בוטלו תוצאות מבחן למועמדים ללימודי רפואה: "התשובות הודלפו בישראל"
מאות סטודנטים ישראלים ייאלצו לגשת שוב למבחן ה-GRE הבינלאומי, המיועד לבעלי תואר ראשון המבקשים להתקבל למסלול הארבע-שנתי. השאלון הודלף באפריל ע"י ישראלים שנבחנו יומיים קודם בקפריסין. אחד הנבחנים: "זה מקומם שניגש שוב, אבל באמת לא הוגן שלחלק היו את השאלות מראש"
מבוכה בישראל: בעקבות הדלפת תשובות ברשת ייאלצו מאות סטודנטים לחזור על מבחן בינלאומי למבקשים להתקבל ללימודי רפואה. ארגון ETS, שאחראי על מבחני GRE הבינלאומיים, הודיע אמש (ב') רשמית כי תוצאות המבחן שנערך בישראל לפני כחודש בוטלו בשל ההדלפה. מוקדם יותר בבוקר המבחן פורסם כי באוניברסיטאות בר אילן ותל אביב בדקו תלונה שלפיה המבחן הודלף על ידי סטודנטים ישראליים שנבחנו באותה בחינה יומיים לפני כן בקפריסין, ופרסמו את השאלות בקבוצת פייסבוק שמונה כ-3,000 חברים.
"אני די המום, זו בחינה קשה מאוד ולוקח הרבה מאוד זמן להיערך אליה", סיפר שהם לוי, שניגש למבחן באפריל האחרון. "רק המחשבה שאצטרך ללמוד שוב כדי לגשת מקוממת ומרגיזה. מצד שני אני יכול להבין. לא הוגן שלחלק מהסטודנטים היו את השאלות מראש. גם ככה תנאי הקבלה הם מאוד קשים".
מבחן ה-GRE משמש כלי סינון עיקרי לשם קבלת סטודנטים בעלי תואר ראשון למסלול הארבע-שנתי לרפואה. המבחן נערך על ידי המרכז לבחינות והערכה האמריקני (ETS) ונבחנים בו סטודנטים מכל העולם. הבחינה מתקיימת ביום שבת, אולם בשל השבתון, בישראל הוא נערך ביום שני שלאחריו.
המבחן שמסנן ללימודי רפואה מקוצרים כולל שלושה נושאים מרכזיים: ביוכימיה, ביולוגיה של התא וביולוגיה מולקולרית. המבחן נמשך כשלוש שעות וכולל 180 שאלות אמריקניות. מדובר במבחן יחסי (כמו פסיכומטרי) שעוזר לבתי הספר לרפואה לבחור את המועמדים המתאימים ביותר להתחיל בלימודי רפואה מקוצרים. בישראל לימודים אלו מתבצעים באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת בר אילן. אל מבחן ה-GRE ניגשים מדי שנה כ-600 סטודנטים ישראלים המבקשים להתקבל לתוכנית בלימודי הרפואה, אולם לבסוף מתקבלים רק כ-60.
מארגון ETS נמסר אמש כי התוצאות האחרונות של המבחן שהתקיים בישראל יבוטלו בעקבות פרשת ההדלפה. "אנחנו מייחסים חשיבות רבה לתוקף תוצאות המבחן", נמסר בהודעה רשמית מטעם הארגון. "בעקבות גישה לא מורשית לחומרי הבחינה על ידי כמה מאלו שניגשו אליה, ETS מבטל את התוצאות של המבחן מתאריך 18 באפריל 2016 בביוכימיה, ביולוגיה של התא וביולוגיה מולקולרית בישראל. הנבחנים המדוברים יקבלו הודעה בנושא ויקבלו אפשרות לקבל בחזרה את כספם או לגשת למבחן מחדש".
עוד נמסר: "ETS מצר על השיתוף הבלתי ראוי של חומרי המבחן על ידי כמה נבחנים ברשת. לא הייתה לארגון כל אפשרות אחרת אלא לבטל את התוצאות שכן הן כבר לא יכולות להעיד על יכולותיו של הנבחן".
לפני כחודש פורסם כי סטודנט שניגש בקפריסין למבחן יומיים לפני המועד הישראלי כתב בפייסבוק נושאים שהופיעו בבחינה ושאלות ספציפיות שנשאלו. בנוסף, צורפו שלושה דפים שמתארים נוסחאות שאמורות לסייע בבחינה. הוא ציין כי גם אם השאלות לא נכתבו במסמך מילה במילה, מדובר במידע משמעותי ועצום שמקבל הנבחן יומיים לפני הבחינה.
בין היתר נכתב במסמך שהופץ בפייסבוק: "המבחן היה לי קשה יותר מהמועדים הקודמים שפתרתי. באמת אורך השאלות עלה וגם הופיעו שאלות שלא נתקלתי בהן שחלק גדול מהן זה הבנת הנקרא. אני כותב לכם רשימה של נושאים שהיו ושאלות שאני זוכר, ונושאים שאני לא זוכר ששאלו עליהם". בהמשך הכותב מתאר את הנושאים שהיו בבחינה, כולל דוגמאות לסעיפים, ומוסיף המלצות באילו נושאים כדאי להתמקד יותר במהלך הלמידה.