שתף קטע נבחר

 

נתניהו ויעלון בהודעה משותפת: "הדברים ביניהם לובנו"

לאחר שיחת הבירור, הוציאו ראש הממשלה ושר הביטחון הודעה ובה נאמר שיישרו את המחלוקות: "אין ערעור, ולא היה כזה, על כך שהצבא כפוף לדרג המדיני והקצינים חופשיים להביע את דעתם בפורומים הרלוונטיים". שטייניץ תקף את יעלון: "תפקידו להעביר משמעת לצבא". מקורבי יעלון הגיבו: "מטאטא כביש חסר עמוד שדרה"

 

יעלון: מאבק על דמותה של החברה הישראלית    (צילום: אבי חי)

יעלון: מאבק על דמותה של החברה הישראלית    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחרי שיחת הבירור, הודעה שנועדה להרגיע את הרוחות: בהודעה משותפת שפרסמו בצהריים (ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה יעלון נמסר: "השניים ליבנו ביניהם את הדברים. אין ערעור, ולא היה כזה, על כך שהצבא כפוף לדרג המדיני והקצינים חופשיים להביע את דעתם בפורומים הרלוונטיים".

 

הבוקר התקיימה שיחת הבירור שזימן ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר יעלון. גורמים בליכוד אמרו ש"יעלון מאס בהתנהלות ראש הממשלה". "אף אחד לא מאמין באמת שתהיה אחדות, אבל הוא עושה שרירים כי הוא יודע שנתניהו מבין ומעריך רק כוח", אמרו הגורמים. לאחר השיחה פורסמה ההודעה של יעלון ונתניהו.

 

במקביל, תקף שר האנרגיה יובל שטייניץ, הנחשב מקורב מאוד לנתניהו, את שר הביטחון משה יעלון על נאומו אמש, שבו הפציר בפני קצינים בכירים בצה"ל להמשיך לומר את דעתם. "המדינה שולטת בצבא באמצעות החלטות ממשלה ולא ההיפך. אני לא מבין את המניעים של יעלון ואני חושב שתפקידו זה להעביר משמעת לצבא ולדאוג למה שקורה כאן", אמר בראיון לגל"צ. בתגובה הגיבו מקורבי יעלון על דבריו של שטייניץ ואמרו: "הוא מטאטא כביש ללא חוט שדרה". מקורב לשטייניץ בתגובה: "כשהוא נתן גיבוי לשר הביטחון בפרשת החייל בחברון והיה היחיד בליכוד, אז כנראה זה היה בסדר, אז זה התאים".

 

השרה גמליאל על הסערה הפוליטית    (צלמים אורי דוידוביץ' אלי סגל)

השרה גמליאל על הסערה הפוליטית    (צלמים אורי דוידוביץ' אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ברקע לסערה עומד המו"מ הקואליציוני שנתניהו מנהל עם יו"ר המחנה הציוני, ח"כ יצחק הרצוג. מקורבים לשר הביטחון אמרו: "אי אפשר לשבת כל יום ולהתנהל סביב איזו אמירה תגרור תגובה, כי אז צריך לשבת כל היום במקלט. השר מאמין במתן גיבוי מלא לקצינים ואין שום קשר לעובדה שתיק הביטחון עלה במשא ומתן הקואליציוני".

 

בראיון הבוקר אמר עוד שטייניץ: "הדברים של יעלון היו טעות אומללה. זה קרה פעם אחת אצל אובמה שקצין חלק על עמדתו ולמחרת הוא התפטר. הצבא לא יכול לערער על הדרג המדיני. זה צורם בעיניי שזה הופך למחלוקת פוליטית. לגבי דברי סגן הרמטכ"ל, לא צריך לתת גיבוי אוטומטי. זה תפקיד של שר הביטחון לדאוג שמה שקורה היום לא יקרה: שצה"ל ימצא את עצמו בלב הוויכוח הפוליטי או ויכוח בין ימין לשמאל".

 

שטייניץ הזכיר בדבריו שיעלון כינה בעבר את מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי "משיחי" ועקץ את שר הביטחון. "אני חרד מהיום שיהיה מותר להגיד הכול. אולי מחר גם סגן הרמטכ"ל יקרא לשר החוץ קרי 'משיחי' או יגיד שהאמריקנים הם אויבי ישראל או הבריטים. יש כללים בדמוקרטיה, מה מותר ואיפה אסור לקצינים להתבטא פומבית".

נתניהו ויעלון. שיחת בירור (ארכיון) (צילום: לע"מ) (צילום: לע
נתניהו ויעלון. שיחת בירור (ארכיון)(צילום: לע"מ)
 

לא רק שטייניץ תקף. "שר הביטחון התבלבל", אמרה השרה מירי רגב. "מפקדי הצבא צריכים 'לומר את שעל לבם' בפורומים המתאימים ובנושאים שעליהם הם אמונים. לא ייתכן שקצין בתפקיד ייקח את המושכות מהדרג המדיני ויתנהל כאילו זה צבא שיש לו מדינה".

 

מקורבי יעלון הגיבו לדברים של שטייניץ ורגב: "דברי שטייניץ יקבלו תוקף רק אם יאמר אותם באירוע שבתרבות. רגב הייתה ונשארה פופוליסטית חסרת עקרונות שמשנה את עורה ומחליפה את דעותיה לפי הרוח". רגב ענתה: "יש חשיבות רבה בשמירה על חלוקת הסמכויות והתפקידים בין דרג מדיני לדרג צבאי - זה שיעור ראשון באזרחות. הקריאה של שר הביטחון לאנשי הצבא לערער על עמדת הדרג המדיני אינה במקומה. היא מערערת ומסכנת את הדמוקרטיה וביטחון המדינה. מדינת ישראל אינה רפובליקת בננות".

 

בראיון הבוקר לאולפן ynet התייחסה גם השרה גילה גמליאל למשבר: "העמדה המאוד ברורה והחד-משמעית היא שיש דרג מדיני ויש דרג צבאי. הציפייה היא שכל אחד יעסוק בעיסוקיו. שר הביטחון טעה כשגיבה את גולן וגם טעה בנאום שנשא בקריה. נעשתה כאן החמצה וחוסר דיוק שהיינו מצפים לקבל מהצד של שר הביטחון".

 

גמליאל אמרה שהיא לא חושבת שנתניהו צריך לפטר את יעלון על דבריו. "יש כאן בהחלט מחלוקת כבדה בין דרג מדיני לצבאי בתפיסת עולם, אבל לא צריך כל פעם לרוץ לקצה, אבל צריך בהחלט ליצור את הבהירות כי זה חמור מאוד בעיניי". גם השר גלעד ארדן התייחס לסערה: "קצינים צריכים תמיד להגיד את אשר על ליבם, אבל בפורומים הנכונים ובמקומות המתאימים".

תוקף את יעלון. שטייניץ, המקורב מאוד לנתניהו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
תוקף את יעלון. שטייניץ, המקורב מאוד לנתניהו(צילום: גיל יוחנן)

ברקע הסערה הציבורית שפרצה סביב דברי סגן הרמטכ"ל אלוף יאיר גולן בערב יום השואה, פנה אמש יעלון לקצונה הבכירה בצבא במהלך טקס לרגל יום העצמאות שהתקיים בקריה ואמר להם: "אל תחששו, אל תהססו, אל תירתעו. הוסיפו להיות אמיצים לא רק בשדה הקרב, אלא גם סביב שולחן הדיונים. המשיכו לומר את אשר על לבכם. עשו זאת גם אם הדברים אינם חלק מהזרם המרכזי, ואף אם הם חולקים על רעיונות ועמדות שהפיקוד הבכיר או הדרג המדיני אימצו. הוסיפו לפעול לפי מצפון אנושי ומצפן, ולא לנהות אחר כיוון הרוח".

 

בעיצומו של נאום שר הביטחון פרסמה לשכת ראש הממשלה תגובה שבה נאמר כי "ראש הממשלה בנימין נתניהו נותן גיבוי מלא לצה"ל, מפקדיו וחייליו. ראש הממשלה איתן בדעתו שהשוואה לגרמניה הנאצית הייתה אמירה לא רואיה, בעיתוי לא ראוי וגרמה לישראל נזק בזירה הבינלאומית. מפקדי צה"ל אומרים את דעתם בחופשיות, בפורומים הרלוונטיים ובנושאים שתחת אחריותם. צה"ל הוא צבא העם וצריך לשמור אותו מחוץ למחלוקות הפוליטיות".

 

נאום סגן הרמטכ"ל בערב יום השואה    (צילום: עידו ארז)

נאום סגן הרמטכ"ל בערב יום השואה    (צילום: עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בנאום שנשא סגן הרמטכ"ל גולן בטקס שהתקיים בערב יום השואה בקיבוץ תל יצחק, הוא הזהיר מפני תהליכים שהתרחשו לפני השואה שמתקיימים לטעמו גם כעת. "אין יותר קל ופשוט מהתבהמות והתחסדות. יש לעשות חשבון נפש, כי אם יש משהו שמפחיד אותי בזיכרון השואה, הוא זיהוי תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו באירופה בכלל, ובגרמניה בפרט, אז לפני 70, 80 ו-90 שנה, ומציאת עדות להם כאן בקרבנו בשנת 2016".

 

בעקבות דבריו הותקף גולן על ידי גורמים רבים, בהם ראש הממשלה נתניהו, שאמר כי "ההשוואה מקוממת והדברים מופרכים מיסודם, זה עוול וזילות השואה". עימות נוסף התגלע סביב ההתייחסות של ראש הממשלה והדרג המדיני לפרשת החייל אלאור אזריה. נתניהו אף שוחח עם אביו של החייל ואילו הדרג הצבאי ושר הביטחון שבו וטענו שהאירוע חמור וקראו למיצוי ההליכים נגד החייל. יעלון אף הצהיר על התנגדות לעצרת שאורגנה למען החייל וטען כי ישראל איננה דאעש.

פורסם לראשונה 16/05/2016 11:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נתניהו ויעלון. שיחת בירור
צילום: EPA
מומלצים