שתף קטע נבחר

 

לדנים שתומכים בפלסטינים לא אכפת מהפליטים אצלם

בניגוד לנוכחות הבולטת של ארגוני השמאל והאנרכיסטים הסקנדינביים בהפגנות נגד גדר ההפרדה בישראל, בעיות הפליטים בתוך דנמרק לא ממש מעניינות את הדנים. להפגנות של הפליטים והמהגרים בקופנהגן הם לא מגיעים ומשאירים אותם להילחם לבד ברשויות למען זכויותיהם: "גם אנחנו בני אדם"

הפגנת מהגרים בקופנהגן    (צילום: אסף קמר)

הפגנת מהגרים בקופנהגן    (צילום: אסף קמר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שעות אחר הצהריים בקופנהגן, בירת דנמרק. למרות מזג האוויר המקפיא, באחד הרחובות הראשיים בעיר צועדת שיירה מוזרה למראה. את "ההפגנה למען זכויות הפליטים בדנמרק" הובילה ניידת משטרה עם שוטרים חמושים, אחריה נוסע טנדר ישן, עמוס בפעילים כריזמטיים הנואמים בלהט אל מערכת הגברה. אחריהם צועדים בסדר מופתי עשרות פליטים, הכוללים בעיקר נשים כהות עור בלבוש מוסלמי מסורתי.

  

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

"כמו הנאצים": דנמרק תחרים זהב מפליטים?

 

חדי העין יבחינו כי בתוך שיירת המחאה של הפליטים מסתתר גם מספר מאוד מצומצם של דנים, ששערם הבהיר וגובהם העצום מסגיר את מוצאם המקומי.

 

רק מעט אזרחים דנים השתתפו בהפגנת המהגרים. קופנהגן  ()
רק מעט אזרחים דנים השתתפו בהפגנת המהגרים. קופנהגן
בניגוד לנוכחות הבולטת של ארגוני השמאל והאנרכיסטים הסקנדינביים בהפגנות נגד גדר ההפרדה בישראל, בעיות הפליטים בתוך דנמרק לא ממש מעניינות את הדנים.

 

הנואם המרכזי מתחנן: "הצטרפו אלינו להפגנה"

לנואם המרכזי שעל הטנדר יש צעיף אופנתי בעיצוב של כאפיה פלסטינית על הצוואר והוא דורש, באנגלית, לסגור לאלתר את מחנות הפליטים ומתקני הכליאה החדשים שהקימה ממשלת דנמרק בעקבות "משבר הפליטים באירופה" ולהתקבל באופן חוקי לחברה הדנית. הוא גם מבקש - אפילו מתחנן - מהעוברים ושבים, שצופים במצעד ממרחק בטוח, להצטרף באופן ספונטני להפגנה - אבל הציבור הדני מתעלם.

 

מחנות הפליטים שהקימו הדנים מזכירים את מתקן הכליאה למסתננים בדרום ישראל, "חולות" - רק בתנאים קצת יותר טובים. על הטנדר התחלף הנואם, שמספר בדמעות על הסבל שעבר בדרכו הארוכה ממולדתו באפריקה אל דנמרק והמפגינים צועקים אחריו "גם אנחנו בני אדם!".

 

אחד מהאזרחים הדנים הבודדים בהפגנה הוא אדם מבוגר במעיל אדום שנוסע על אופניו סביב התהלוכה. קוראים לו אמיל, והוא מספר ל-ynet שהוא "פעיל חברתי ועושה צרות מקצועי לשלטון הפשיסטי של דנמרק". הוא חושד בכתב ynet שהוא שוטר מקומי בהסוואה או מהשירות החשאי הדני שהצטרף להפגנה כדי לעצור את מנהיגי הפליטים.

 

"פעם היינו דוגמה למדינת רווחה סוציאליסטית"

אחרי שאמיל מבין שהוא משוחח עם כתב מישראל, הוא מספר שהוא יהודי ושיש לו "משפחה פשיסטית חרדית" שעלתה לישראל וחיה בירושלים.

 

"המצב בדנמרק מידרדר במהירות. פעם היינו דוגמה למדינת רווחה סוציאליסטית", מספר אמיל. "המחתרת הדנית הצילה כמעט את כל יהודי דנמרק מהנאצים, היום אנחנו מתנהגים כמו פשיסטים, סוגרים את הגבולות לפליטים, ומי שבא עם קצת כסף - השלטונות הפשיסטיים לוקחים לו את הכסף. אזרח דני שעוזר לפליטים בדרך לדנמרק - מקבל קנס. הממשלה בונה מחנות מעצר, בתי סוהר לפליטים! זאת לא דנמרק הסוציאליסטית שבה גדלתי! זאת בושה!"

 

שיירת הפליטים המפגינים הגיעה לרחבה שמול בניין הפרלמנט הדני, הניידות והשוטרים מתפרסים מסביב, ונואם נוסף מבקש באנגלית קלוקלת מממשלת דנמרק לתת לו צ'אנס: "ברחתי מהמוות, באתי לכאן ממלחמת אזרחים. אני מבטיח להיות אזרח טוב, אזרח מועיל ויצרן, למה אתם כולאים אותי בבית סוהר?". קוראים לו אבדול, והוא ברח מסומליה לדנמרק לפני כשנתיים ומאז הוא תקוע.

 

מהגר סומלי: "חייב לחזור כל ערב לספירה במתקן הכליאה"

"לא בפנים ולא בחוץ. חייב לחזור כל ערב לספירה במתקן. אין לי אישור עבודה. אני חי בחדר קטן וצפוף עם שמונה מיטות על קומות. שמונה אנשים מבוגרים בחדר קטן. אין פרטיות, אין עתיד", אומר אבדול, ומוסיף: "אם הייתי בא מסוריה, הייתי מקבל מיד מעמד של פליט, דירה וקורס מקצועי. בגלל שאני בא מסומליה ומישהו באו"ם החליט שמלחמת האזרחים שלנו נגמרה - פתאום לא מגיע לי כלום!"  

 

יחד עם אבדול משתתפים במחאה מהגרים נוספים מסומליה ומאפגניסטן, והם דורשים שייתנו להם שוויון זכויות בדנמרק בדיוק כמו זה שמקבלים הפליטים מסוריה ומעיראק. "כולנו בני אדם. מגיע לי לחיות בכבוד. כל עוד אני סובל, אתה לעולם לא תהיה מאושר!", אמר אבדול. 

 




 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ההפגנה מול בניין הפרלמנט גוועת במהירות. למפגינים קשה לעמוד ללא תנועה בקור העז. נהג האוטובוס המתנדב שאמור להחזיר אותם לספירת הלילה במחנה הפליטים החדש הגיע. הנואם על הטנדר מבקש מהפעילים הדנים המעטים ששרדו את המסע להצטרף אליהם לנסיעה למחנה המעצר לפליטים, כדי להתרשם מהתנאים הקשים, אבל אף אחד לא מעוניין.

 

כנראה לא צריך לנסוע עד דנמרק כדי לדעת שהפליטים מהמזרח התיכון ומאפריקה לא ממש רצויים במדינת הרווחה הצפונית. ממשלת דנמרק מפרסמת בעיתונות הערבית מודעות ענק המזהירות את הפליטים מלהגיע אליה. לכך יש להוסיף את "חוק התכשיטים" החדש והקיצוני, המאפשר לשלטונות דנמרק להחרים סכומי כסף גדולים ותכשיטים מהפליטים למימון השהייה שלהם במחנות המעצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים זכויות ועבודה. מחאת המהגרים בקופנהגן
מומלצים