השירים הכי מושמעים בימי הזיכרון
בדיקת "ידיעות אחרונות" מגלה: זהו הפסקול שליווה אותנו השנה בימים הכואבים מכולם
יום הזיכרון לשואה ולגבורה ויום הזיכרון לחללי מערכות ישראל מלווים ברדיו בפסקול של שירים יפהפיים, נוגעים, בגווני אבל ויגון. בדיקת "ידיעות אחרונות" מגלה מהם השירים ומיהם האמנים שהושמעו הכי הרבה פעמים בתחנות הארציות והאזוריות בימי הזיכרון שחלו החודש. והמסקנה העיקרית? עורכי הרדיו מעדיפים לנגן בעיקר את היצירות הקלאסיות, אלו שהולכות איתנו כבר שנים רבות.
לפי הבדיקה, שנערכה באמצעות חברת מדיה פורסט, השיר "אפר ואבק" של יהודה פוליקר צועד בראש רשימת המושמעים ביום השואה האחרון. אחריו ברשימה: "ים הרחמים" של קובי אפללו, "כשתגדל" של פוליקר, "שער הרחמים" של מאיר בנאי ו"מישהו" של יהודית רביץ. פוליקר הוא גם האמן המושמע ביותר ביום זה, לפני חוה אלברשטיין, שלמה ארצי, אריק איינשטיין ועידן רייכל.
השירים הכי מושמעים ביום הזיכרון לשואה ולגבורה:
יהודה פוליקר - אפר ואבק
יהודה פוליקר - כשתגדל
יהודית רביץ - מישהו
חוה אלברשטיין - לכל איש יש שם
מאיר בנאי - שער הרחמים
קובי אפללו - ים הרחמים
ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל השיר המושמע ביותר היה "מה אברך" של להקת חיל הים והסולנית רבקה זוהר. אחריו: "הנסיך הקטן" של קצת אחרת, "חורף 73" של להקת חינוך מיוחד, "שמור על העולם" של דוד ד'אור - השיר היחיד שנמצא בשתי הרשימות - ו"נקישה בדלת" של דני רובס. גם שרית חדד ברשימה, במקום התשיעי, עם החידוש שהוציאה השנה ל"בלדה לחובש". האמן המושמע ביותר ביום זה הוא אריק איינשטיין ז"ל, שמקדים את שלמה ארצי, יהודה פוליקר, חוה אלברשטיין ולהקת הנח"ל - רשימה דומה לזו של יום השואה, בסדר מעט אחר.
השירים הכי מושמעים ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל:
להקת חיל חינוך – חורף 73
להקת חיל הים – מה אברך
קצת אחרת – הנסיך הקטן
דוד דאור – שמור על העולם
נתנאלה – היה לי חבר היה לי אח
דני רובס – נקישה בדלת
את "אפר ואבק", שיר הנושא של אלבום המופת שיצא ב־1988, כתב יעקב גלעד על אמו ניצולת השואה הלינה בירנבאום לפני ביקורה הראשון בפולין. "אני מופתע שזה הפך לשיר המושמע ביותר ביום השואה", אמר אמש גלעד. "לא חשבתי שזה יהפוך להיות דבר כזה. לא חשבתי שהאלבום בכלל ייקלט במיינסטרים הישראלי. יהודה ואני היינו בטוחים שאנחנו מוציאים משהו מהמערכת הפנימית שלנו ושזה יעבור הלאה בשקט. מנהל חברת התקליטים שלנו אמר אז שהוא עושה את 'אפר ואבק' בשביל היוקרה. זו הייתה התחושה. שלמה ארצי פגש אותנו בסוף העבודה באולפן ושמע את השירים. הוא הראשון שאמר לי וליהודה שזה יעניין הרבה אנשים. התברר ששלמה צדק".
פוליקר עצמו הוסיף: "מרגש שבימים הכי קשים בשנה, היצירות של 'אפר ואבק' מצליחות לחבר בין כל כך הרבה אנשים ולגעת בהם. חשוב לי לומר שבלי שותפי ליצירה יעקב גלעד זה לא היה קורה ככה".
את "מה אברך" כתבה רחל שפירא לזכרו של בן כיתתה אלדד קרוק, שנפל במלחמת ששת הימים והוא בן 22. השיר הושמע לראשונה ב־1968, בתוכניתה של להקת חיל הים. "זה מפתיע אותי כל פעם מחדש שהשיר מושמע ככה וגם נוגע ללב", אמרה אתמול שפירא. "פירסמתי את השיר לזכרו של אלדד בחוברת זיכרון, ולאחר מכן הוא נכלל בספרון שהוצאנו בקיבוץ שפיים. הייתה בו מעין מנגינה סמויה. יאיר רוזנבלום ז"ל קרא את החוברת כשהיה בבית־ההבראה בשפיים והחליט להלחין את השיר. אחר כך הוא בא לשפיים עם רבקה והשמיע אותו באוזניי, וזה היה ביצוע חד־פעמי. לא תיארתי שהשיר יגיע לעוצמות כאלה במהלך השנים".
רבקה זוהר נזכרת שקיבלה את השיר במהלך חזרה בלהקת חיל הים. "כשיאיר רוזנבלום ניגש אליי ונתן לי את המילים, אמרתי לו 'איך אפשר לשיר שיר כזה?' הרי כשאתה מופיע יש מחיאות כפיים, וזה לא בדיוק יתאים למילים כאלה. אבל התגובות לשיר היו עצומות כבר בהתחלה, מעין יראת כבוד כזו. אני מופתעת".
זוהר לא ביצעה את השיר שנים ארוכות, עד שלפני חמש שנים שינתה את דעתה. "הייתה במילים מעין מחאה נגד אלוהים בעיניי. יום אחד ניגש אליי ברחוב אב שכול ואמר לי שבנו נהרג במלחמת ששת הימים ושהשיר הזה מנחם אותו. באותו רגע אמרתי לעצמי: אני יורדת מכל ההבנות לגבי השיר וחוזרת לבצע אותו למרות המילים הלא קלות שבו. וכך היה".