שתף קטע נבחר
 

לתכנן ולא לוותר לקבלן: כך תתחילו בשיפוץ נכון

ליאור ורוז החליטו על שיפוץ מסיבי בבית פרטי ישן שרכשו באשדוד - שיפוץ שנמשך כבר 4 וחצי חודשים וצפוי להסתיים בעוד כחודשיים. מה היו הקשיים בתהליך וכיצד בני הזוג התנהלו? וגם - טיפים חשובים מהאדריכלית תמי הירש שחשוב לשלב בזמן תכנון השיפוץ

בשיתוף חברת תרמוקיר

 

ליאור סבג ורוז אשתו רכשו בית פרטי באשדוד לפני כשנה בשכונת ט"ו בחלק הדרומי של העיר. הבית בשטח 350 מ"ר נבנה בתחילת שנות ה-90 והזוג החליט שהוא מעוניין להיכנס לבית משופץ ולא לבית שיזדקק לשפץ תוך כדי מגורים. "הבית היה ישן וחלקים גדולים ממנו כבר התחילו להתפרק. החלטנו להרוס את כל הקירות הפנימיים בבית וביצענו חלוקה מחדש של החדרים, המבואות המטבח הסלון ועוד. החלטנו גם לעשות חשמל חדש ואינסטלציה", אומר סבג.  

 

כך תשפצו את הבית מהר ובלי לכלוך

איך משפצים רגע לפני הקיץ

 

חזית אחורית של הבניין לאחר שימוש בטיח סלע תרמוקיר (צילום: רוז סבג) (צילום: רוז סבג)
חזית אחורית של הבניין לאחר שימוש בטיח סלע תרמוקיר(צילום: רוז סבג)
 

לדבריו, בתחילת התהליך הוא החל לשרטט במחברת את התכנון הראשוני ויחד עם אשתו קיבלו מספר הצעות מקבלנים. "לפני שפנינו לאדריכלית, הייתה לי סכמה של הבית, שרטוטים בציורים ואיורים וגם העלינו את זה על מחשב ועל תוכנות חינמיות שאפשר למצוא באינטרנט", מציין סבג. "עם כל זה פנינו לאדריכלית, רונית שיסמן, שאותה בחרנו מבין כמה אנשי מקצוע שנפגשנו איתם. לפני הצעת המחיר, כשאתה מחליט לבנות בית, אתה רוצה לעבוד עם אנשים מקצועיים שיש לך חיבור טוב איתם. גם אם אותו בעל מקצוע יעלה 5% יותר, זה שווה את זה. האדריכלית עזרה לנו בתכנון הבית ובבחירת הקרמיקה, הסניטריה וכל מה שרואים בחוץ".

 

סבג בנה תוכנית שחולקה למספר פרקים. פרק של עבודות הריסה, פירוק ובינוי שבו פירקו את המחיצות, הדלתות, חלונות האלומיניום, הריצוף, הצנרת הישנה, חשמל ומים. בהמשך התכנון  חצבו את כל הפתחים החדשים לדלתות וחלונות. הפרק השני הוא עבודות בנייה, כאשר נבנו כל החדרים החדשים עם הכנות לדלתות וחלונות. בתוכנית יש גם פרקים נוספים של איטום, ריצוף, מעטפת חיצונית, שפכטל וצבע.

פינת מנגל ומשחקים לפני יציקה (צילום: רוז סבג) (צילום: רוז סבג)
פינת מנגל ומשחקים לפני יציקה(צילום: רוז סבג)

פינת מנגל ומשחקים לאחר יציקה (צילום: רוז סבג) (צילום: רוז סבג)
פינת מנגל ומשחקים לאחר יציקה(צילום: רוז סבג)

 

סבג מציין כי הוא השתמש גם באלמנטים של בנייה ירוקה. "בקירות החיצוניים השתמשנו בבלוקים שיש להם מקדם בידוד גבוה בעיקר כדי לחסוך חשמל בעתיד, זה אמנם עולה יותר אבל יחזיר את ההוצאות. בפסולת שנזרקה מהבית השתמשתי די להגביה מפלס בחצר וכך בעצם לא הזמנתי חומרים נוספים".

 

השיפוץ שנמשך כבר 4 וחצי חודשים נמצא כיום בשלבי סיום וסבג מעריך שתוך חודש וחצי-חודשיים הוא יסתיים. "יש עבודה עם מספר בעלי מקצוע ונאלצנו לתאם מול כל אחד בנפרד. במהלך השיפוץ זכיתי להכיר אדם מקצוען מחברת תרמוקיר בשם איציק ימין. הפרדתי בין היותו איש שיווק מטעם חברה לבין המקצועיות שלו. למדתי ממנו דברים רבים, למשל שלכל מוצר שיוצא היום בשוק יש תקן".

 

"לכל אריח יש תקן לאיזה דבקים הוא מיועד, לכל דבק יש תקן מה העובי שצריך והכמות ששמים. חשוב לשים את הדגש על הדברים האלה. זה מקשה קצת על הקבלן, אבל שווה לעמוד על כך כי בסופו של דבר אתה יוצר מצב שהשיפוץ הוא לטווח ארוך ושלא תצטרך תיקונים של ליקויים שנתגלו בעוד כמה שנים. בעלי המקצוע לא אוהבים שמנחים אותם כיצד לעבוד, הם אוהבים לעבוד כמו שלימדו אותם ובצורה שהם מכירים".

סלון לפני ריצוף (צילום: רוז סבג) (צילום: רוז סבג)
סלון לפני ריצוף(צילום: רוז סבג)

הסלון לאחר הריצוף (צילום: רוז סבג) (צילום: רוז סבג)
הסלון לאחר הריצוף(צילום: רוז סבג)
 

איפה היו תקלות וקשיים? 

"בשני נושאים: פיקוח ותשלומים. מבחינת פיקוח - אתה צריך להיות הרבה בבית. יש אפשרות אחרת של להביא מפקח בנייה מטעמך שבודק את העבודה של הקבלן. הבעיה היא שהוא מקצה לך רק 8 שעות שבועיות וזה לא מספיק וזו הסיבה שאשתי ואני היינו מפקחים. הפיקוח מתחיל בשיחות הראשונות עם הקבלן ונגמר לצערי גם בשיחות יחד עם הרצף, כי כל שבוע מגיע בעל מקצוע אחר, אחד מתחיל משהו והשני מסיים אחרת. אם יש שרטוט נכון של אדריכלית ואתה מביא לו אותו ודורש לעבוד לפי התוכנית, גם אם הוא סטה ממנה, נוצר מצב לא נעים, כי אז מפרק את מה שהוא עשה ובונה מחדש".

 

"למזלי עשיתי חוזה מסודר מאוד וזה כבר מגיע לסעיף השני הבעייתי שציינתי. הקבלן מחוייב לעמוד בחוזה. כל קבלן ירצה לקבל הרבה כסף בהתחלה ואסור לאפשר זאת. אם חתמת על חוזה, לא לפחד, צריך לעמוד בו. הוא כמובן ירצה לקבל מקדמות עבור חומר שהוא צריך לקנות ועבור עובדים שלא קיבלו תשלומים. צריך להסביר לו שאנו לא משלמים משכורות שבועיות, אלא משלמים לפי שלבים. יכולים לצוץ חיכוכים בעניין, אבל הדייר המשפץ צריך להיות חזק ולא לוותר".

 

הוא מספק גם טיפ נוסף: "חשוב לפרט במפרט הטכני שעליו חותם הקבלן את כל השלבים ותתי השלבים שהעבודה צריכה לכלול. חשוב לציין שבמידה וצריך להוסיף משהו שלא ידענו, יש  לתמחר כל דבר. למשל, אם בניית קיר עולה X שקלים למטר ואותו קבלן היה צריך לבנות בנוסף לחוזה שנחתם עוד 20 מטר קיר, יש תמחור ואתה יודע בדיוק כמה זה יעלה מראש".

 

לסיום, סבג מציע דרך טובה לבחירת קבלן מתאים: "אני מציע לקיים מספר פגישות עם כמה קבלנים ותוך כדי הפגישות אתה לומד בנות לעצמך את פרקי התוכנית של השיפוץ, כי לכל קבלן יש את ההערות שלו לתוכנית של האדריכלית וכך ניתן ללמוד מה להוסיף לחוזה. בסופו של דבר בחרתי בקבלן אחד אבל לקחתי את המבנה של תכולת העבודה מקבלן אחר שהיה יותר מסודר. זה עזר לי בבניית כתב הכמויות. חשוב מאוד להכניס את כל ההערות הרלוונטיות של איזה חומרים הם על חשבון המזמין ומה על חשבון הקבלן. בנוסף חשוב להגדיר מי עושה מה – בעל המקצוע הזה לא נוגע למשל בקונסטרוקציה של הבריכה אבל עד סף הבריכה הוא צריך לרצף. חשוב להפריד בין בעלי המקצוע וליצור הגדרת אחריות ברורה".

הנחת צנרת במטבח (צילום: רוז סבג) (צילום: רוז סבג)
הנחת צנרת במטבח(צילום: רוז סבג)

 

מטבח לאחר ריצוף (צילום: רוז סבג) (צילום: רוז סבג)
מטבח לאחר ריצוף(צילום: רוז סבג)

 

הזדמנויות לשינויים ירוקים

"כשאני עורכת שיפוץ במבנה, יש לי חזון והזדמנויות לעשות שינויים בתחום הירוק ולהכניס את זה כחלק מתפיסת העולם ומסדר היום של המתכנן ושל המבצע". כך אומרת תמי הירש, אדריכלית שעוסקת בתכנון מבנים כבר 30 שנה. בעשור האחרון התמחתה הירש בבנייה ירוקה וייעצה לגופים מוסדיים כמו עיריות, המשרד להגנת הסביבה ועוד.

 

שימור משאבים, שימור אנרגיה, שימור חומרים, זריקת פחות זבל, חיסכון במים ושימוש חוזר בחומרים הקיימים במקום עצמו. כל אלה הן הזדמנויות לשינויים בתחום הירוק בזמן שיפוץ. הירש מספרת כי לצד כל זה, היא רוצה לשפר את תנאי הבריאות של הדייר. "פנים המבנה מהווה גורם מזהם גדול מאוד, לפעמים אף יותר מהזיהומים שיש מחוץ למבנה. לכן, כשאני באה לעשות שיפוץ, לצד התכנון של הדייר, יש לי אסטרטגיות לשימור משאבים שאוסיף אותם ואחשוב על האופן שבו אני משפרת את האוורור הטבעי, התאורה הטבעית.

 

"אני בוחרת חומרים שיהיו פחות מזיקים, פחות פליטות של גזים רעילים, חומרים נדיפים, חלקיקי חומר כגון בדים ריפודים ועוד. בטון פולט חומר רדיואקטיבי. כל החומרים שבאים מהטבע מביאים DNA שכולל רכיבים רדיואקטיביים מבטן האדמה, ואת זה אני רוצה להפחית. אם יש לי בית שכולו בטון, אעשה חשיבה איך אני מפחיתה את רמת הרדיואקטיביות של אותו בטון, וזה עניין של עיצוב פנים".

 

איך עושים זאת למשל?

"אני עושה את זה על ידי אוורור מעולה. חשוב מאוד שיהיו החלפות אוויר ברמות מאוד גבוהות. אפשר לשים ציפויים טייחים, צבעים, יש היום חומרים בשוק שבפירוש עוזרים לי להילחם בגורם המזיק הזה. כמובן, שכדאי שחדרי השינה וחללים ששוהים בהם הרבה זמן - שהם לא יהיו החללים שבהם כמות הבטון היא הכי גדולה. לכן, בראייה שלי שיפוץ ועיצוב פנים ביחד יאפשרו לי לעשות את אותה חשיבה ויאפשרו לי לבחור את החומרים הנכונים והמתאימים".

 

הירש מציינת כי בכל מבנה שמתוכנן בו שיפוץ, בין אם מדובר בעסקים, משרדים, מגורים, היא תמיד תבחן את מעטפת המבנה, באיזה אזור אקלימי הוא נמצא ומהי רמת הקרינה באזור. "בהתאם לזה אבצע את התכנון האקלימי ואשאף כמה שיותר לתת פתרונות שיהיו מתאימים לבמה לצמצום האנרגיה, כלומר, ארצה לבדוק האם מעטפת המבנה מבודדת בכלל, ואם היא איננה מבודדת בהתאם לאזור האקלים של התנאים מסביב, אדאג לזה כחלק מהשיפוץ", אומרת הירש. "למשל בדירה שלי, הוספתי 3 ס"מ של טיח תרמי מבפנים כי לא יכולתי להכניס בידוד חיצוני וכך שיפרתי בצורה משמעותית את הבדלי הטמפרטורה בין הפנים לחוץ".

