שתף קטע נבחר
 

האפליקציה שרוצה לשנות את שוק השכירות

דפני ליף, ממובילי המחאה החברתית, והתאחדות הסטודנטים הארצית השיקו אפליקציה לשוכרי הדירות, המבקשת לשמור על שקיפות בשוק השכירות הלא מפוקח - ע"י הזנת נתוני אמת על מצב הדירות להשכרה בידי השוכרים עצמם. "בזמן שכולם מדברים על רכישת הדירה, ציבור השוכרים נשמט מסדר יום"

אפליקציה חדשה מבקשת לעשות סדר בשוק השכירות בישראל, על ידי הזנת נתוני אמת על מצב הדירות להשכרה בידי השוכרים עצמם. במסיבת עיתונאים שנערכה היום (ב') בתל-אביב, "בירת השכירות", הסבירו דפני ליף, ממוביל המחאה החברתית ב-2011, וגלעד ארדיטי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, את ההחלטה לקדם יחד את המיזם במשותף. "המטרה שלנו להשתמש בחוכמת ההמונים ולהביא לשוק שכירות מאוזן בישראל", אמרו השניים.

 

עיריית ת"א מציגה: חוזה שכירות אחיד

סטודנטים: "לא נקנה דירה בעשור הקרוב"

חילונים: "קשה לשכור דירה בגבעת שמואל"

 

מדובר באפליקציה המכונה "פיירי" (Fairi), שבה יכולים שוכרים להזין נתונים על הדירות בהן גרו ועדיין גרים, כדי ליצור שקיפות לגביהן, וגם המשכירים יכולים להזין פרטים על דירות בבעלותם. "בזמן שכולם מדברים על חלום רכישת הדירה, ציבור השוכרים נשמט מסדר היום שוב ושוב, ציבור שמונה היום כשני מליון ישראלים. כל זאת בזמן שמחירי השכירות מאמירים וחלום הבית הולך ומתרחק", אמרו במסיבת העיתונאים.

 

לדברי ליף וארדיטי, האפליקציה כבר מכילה נתונים על אלפי דירות לגבי תנאי חוזי מכר,היסטוריית המחירים, מצב פיזי של הנכס ועוד. "לרוב המידע היחיד לגבי הדירה קיים אצל המשכיר, לכן האפיליקציה משמשת כציר הזמן של כל דירה, בה השוכרים משקפים את מצבה ועלות השכירות", ציינו יזמי האפליקציה. בהמשך בכוונתם להציע מידע על שכירות הוגנת, מדד מחירים וחוזי מכר מומלצים.

ארדיטי (מימין), ליף ובראל במסיבת העיתונאים, היום (צילום: התאחדות הסטודנטים הארצית) (צילום: התאחדות הסטודנטים הארצית)
ארדיטי (מימין), ליף ובראל במסיבת העיתונאים, היום(צילום: התאחדות הסטודנטים הארצית)

"אנחנו מאמינים שכסטודנטים עלינו לא רק להגיד מה לא טוב אלא גם להציע רעיונות לפתרון", אמר ארדיטי. "פה בדיוק נכנסת פיירי. בעזרת כלי טכנולוגי, אנחנו מנסים לעשות מה שכרגע המדינה לא עושה בעצמה - וזה ליצור שוק שכירות הוגן לשני מיליון ישראלים. האתגר הגדול עכשיו יהיה להצליח ולאסוף כמה שיותר נתונים בשביל ליצור שיווי משקל נכון יותר בשוק, וכל זה תלוי בהירתמות הציבור לתהליך".

 

ליף טענה כי "לא הגיוני שבשוק השכירות של היום, מי שהוגן נחשב פראייר. המשימה שעומדת לפנינו כרגע היא לייצר מאגר שקוף של נתונים, בהם יוכלו השוכרים והמשכירים להיעזר. המטרה היא לעזור לציבור השוכרים ולהבליט את המשכירים ההגונים, להנגיש לשוכרים מידע שחסר להם. בשלב זה כבר ברור לי שהשינויים שלהם אנחנו מייחלים יגיעו מהשטח עצמו. הגיע הזמן שניקח אחריות ונפסיק לפחד לחלוק מידע. המידע הוא אחד הכלים המהותיים ביותר המשפיעים על המחירים ועל הנורמות בשוק השכירות".

 

יאיר בראל, ממייסדי פיירי, הוסיף כי "היום אתה יכול לחתום על חוזה ולגלות בדיעבד שאתה משלם יותר מהשכנים, שיש בעיה בצנרת או שבעל הבית מעלה את שכר הדירה בכל שנה. המטרה שלנו היא לספק מידע מקיף על דירות להשכרה וסביבת המגורים. אנו שואפים להפחית את גורם ההפתעה לציבור השוכרים ולתת תמונה כמה שיותר מלאה בנוגע לדירה. באמצעות האפליקציה אפשר בקלות לשתף את מצב הדירה האמיתי, התשלומים השונים ותנאי ההשכרה. את כל הנתונים אנו אוספים יחד כדי ליצור תמונה משמעותית בנוגע לשוק השכירות בישראל".

 

במסיבת העיתונאים הציגו המשתתפים את נתוני התאחדות הסטודנטים, לפיהם מעל לרבע ממשקי הבית בישראל שוכרים כ-650 אלף דירות. אורך חוזה שכירות ממוצע בישראל הוא כשנה וחצי, ותקופת השכירות הממוצעת היא 3.3 שנים. כ-45% מהסטודנטים שוכרים דירה ומוציאים בממוצע 1,700 שקל על שכירות - למעלה ממחצית המשכורת הממוצעת לסטודנטים.

 

עוד ציינו כי על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ב-15 השנים האחרונות עלה שיעור הזוגות הגרים בשכירות בצורה משמעותית, בעיקר בקבוצת הגיל של 30-39, בה שיעור המשכירים עלה מ-25.2% ל-37.2%. "מחירי השכירות בארץ אינם משקפים בהכרח את מצב התחזוקה של הדירות ואיכותן. בתל-אביב - עיר שבה יותר ממחצית מהתושבים הם שוכרים - מצב התחזוקה של דירות השכרה עגום, שכן דירות רבות נבנו בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת", טענו ארדיטי וליף.

 

ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו המקדם את חוק שכירות הוגנת בכנסת, התייחס לדברים וציין כי "יצרנו בשנה האחרונה תשתית ושינויים שלא נעשו שנים כדי להבטיח שינוי מהותי בעולם הדיור בישראל וכך יהיה. מעבר לטיפול בהיצע, חסר בשוק הישראלי המוצר של חוזה שכירות ארוך טווח שעלינו לקדם ואני סבור שיהיו בשורות כבר בשבועות הקרובים. בנוסף, אנו מקדמים עידוד בנייה לשכירות מוסדית שתהווה אלטרנטיבה אמיתית למגורים גם למבוגרים וגם למשפחות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים