קולטים את הענף: ג'ודו בריו 2016
מצד אחד, ג'ודו הוא לא הענף הכי אטרקטיבי בעולם. מצד שני, הוא הניב שלוש מדליות אולימפיות כחול-לבן. מצד שלישי, עם יד הלב: כמה מאיתנו יודעים להבדיל בין יוקו לווזארי בלי העזרה של אורי לוי באולפן?
מספר אולימפיאדות: 12.
מתי נכנסו נשים: ברצלונה 1992.
על רגל אחת
ג'ודו הוא חידה עבור הצופה הישראלי הממוצע. מצד אחד, מדובר בענף שהניב לנו שלוש מתוך שבע מדליות אולימפיות, כולל שתי הראשונות בברצלונה 1992. מצד שני, לא הרבה אנשים יודעים לזהות "איפון", ובטח שקשה להבדיל בין "ווזארי" ל"יוקו" בלי העזרה של אורי לוי באולפן.
הג'ודו התפתח ביפן במאה ה-19 מג'ו ג'יטסו. פרופ' ג'יגורו קאנו, סוג של מיסטר מיאגי בתחומו, שאב את יסודות אמנות קרב המגע של הלוחמים הסמוראים מימי קדם, ניטרל את מרבית האלמנטים האלימים כמו בעיטות ואגרופים, ויצר ענף ספורט חדש, "ג'ודו", שמשמעותו ביפנית: "הדרך הרכה". המטרה היא לא להרוג או לפצוע, אלא פשוט להטיל את היריב על גבו או לגרום לו להיכנע.
הקרב נמשך 5 דקות לגברים ו-4 לנשים, ויכול להיות מוכרע ב"איפון" (ניצחון ב"נוקאאוט"), בשני "ווזארי" (שהופכים לאיפון) או ביתרון נקודות. הוא נפתח ומסתיים בקידה המסורתית ונערך על מזרן בשטח ריבועי של 8X8 מ'. מסורת החליפות הלבנות שונתה לפני סידני 2000 לטובת הצופים, וכיום ג'ודוקא אחד לובש חליפה לבנה והיריב - חליפה כחולה.
המטרה: להטיל את היריב על הגב, לגרום לו להיכנע או פשוט לנצח בקרב חפירות, כלומר בנקודות.
החוקים:
איפון - ניצחון בנוקאאוט. מושג באחת מהדרכים הבאות: 1. הטלת היריב על גבו בצורה חדה תוך הפגנת כוח ושליטה. 2. ריתוק למזרן על הגב למשך 20 שניות ברציפות. 3. חניקה או נעילת זרוע בבריח באופן שגורם ליריב להיכנע. 4. צבירת שני ווזארי. 5. כעונש ליריב שביצע ארבע עבירות. רשמית, איפון שווה 10 נקודות. מעשית, זה לא באמת משנה – העיקר שיש ניצחון.
ווזארי. נחשב כ-7 נקודות. ניתן על ידי: 1. ביצוע הטלה לא מושלמת (הטלה על "חצי גב" - בין הצד לגב, או הטלה על הגב שהתבצעה בצורה איטית ולא "נקייה"). 2. ריתוק היריב למזרן על הגב ל-16 עד 20 שניות ברציפות. השגה של שני וואזרי מעניקה איפון וניצחון בקרב.
יוקו. נחשב כ-5 נקודות, אבל אל תתבלבלו: ווזארי אחד שווה יותר ממיליון יוקו. אם הקרב לא הוכרע באיפון, המנצח הוא מי שהשיג ווזארי. אם יש שוויון, בודקים מי מוביל במספר היוקו. הדרכים להשיג יוקו: 1. ביצוע הטלה עוד פחות מושלמת מאשר בווזארי (הטלה על הצד). 2. ריתוק היריב למזרן על הגב במשך 10 עד 15 שניות ברציפות.
עבירות בולטות. קצת כמו הכדורגל הישראלי: הפגנת פאסיביות ומתקפת סרק. גם אסור לצאת משטח המזרן המסומן.
שובר שוויון. בעבר, אם 5 הדקות היו מסתיימות בתיקו (למשל, שוויון 1:1 בווזארי), השופטים היו מעניקים את הניצחון למי שלדעתם היה אגרסיבי יותר. החל ב-2004 ישנה תוספת זמן של 5 דקות בשיטת "מוות פתאומי", והראשון שמשיג ניקוד כלשהו – מנצח. אם עדיין אין הכרעה בניקוד, מי שצבר פחות עבירות, מנצח
המעצמות הגדולות
כיאה למולדת הענף, הדומיננטיות של יפן מוחלטת: 34 מדליות זהב – יותר משליש מסך המדליות שחולקו. צרפת (12 מדליות זהב), דרום קוריאה (11) וסין (8) הן הבאות בתור. התמונה דומה גם באליפויות העולם: יפן עם 125 מדליות זהב, הרבה לפני צרפת (47) ודרום קוריאה (27).
הג'ודוקאים הגדולים
נתחיל עם הגברים. ב-1984 נערכה בפעם האחרונה תחרות במשקל פתוח. יאסוהירו יאמאשיטה היפני השתתף עם שריר קרוע ברגל, נתן הופעה הירואית וזכה במדליית הזהב. תוסיפו לזה 4 מדליות זהב באליפות העולם -210 קרבות רצופים ללא הפסד, ותקבלו אגדת עם. יפני אחר, טדהירו נומורה, הוא היחיד בהיסטוריה שזכה ב-3 מדליות זהב אולימפיות, מ-1996 עד 2004. הצרפתי דויד דוייה (125 ק"ג בלי נעליים) היה ארבע פעמים אלוף עולם ופעמיים אלוף אולימפי (אטלנטה וסידני). בן ארצו טדי רינה המכונה "טדי בר" (דובי) בזכות גודלו (2.04 מטר על 139 ק"ג) ובגיל 27 הוא כבר שיאן מדליות הזהב של כל הזמנים באליפויות העולם (7 ברציפות, כולל אחת קבוצתית). בלונדון הוא שדרג את הארד מבייג'ינג, זכה בזהב וינסה לעשות זאת שוב בריו.
בנשים, הסינית טונג וון (78+ ק"ג) לקחה את הזהב בבייג'ינג ועוד 7 כאלה באליפויות העולם – הכי הרבה בהיסטוריה. יחד איתה מחזיקה בשיא ריוקו טאני, מיניאטורה יפנית במשקל עד 48 ק"ג, שגם לקחה מדליה ב-5 אולימפיאדות רצופות מ-1992 עד 2008, כולל פעמיים מזהב. מסאי אונו (70 ק"ג) היפנית גרפה את הזהב בשתי האולימפיאדות האחרונות.
תחרויות הג'ודו בריו 2016
תאריכים: 6 עד 12 באוגוסט.מקום: קריוקה ארנה 2.
מספר משתתפים: 386 (232 גברים, 154 נשים).
תחרויות הגברים: 7 (60 ק"ג, 66 ק"ג, 73 ק"ג, 81 ק"ג, 90 ק"ג, 100 ק"ג, 100+ ק"ג).
מספר תחרויות הנשים: 7 (48 ק"ג, 52 ק"ג, 57 ק"ג, 63 ק"ג, 70 ק"ג, 78 ק"ג, 78+ ק"ג).
מבנה התחרויות
בניגוד לאולימפיאדות הקודמות, כמו בלונדון, גם הפעם ההגרלה תשבץ כראשי בתים את ארבעת המדורגים הבכירים בדירוג העולמי. התחרות נערכת בשיטת הנוק-אאוט ומרבע הגמר, המפסיד לא בדיוק יוצא אלא מקבל הזדמנות במסלול של בית התנחומים. שני המנצחים בבתי התנחומים יתמודדו מול שני מפסידי חצאי הגמר על שתי מדליות ארד ולא אחת. למי ששכח, השיטה הזו סידרה לישראל שתיים משלוש המדליות האולימפיות שלה בג'ודו.
הזווית הישראלית
חתיכת זווית. יעל ארד (כסף) ואורן סמדג'ה (ארד) היו פורצי הדרך בברצלונה 1992 עם המדליות האולימפיות הראשונות בהיסטוריה הציונית. אריק זאבי (ארד) המשיך את דרכם כעבור 12 שנה, כשהפעם, המשלחת הגדולה של ישראל, תנסה לשוב לפודיום.