר להניח
שאחמדינג'אד יחזור על הבטחותיו לחלק באופן הוגן יותר את משאבי המדינה עם העניים והנדכאים.
רוחאני יוכל להשיב מלחמה על-ידי כך שידבר על השחיתות בימי אחמדינג'אד. רוחאני עצמו עלה לשלטון בעזרת ההבטחה לעקור את השחיתות, ובמרס השנה איש עסקים שהיה קשור לכאורה לבכירים בממשל אחמדינג'אד נידון למוות.