 

התאורה הטבעית משחקת גם היא תפקיד חשוב מאוד בהיבט הבריאותי והאנרגטי. לדבריה, "אם מדובר במבנה מגורים, אפשר לעשות הצללה באמצעות תריסים או פרגולות מבחוץ, או הצללות חיצוניות אם זה אפשרי".

 

דבר נוסף שבו משתמשת הירש בשיפוץ מבנים מבחינה אנרגטית הוא תוכנות חיזוי שמאפשרות לדעת מראש את הצריכה האנרגטית הקיימת ובאיזו מידה ניתן לשפר על ידי החלפת חומרים. "התוכנות הללו מאפשרות לי לדעת מראש מה יהיה השיפוץ האופטימלי עם שיפורים מסוג א' ב' ג' שיאפשרו לי לחסוך באנרגיה בצורה הטובה ביותר", מציינת האדריכלית. "במשרד שלי אני חוסכת 80% באנרגיה יחסית לדייר קודם, זאת באמצעות בחירת מיזוג נכון, בחירת גופי תאורה נכונים ופיזור מתאים, תאורה טבעית מעולה, הגעתי לתוצאות טובות. אני צורכת 20% יחסית לדייר הקודם וזה עניין של חשיבה מתודית. כשאנחנו מסתכלים על רכיבים ומוצרים של בנייה ירוקה, תמיד שואלים אותי: מי ייצא לי מזה, למה לי להשקיע סכום כסף נוסף? ואז אני מוכיחה ללקוחות מדוע כדאי ומהו החזר ההשקעה בעניין".

תמי הירש ()
תמי הירש
 

 

טיפים לשיפוץ נכון בראי הדייר 

דבר ראשון שהירש ממליצה עליו הוא למצוא מתכנן/אדריכל שיהיה קשר טוב איתו. "זוהי נקודת מפתח. דבר שני הוא לחשוב על הפוטנציאל של הבית – לא תמיד אנחנו רואים את כל מה שהבית יכול לתת ולכן יש צורך להסתכל בצורה מערכתית: מה הצרכים שלי, לקבל חללים שמתאימים לצורת החיים שלי ולהקשיב גם ללב של הדייר. הרבה פעמים המתכננים מקבלים החלטות שהדייר לא מתחבר אליהם ולהבין מה הולך לקרות בשיפוץ", היא אומרת.

 

מבחינת חומרים, חשוב לבחור חומרים שאינם מזיקים לנו. "יש היום בשוק מוצרים טובים וכאשר אני בתור משפצת פונה לאדריכל אני מעלה את הנקודות הללו", מציינת הירש. "גם מבחינת הריהוט, יש מוצרים ממוחזרים ויוצאים מן הכלל שנמצאים בשוק ואפשר להשתמש בהם. חשוב להשתמש במוצרים שיש בהם עצים שגדלים בצורה מהירה כמו במבוק. יש כיום פרקטים מבמבוק לריצוף, יש לוחות עם ציפויי פורניר עם תכולה של במבוק והמראה שלהם דומה לעץ ואף יפה יותר. באחת הדירות ששיפצתי השתמשתי בבמבוק גם בארונות המטבח וגם בדלתות ולארונות נוספים וזה נתן תוצאות יפות לא פחות מכל עץ אחר".

 

לדברי הירש, בעת ההריסה של התשתית הקיימת יש לחשוב האם ניתן לעשות שימוש חוזר בחומרים. "אצלי במשרד למשל חידשתי מחיצות זכוכית וחידשתי דלתות פורמייקה שנראו ירודות. צבעתי אותן מחדש ועם פרזול חדש הן נראות חדשות לגמרי, אי אפשר להבחין שהדלתות הללו הוא משימוש חוזר. היא מציינת כי בנוגע לרכיבי גבס למשל, יש חברה שממחזרת אותן. "יש מפרט ואם אתה עושה את הפירוק על פי המפרט, אתה מתקשר לחברה הזו ובמקום להשליך את מוצרי הגבס למכולה, משתמשים בהם למחיצות חדשות. בסופו של יום הפסולת שלנו חוזרת למוצרים המדף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים