דו"ח עגום: 80% מהנוער בסיכון צורך אלכוהול, 75% סבלו מאפליה וגזענות
עמותת עלם, המטפלת מדי שנה בכ-20 אלף בני נוער בסיכון, הגישה לנשיא את הדו"ח השנתי שלה שמצייר תמונת מצב קשה של מצבם. 98 אחוז מבני הנוער ממוצא אתיופי המטופלים בעמותה דיווחו כי הם סובלים מגילויי אפליה וגזענות. "יש גם אלכוהול וסמים ואתה פשוט רוצה למצוא בית חם לברוח אליו"
"לחיות ברחוב זה להיות הכי לבד בעולם. כל יום אתה בפחד, עסוק במאבק כדי לשרוד, לבקש כסף מאנשים, לחפש אוכל ומקום לישון בו. אתה בתהליך קבוע של הידרדרות, עובר הטרדות וניסיונות אונס ואז אתה בניסיון לברוח מהמציאות. יש גם אלכוהול וסמים ואתה פשוט רוצה למצוא בית חם לברוח אליו". כך מספרת ל-ynet א' (21), צעירה חסרת בית, ש"ברחה" כדבריה מביתה כשהייתה בת 12 בלבד לאחר שהייתה קורבן לאלימות במשפחה.
א' היא רק אחת מ-531 בני נוער וצעירים חסרי בית שבהם טיפלה בשנת 2015 עמותת עלם, המסייעת לבני נוער וצעירים במצבי סיכון ומצוקה. הדו"ח השנתי של העמותה הוגש היום (ד') בצהריים לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ויש בו ממצאים מטרידים על בני נוער בסיכון שהעמותה מסייעת להם: עלייה בדיווחים על אפליה וגזענות (כמעט כל בני הנוער ממוצא אתיופי המטופלים בעמותה דיווחו שהרגישו שהם מופלים לרעה), עלייה בצריכת אלכוהול, ומגמת גידול בחשיפה לתכנים מיניים פוגעניים.
על פי ממצאי הדו"ח, המבוסס על מידע שנאסף מכ-20 אלף צעירים ובני נוער בסיכון שהעמותה סייעה להם בכ-80 פרויקטים ב-42 יישובים בארץ בשנת 2015, תחושות אפליה וגזענות קיימים בקרב מרבית בני הנוער בסיכון אשר להם סייעה העמותה. 75% מהם דיווחו כי סבלו מגילויי אפליה וגזענות בשל מוצאם או מראם החיצוני. כמעט מחצית מהם סיפרו כי חוו אותה מצד אנשים ברחוב, בעוד אחרים אמרו כי חוו יחס מפלה גם מצד המשטרה, מורים בבית הספר וחברים. שליש דיווחו כי חוו גזענות ביותר ממקום אחד או על ידי יותר מגורם אחד.
בעלם מסייעים מדי שנה לכ-2,400 בני נוער יוצאי אתיופיה (המהווים 12% מבני הנוער המקבלים סיוע מהעמותה). 98% מהם דיווחו כי הרגישו מופלים לרעה. עוד עולה מהדו"ח כי בתקופת מחאת יוצאי אתיופיה, 71% מבני הנוער דיווחו שהם גאים במוצאם ובתרבותם. יחד עם זאת, רק כשני אחוזים חשו תקווה לשינוי בעקבות המחאה בנוגע ליחס החברה ליוצאי אתיופיה.
א' עצמה מסתייעת בחודשים האחרונים ב"גלגל - בית הידידות" של עמותת עלם והקרן לידידות, המופעל בשיתוף היחידה לקידום נוער בירושלים. "אני ישנה שם ומקבלת מקלחת, ארוחה, לבוש ובעיקר תמיכה. אני רוצה לספר את הסיפור שלי כדי שנערות כמוני לא יגיעו לרחוב ובעיקר כדי שהמדינה תעשה יותר למען ילדים שאוכלים מפחי זבל וישנים על ספסלים. זה משהו שצריך להיפסק. לכולנו מגיע בית לחזור אליו", היא מדגישה.
בתחום הטיפול בחסרי בית מדווחים בעמותה על התקדמות במהלך השנה החולפת, שבה הוקמה ועדת משנה לטיפול בצעירים וצעירות חסרי בית בראשות ח"כ מירב בן ארי. הועבר תקציב בגובה 22 מיליון שקל על ידי משרד הרווחה והאוצר לצורך הרחבת המענים לצעירים חסרי בית, ולטובת פיילוט לתוכנית סיוע בשכר דירה עבור 200 צעירים וצעירות.
"יש התקדמות אבל נותרו הבעיות הגדולות: במרבית הרשויות אין פתרון כולל של 24 שעות ביממה לצעירים חסרי בית בני 26-18, העדר פתרונות דיור פרטניים לצעירים וקושי גדול בתחום של מיצוי זכויותיהם", מסבירה רעות גיא, ראש תחום "קצה ונערות" בעמותה.
לפי הדו"ח, כ-80% מבני הנוער בסיכון המסתייעים בעמותה דיווחו שהם צורכים אלכוהול באופן קבוע. מדובר ב-16,000 בני נוער השותים אלכוהול לפחות שלוש פעמים בשבוע באופן מופרז, עלייה של 10% לעומת שנה שעברה. כמחצית מבני הנוער שנשאלו מצביעים על צריכת אלכוהול כבעיה המרכזית שעמה הם מתמודדים.
עוד נכתב בדו"ח כי רבים מבני הנוער נוטים יותר מבעבר לצרוך שתייה בהיחבא - במקלטים, במבנים נטושים או בבתים פרטיים. לפיכך הם חשופים יותר למצבים בעלי אופי סיכוני, בכלל זה ניצול מיני של נערות והתנסות בצריכת סמים.
כאמור, בעמותה מזהים גם מגמת גידול בחשיפה של בני נוער לתכנים מיניים פוגעניים. "סוגיית המין והמיניות, לרבות קיום יחסי מין, זהות מינית ומגדרית, פגיעות מיניות וחשיפה לחומרים פורנוגרפיים, מעסיקה את בני הנוער במידה רבה מאוד", נכתב בדו"ח. "נגישות הנוער לתכנים מיניים וחשיפת פרשות של הטרדות מיניות חדשות לבקרים מדגישות את הצורך בשיח על מיניות בריאה ונורמטיבית. באופן טבעי, זהו גם השיח השולט ברשתות החברתיות ומוביל במקרים רבים גם לפגיעות מיניות ברשת".
ריבלין: "אי אפשר לזלזל בהרגשת העוינות"
הנשיא ריבלין אמר לאחר שקיבל את הדו"ח של עלם : "יאנוש קורצ'אק אמר 'אין ילדים רעים, יש ילדים שרע להם', האמונה הזו בנפש הילד היא הבסיס לעשייה הברוכה של עלם. כמידי שנה אני קורא בעיון את הדו"ח המוגש לידי, שהוא ראי לחברה בישראל", הנשיא המשיך והתייחס לתחושת האפליה עליה דיווחו בני הנוער ואמר: "מצד אחד אנו עדים לטיפול יוצא הדופן בכל מה שקשור לנערים ונערות חסרי בית, ויחד עם זה אנו קוראים על 75 אחוז שמרגישים עוינות רבה כשהם במצוקה כזאת או אחרת, בעיקר ילדים מהעדה האתיופית ואי אפשר לזלזל בכך, זו הרגשה קשה ביותר. חברה שלא דואגת לחסרי הישע שלה, לא ראויה להיקרא חברה. על כך באתם על הברכה ואני גאה להשתתף באירוע הזה".
נשיאת עלם, נאוה ברק: "אנו באים לכאן מידי שנה כדי להגיש נתונים, להציג פעילות וכן להציג את בני הנוער, אלה שחוו קשיים רבים שלא באשמתם אך בזכות רצון, סיוע ועזרה של עלם הם נמצאים במקום אחר וחלקם כבר עלו על דרך המלך. אנו פה לסייע ולצמצם את התופעות הקשות. יש רבדים בחברה הישראלית שצריך לתמוך ולסייע להם לקבל הזדמנות שווה".
במהלך המפגש סיפרו נציגי בני הנוער על המצוקות שהובילו אותם לקבל סיוע מעלם. נדין בת ה-18 נעזרת בעלם למציאת דיור עד גיוסה. נדין סיפרה שהיא מתעקשת להתגייס לשירות בצה"ל ונאבקת לשרת למרות פרופיל נמוך. "עלם היה הגב שלי, בלעדיהם לא הייתי במקום שבו אני נמצאת עכשיו". הנשיא ריבלין השיב לנדין: "אני בטוח שתמצאי את דרכך, תצליחי להפיק את המרב מהשירות בצה"ל וגם אנחנו נזכה מהשירות שלך למען המדינה".
בת אל (21) יוצאת אתיופיה, נעזרת בליווי צמוד של עלם עם סיום שהותה בהוסטל, והיא סיפרה על תוכנית "חסות לעצמאות" של העמותה ועל המאבק שלה להתגייס, שבו העמותה סייעה לה: "רציתי לעשות שירות משמעותי אבל קיבלתי פטור. בעזרת עלם הצלחתי להתגייס וסיימתי את השירות כמפקדת בקורס נתי"ב".
איימן בן ה-14 מביר הדאג' שבנגב, סיפר על הפעילות החברתית לנוער שעודדה העמותה בפזורה הבדואית. איימן משתתף כעת בקורס מדריכים צעירים של עמותת עלם והמועצה המקומית נווה מדבר.
עמותת עלם פועלת מזה 34 שנים למען בני נוער בסיכון, ומסייעת מדי שנה לכ-20,000 בני נוער וצעירים עד גיל 26 במצבי סיכון. עלם פועלת ב-42 ישובים ברחבי הארץ ומפעילה בהם כ-80 תוכניות ייחודיות הנותנות מענה למצוקות שונות, בהן משברים בגיל ההתבגרות, מצוקות נפשיות, שימוש בסמים ואלכוהול, עזרה לחסרי בית ולמעורבות בזנות. בימים אלה מתקיים מבצע ההתרמה השנתי של עלם, במטרה לעורר הזדהות עם בני נוער וצעירים החיים במצבי סיכון ומצוקה. לתרומות חייגו 2886* או היכנסו לאתר עלם www.elem.org.il.