שתף קטע נבחר

 

קצינים בכירים במיל' מגבים את שר הביטחון יעלון: "צבא של 'יסמנים' מסוכן לישראל"

כמה גנרלים לשעבר, בהם האלופים במילואים שמני ומזרחי, התייצבו לצדו של שר הביטחון על קריאתו לקציני צה"ל הבכירים "להמשיך לומר את דעתם". אליהם הצטרף ח"כ עפר שלח: "נתניהו באופן מופקר תוקף את המערכת הצבאית כדי להרחיק מעצמו אש"

 

נאומו של שר הביטחון יעלון    (צילום: אבי חי)

נאומו של שר הביטחון יעלון    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ברקע העימות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר הביטחון בסוגיית קריאתו של משה (בוגי) יעלון לקציני צה"ל הבכירים "להמשיך לומר את דעתם", התייצבו היום (ב') כמה קצינים בכירים במיל' להגנתו של השר. מפקד פיקוד מרכז לשעבר, אלוף במיל' גדי שמני, גיבה לחלוטין בשיחה עם ynet את יעלון: "טוב ששר הביטחון הדגיש שקצינים חייבים לומר את דעתם. צבא של 'יסמנים' מסוכן לישראל".

 

שמני אמר עוד כי "יש קשר ישיר בין אומץ הלב לומר דברים שיכול להיות שתשלם עליהם מחיר אישי, מכיוון שהם קוראים תיגר על מפקדיך, מנהליך, לבין האומץ לנקוט יוזמה בשדה הקרב. אמירת הדברים בהקשרים מוסריים וערכיים היא חובה של כל מפקד".

 

ראיון עם ח"כ עפר שלח    (צלמים: אלי סגל אורי דוידוביץ')

ראיון עם ח"כ עפר שלח    (צלמים: אלי סגל אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ברקע שיחת הבירור בין נתניהו ליעלון: קצינים במיל' מגבים את השר (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
ברקע שיחת הבירור בין נתניהו ליעלון: קצינים במיל' מגבים את השר(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

גם אלוף במיל' אבי מזרחי, ששימש אף הוא בעבר בתפקיד מפקד פיקוד מרכז, הביע הבנה לדבריו של יעלון - ויצא נגד מי שעושים שימושים פוליטיים בעמדות מקצועיות של קצינים. לדבריו, "בין מה שקצינים אומרים לבין פוליטיקאים המרחק גדול, ואתה צריך להגיד את מה שאתה חושב בפורום הנכון, מתי ואיך לפרט, שהדבר לא נגוע בפוליטיקה, כמו דברי יאיר גולן שלא היו נגועים בפוליטיקה – אין עם זה בעיה".

 

כדוגמה הפוכה לכך, התייחס מזרחי לאמירותיו של אלוף במיל' יום טוב סמיה, שתקף בשבוע שעבר את דרך התחקירים שנערכו בצבא על מבצע צוק איתן. "אם יום טוב סמיה כסגן מפקד פיקוד דרום במבצע נזכר שנתיים כמעט אחרי המבצע להגיד על התחקירים, שלא קראו לו, והוא לא היה מרוצה מאופן ניהול המלחמה, אז מה הוא עשה שם בתור אלוף בלחימה? תגיד מה שיש לך להגיד כשצריך להגיד".

מימין: שביט, מזרחי ושמני ()
מימין: שביט, מזרחי ושמני

מזרחי אמר עוד כי הוא זוכר שבעת היותו קצין צעיר יותר, "יעלון אמר את אותם הדברים גם כשהיה רמטכ"ל. כשאתה צריך להגיד את עמדתך, גם המקצועית, תגיד אותה בפורום הנכון. אם אני למשל כאלוף פיקוד מרכז צריך להגיד שאני מוכן במבצע זרעי קיץ ב-2011 למהומות עממיות בעקבות ההליכה הפלסטינית לאו"ם, אז אמרתי גם שלכוח יש מגבלה, ולא כל דבר אפשרי בכוח. יש כאלה שייקחו את זה ויתרגמו זאת לאמירה פוליטית".

 

הוא הוסיף כי "גם כשאמרתי כאלוף שלא צריך לגעת בכספי המסים של הפלסטינים, כי ממילא בסוף מחזירים להם את זה וזה רק פוגע בכבוד ובשוטרים שלהם, אז זו לא אמירה פוליטית כפי שטען אז השר יובל שטייניץ, אלא אמירה מקצועית. לשם אני חושב שבוגי כיוון, בוגי לא התכוון לומר שאיזנקוט או רוני נומה או יאיר גולן יקומו עכשיו ויגידו שאנו חושבים שצריך לצאת מהשטחים, וידברו על כך עם כלי התקשורת. זה לא תפקידם, ואם הם חושבים כך - עליהם לומר זאת בפורומים המתאימים".

 

ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, אלוף (מיל') עמוס ידלין, גיבה את השר יעלון בהגנתו על זכותם וחובתם של מפקדי צה״ל להביע דעתם בנושאי מקצועיים, מוסריים ואתיים: "חובתם של קציני ומפקדי צה"ל להביע ביושר מקצועי את עמדותיהם והערכותיהם, וחובתה של ההנהגה המדינית לשמר את חופש החשיבה והביטוי של בכירי הצבא. שמירת תרבות שמרכזה תחקור אמת ואיתגור אינטלקטואלי היא בלבת עוצמתו של צה"ל. ניתוח אסטרטגי מקצועי ועמדה מוסרית ואתית אינן מחלישות את חוסננו הלאומי אלא רק מחזקות אותו. הדיון הפתוח הוא אחד ההבדלים בינינו לבין הסובבים אותנו. חופש הדיון ומשמעת הפעולה, לאחר סיכום של הדרג המוסמך, הוא בבסיס הכפיפות של הדרג הצבאי לדרג המדיני – שעליו אין שום ערעור בצה"ל. בימים האלה חשוב מאוד לגבות את שר הביטחון, אשר פועל על פי מצפן ערכי ופנימי ולא מאפשר לגרור את צה"ל אל מחוזות פוליטיים לא ראויים".

 

בתוך כך, תנועת "מפקדים למען ביטחון ישראל", שמאגדת כ-200 מפקדים בכירים במילואים בשירות הביטחון, גיבתה אף היא את שר הביטחון יעלון. "קצינים בכירים אמורים לתת ביטוי לדעתם הן בנושאי ביטחון לאומי והן בכל הקשור לערכי צה"ל", ציינו בעמותה. "עצמאות החשיבה של קציני צה"ל היא מרכיב חשוב בביטחון הלאומי של ישראל. שר הביטחון השכיל להבין את ההבחנה בין עצמאות החשיבה לבין ציות להחלטות. יעלון נותן ביטוי נאמן לערכים אלה, אשר גובשו על ידי בן גוריון. ראוי ונכון לטובת המדינה שכל מנהיג ופוליטיקאי יאמץ גישה ממלכתית בנושא זה".

 

"השתלחויות של אלפי בורים"

ראש המוסד לשעבר שבתי שביט אמר בהתייחסו לסערה הפוליטית-צבאית: "מאז ומתמיד לדעתי, צה"ל - שמהווה את הנכס החשוב ביותר והגדול ביותר ובעל המשקל הסגולי הגדול ביותר - חייב להיות מעל ומחוץ לפוליטיקה באופן מוחלט. מה שקורה בתקופה האחרונה הוא שהפוליטיקאים ובהם גם מקבלי ההחלטות במדינה דוחקים את הצבא לתוך מגרש המשחקים הפוליטי, ואני חושב שמדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה את ה'תענוג' הזה".

 

שביט הוסיף כי "אי-אפשר לנתק את שיחת הנזיפה מהאירוע כולו שהחל בדבריו של סגן הרמטכ"ל ונמשך בתגובות - אלו נזקים שקשה לשקול אותם, ולהערכתי כמי שבילה עשרות שנים בתחום הביטחון ובמערכות היחסים שבין הצמרת הביטחונית לדרג המדיני אני חושב ששיחת הנזיפה - הנזק רב על התועלת ויהיה לזה מחיר בימים שלפנינו. אני חושב שהדרך הנכונה לטפל בנושא הזה היא כשהוא התחיל. אם לראש הממשלה היה צורך להעיר לסגן הרמטכ"ל זה היה צריך להיעשות בשיחה סגורה ולא בפני התקשורת או הציבור, ולהסביר למה הדברים לא היו במקומם, ולא להפוך את זה לכלי משחק. אני בהחלט תומך בשר הביטחון - הוא לא היה יכול לעמוד בצד ולא להגיב על ההשתלחויות, גם של ראשי המדינה גם של שריה וגם של אלפי בורים ברשתות החבריות".

ח"כ עפר שלח (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ עפר שלח(צילום: גיל יוחנן)

לאחר נאומו אמש של שר הביטחון יעלון בפני קצינים בכירים בקריה, הוא זומן הבוקר לשיחת בירור במעונו של ראש הממשלה נתניהו. כעבור כמה שעות פרסמו השניים הודעה משותפת שבה נאמר: "השניים ליבנו ביניהם את הדברים. אין ערעור, ולא היה כזה, על כך שהצבא כפוף לדרג המדיני והקצינים חופשיים להביע את דעתם בפורומים הרלוונטיים".

 

לאחר ההודעה הצטרף ח"כ עפר שלח (יש עתיד) למגנים על שר הביטחון. "כשלאנשי צבא יש דעה, ודעה משמעותית, הם חייבים להביע אותה. אנחנו נכווינו הרבה יותר מדי פעמים מזה שהם לא עשו את זה. הדרג הפוליטי הוא זה שקובע בסופו של דבר את המדיניות, אבל לא תמיד הוא עושה את זה, כפי שאנחנו רואים פעם אחר פעם. כשלאנשי הצבא יש דעה בתחום הנוגע לעיסוקם - הם חייבים להביע אותה באופן הבהיר והברור ביותר".

 

בהתייחסו לטענתו על חלקו הישיר של ראש הממשלה הדגיש ח"כ שלח כי "במסגרת ספין שהוא עושה כדי להרחיק את תשומת הלב מדו"ח המבקר על מבצע צוק איתן, ארבעה ימים אחרי שסגן הרמטכ"ל אמר את מה שאמר, מקדיש ראש הממשלה את החלק הפומבי של ישיבת הממשלה כדי להסב את הדיון מהביקורת החמורה על תפקודו כמי שאמור להוביל את המערכת הביטחונית במדינת ישראל".

 

ח"כ שלח הוסיף בעניין המעורבים בעימות בצמרת המדינית כי "יש כאן ראש ממשלה שבאופן מופקר וחסר אחריות תוקף את המערכת הצבאית כדי להרחיק אש מעצמו בנושאים מסוימים, ויש פה שר ביטחון שאמון על המערכת הזאת ומנסה להגן עליה. כל אזרח צריך להבין שיש פה מערכת ערכית שבתוכה פועלים קציני הצבא, והמערכת הערכית הזאת חייבת להישמר והיא צריכה להיות בבת עיניו של מי שמופקד עליה ובראשם ראש הממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
נתניהו ויעלון
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים