שתף קטע נבחר
 

אישי: אל תקראו לנו קשישים - תנו לעבוד

בטור אישי קורא דוד, בן ה-82, למעסיקים להפסיק עם הדעות הקדומות ולהעסיק את חבריו שבגיל פנסיה. "איש לא חושב על בנות 62 או בני 67 כקשישים. אז למה הם לא מוצאים עבודה?" הוא אומר, וקורא לשינוי לטובת כולנו

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

כשיצאתי לגמלאות גיליתי שאין דבר שרירותי יותר מגיל הפרישה. הכרתי אנשים שחיכו לרגע הזה כל חייהם; הכרתי רבים יותר שביקשו להמשיך בקריירה המקצועית, והכרתי גם את אלו שחיפשו התחלה חדשה, ושהיו מוכנים להעז ולהתנסות בדברים שהרתיעו אותם כל חייהם.

 

מה שברור הוא שכיום, עם העלייה בתוחלת החיים, אנשים בעשור השביעי או השמיני בחייהם מקיימים חיים פעילים ומלאים לא פחות מבני שלושים או ארבעים. אנחנו לא מתפלאים על גמלאים שנוסעים לטייל במזרח, יוצאים לרקוד או ממלאים את אולמות המופעים מדי סוף שבוע, אז למה עבודה בגיל השלישי מתקבלת עדיין בהרמת גבה?

 

עוד במדור 60 פלוס:

הסוד לחיים טובים בגיל 90: "מתקנים הכל תמורת 5 שקלים"

תכירו: ההפקה הישראלית שפורצת את גבולות גיל

הרקדניות שלא יורדות מהבמה גם בגיל 70

 

"עבור בני גילי, העבודה הופכת את החיים לטובים יותר". דוד אדרי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"עבור בני גילי, העבודה הופכת את החיים לטובים יותר". דוד אדרי(צילום: shutterstock)

כולם מרווחים

זה לא סוד שאנשים עובדים נהנים מתחושה גבוהה יותר של חיוניות. העבודה ממלאת את חיינו במשמעות ובהרגשה של רלבנטיות, וחשיבותן של אלו עולה בהרבה על השכר (אם כי גם בו אין לזלזל). מי שממשיכים לעבוד בגיל השלישי נהנים מחיים חברתיים טובים יותר, ואינם צריכים להתמודד עם הריקנות המעיקה שפוקדת אותנו עם היציאה לגמלאות. עובדים נמצאים בכושר טוב יותר ושומרים על סדר יום בריא ופעלתני יותר. בקיצור, עבור רבים מבני גילי, העבודה פשוט הופכת את החיים לטובים יותר.

 

כמובן שבהעסקת רבים יותר מבני הגיל השלישי יש גם תועלת עצומה למשק. לא צריך להיות כלכלן גדול בשביל להבין את זה. אזרחים ותיקים הממשיכים לעבוד למחייתם במשרה מלאה או חלקית נזקקים פחות לשירותי הרווחה, וגם צורכים ומוציאים יותר על עצמם ועל בני משפחתם. הרווח למשק הוא משולש: גם בהגדלת ההשתתפות בעבודה, גם בצמצום ההוצאה על סעד ורווחה, וגם בהעלאת הצריכה הפרטית.

 

די לדעות קדומות!

אינני בטוח שהמעסיקים והמנהלים במשק מודעים תמיד ליתרונות שבהעסקת עובדים ותיקים. לפעמים, גם סטריאוטיפים משחקים תפקיד – האם העובד בן הגיל השלישי יסתדר עם המחשב? האם הוא ישתלב היטב בצוות? בהקשר הזה, מעניין לגלות שעל פי כל המחקרים, גיוון ברקע של העובדים מגביר את הפריון ואת החדשנות במקום העבודה. עובד בן הגיל השלישי לא תמיד ישלוט בטכנולוגיות האחרונות, אבל הוא מביא איתו נסיון חיים מגוון ועשיר, הכולל התמודדות עם אתגרים ובעיות שהצעירים יותר בצוות מעולם לא נתקלו בהם. ביחד, הם משלימים אלו את אלו באופן שצוות אחיד יותר בהרכבו אינו מסוגל אליו. יכולותיהם של בני הגיל השלישי יכולים לבוא לידי ביטוי, למשל, במשרות כגון משגיחי בגרות בתיכונים, בהן יש צורך בניסיון חיים ואינטליגנציה רגשית המתפתחת עם הגיל, בעוד שהעבודה עצמה אינה קשה פיזית ואף מתגמלת ביצירת קשר בלתי אמצעי עם הדור הצעיר.

 

לעובדים בני הגיל השלישי יש איכויות נדירות נוספות: הם סבלניים, הם נאמנים למקום העבודה ונוטים להישאר בו שנים ארוכות, הם זמינים (הילדים עזבו מזמן את הקן), והם בעלי ראייה מערכתית וארוכת טווח. עבורם זו אינה "סתם עבודה" אלא מקום המעניק משמעות ושייכות, והמסירות שלהם אליו היא בהתאם.

 

אנחנו לא קשישים - רק מבוגרים 

אם הכל כל כך טוב, מדוע גמלאים רבים שמעוניינים לעבוד מתקשים למצוא משרות פנויות? להערכתי, הסיבות לכך קשורות לתרבות הארגונית במקומות עבודה רבים; להיעדרה של מודעות ליתרונות שבהעסקת עובדים בני הגיל השלישי, ואולי גם למחסור בתמריצים ממשלתיים. התוצאה היא כשל כללי בשוק העבודה – אנשים בריאים ובעלי מוטיבציה, שלפניהם עוד עשרים שנות חיים, יושבים בבית במקום לתרום לעצמם ולחברה.

 

הגיע הזמן שנצעד קדימה. איש לא חושב על בנות 62 או בני 67 כקשישים, וגם אין סיבה ששוק העבודה יתפוס אותם כך. בני הגיל השלישי יכולים לקחת חלק משמעותי הרבה יותר בכלכלה ובחברה, וכולנו, צעירים ומבוגרים כאחד, נרוויח מכך.

  

הכותב הינו אזרח ותיק

 

בני ה-60 הם ילדים לעומת העובדים הנמרצים בכתבה הזאת. צפו למה כדי לכולם לצאת מהדעות הקדומות:

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: Shuterstock
אנחנו לא קשישים!
צילום: Shuterstock
יח"צ
דוד אדרי, בן 82
יח"צ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים