שתף קטע נבחר
 

מחקר ענק: פעילות גופנית מפחיתה סיכון עד 42% ללקות בסרטן

עד היום ידענו שפעילות גופנית תורמת לבריאות הלב, עכשיו מגיעה ההוכחה שזה גם טוב במניעת סרטן: מחקר שכלל כ-1.5 מיליון נבדקים מצא כי פעילות גופנית מפחיתה הסיכון ללקות ב-13 סוגי סרטן, גם בקרב מעשנים ובעלי עודף משקל. מומחית ישראלית: "פעילות גופנית מסייעת גם להישרדותם של אלה שכבר אובחנו"

הוכחה נוספת לכך שפעילות גופנית טובה לא רק לבריאות הלב: מחקר ענק שכלל מעל מיליון איש, מצא שפעילות גופנית מפחיתה את הסיכון ללקות במגוון סוגי סרטן, גם בקרב מעשנים, ואנשים הסובלים מהשמנת יתר המצויים בסיכון גבוה ממילא לסרטן. הממצאים פורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.

 

איך עוד פעילות גופנית בריאה

מחקר: פעילות גופנית יעילה בדיוק כמו תרופות

כך תתאימו פעילות ספורטיבית למצב בריאותי

די לתירוצים! 8 טיפים להתמדה בפעילות גופנית

 

הממצאים נאספו מתוך 12 מחקרים אמריקנים ואירופאים שכללו מעל מיליון וחצי משתתפים, ושנמשכו בין 9 ל-21 שנים. במהלך המחקרים נבדקה תדירות ועוצמת הפעילות הגופנית אצל המשתתפים ושכיחות תחלואת הסרטן אצלם.

 

עוצמת הפעילות הגופנית של המשתתפים בשבעה מתוך 12 המחקרים שנכללו, דורגה בסולם של אפס אחוזים (אי פעילות גופנית) עד ל-100%. פעילות גופנית מתונה (דהיינו, 50% בסולם הדירוג) נקבעה כ-150 דקות שבועיות של פעילות גופנית מתונה כמו הליכה.

 

פרופ' נעמה קונסטנטיני מסבירה על הקשר בין ספורט לסיכון המופחת לסרטן. צפו:

 

 

החוקרים מצאו כי אלה שביצעו פעילות גופנית שהוגדרה בינונית עד פעילות גופנית בעצימות גבוהה, הפחיתו את הסיכון לפתח שבעה סוגי סרטן ב-20% לפחות, כאשר בסוגים אחרים מדובר באחוזים נמוכים יותר. וכך הופחת הסיכון הממוצע לכמה מסוגי הסרטן השונים בקרב הספורטאים:

 

 ( ) ( )

 

עם זאת, החוקרים הופתעו לגלות שסרטן הערמונית וסרטן העור מסוג מלנומה ממאירה, היו בשכיחות גבוהה יותר בקרב אלה שביצעו פעילות גופנית: הסיכון לסרטן הערמונית היה גבוה ב-5% בקרב המתאמנים, והסיכון לסרטן המלנומה היה גבוה ב-23%.

 

החוקרים הסבירו כי ככל הנראה, הסיכון הגבוה לסרטן הערמונית נובע ממודעות גבוהה יותר של המתאמנים לבריאות ולבדיקות רפואיות, ולכן המתאמנים היו מאובחנים יותר. הסיכון הגבוה יותר לסרטן העור נבע ככל הנראה מחשיפה ממושכת יותר לשמש אצל המתאמנים, בהשוואה ללא מתאמנים.

 

החוקרים סיכמו כי הממצאים מוכיחים שפעילות גופנית היא "מרכיב מרכזי במניעת מגוון מחלות סרטן", וכי ההפחתה בסיכון לסרטן נובעת לא רק מאפקט הירידה במשקל כתוצאה מהפעילות הגופנית, שכן גם אלה שסבלו מהשמנת יתר והיו פעילים גופנית, הראו סיכון מופחת לסרטן.

 

החוקרים הוסיפו: "מתוצאות המחקר עולה כי מטופלים המעשנים או סובלים מעודף משקל, צריכים לא רק להיגמל מהסיגריות ולהפחית במשקלם, אלא גם לבצע פעילות גופנית אקטיבית, כדי להפחית את הסיכון לסרטן".

 

התהליכים הגופניים שמונעים סרטן

"אנחנו יודעים על מספר מנגנונים המתרחשים בגוף בעקבות פעילות גופנית ומגנים בפני סרטן", מסבירה הפרופ' נעמה קונסטנטיני, מנהלת היחידה לרפואת ספורט בבית החולים הדסה.

 

"ישנם מנגנונים אנטי דלקתיים שמפחיתים תהליכים דלקתיים בגוף, ישנה הפחתה בפעילות ההורמון אסטרוגן, וישנו גם אפקט נוגד חימצון המתרחש בעקבות פעילות גופנית ומגן בפני סרטן".

 

פרופ' קונסטיני מסבירה עוד, כי הפעילות הגופנית לא רק שמפחיתה את הסיכון לסרטן, אלא מסייעת להישרדותם של אלה שכבר אובחנו: "ישנן הוכחות שהשרידות טובה יותר אצל חולי סרטן שעוסקים בפעילות גופנית, גם אם לא עסקו בכך לפני כן. אנחנו רואים שוב ושוב את הערך הרפואי הרב של הפעילות הגופנית, לא רק למניעת מחלות לב וכלי דם, אלא גם בתחום הסרטן".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כושר גופני מוריד הסיכוי לסרטן באחוזים גבוהים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים